Ghid pentru evitarea implicării politice a conducerii universităţilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 februarie 2018

Ghid pentru evitarea implicării politice a conducerii universităţilor

Mediul universitar încearcă să găsească un "vaccin" care să imunizeze conducerile universităţilor din întreaga ţară în faţa "virusurilor" politice.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, şi rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, au semnat o declaraţie comună de elaborare a unui ghid de bune practici în managementul universitar, astfel încât să fie evitată eventuala implicare politică a conducerii universităţilor.

Iniţiativa vine după ce rectori ai 30 de universităţi din ţară (la un moment dat erau 45, dar o parte au declarat că nu au semnat respectivul document) şi-au exprimat, într-o scrisoare deschisă, apărută la sfârşitul lunii ianuarie, susţinerea faţă de ministrul Educaţiei, Valentin Popa. Printre cei mai vocali contestatari ai acestei iniţiative s-au dovedit a fi Mircea Dumitru şi Remus Pricopie, de altfel primul şi-a şi dat demisia din toate funcţiile ocupate în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), susţinând că acesta este un act de minimă decenţă publică.

Revenind la ghid, conform declaraţiei comune a celor doi rectori, acesta are rolul să clarifice cadrul instituţional în care se desfăşoară relaţiile dintre universitate şi alt actor din spaţiul public: "Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză şi formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituţie autonomă, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv actorii politici. În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităţilor este o garanţie a faptului că opiniile specialiştilor din instituţiile de învăţământ superior, exprimate prin publicaţii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă şi nu sunt influenţate de factori externi spaţiului academic".

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru spune că mediul universitar trebuie să rămână garantul libertăţii de gândire, al libertăţii de exprimare şi de studiu: "Vom propune, împreună cu profesorii şi studenţii de la SNSPA, câteva exemple de bune practici referitoare la relaţia dintre mediul universitar, dintre conducerea universităţilor şi actorii sociali. Ne dorim o dezbatere substanţială pe acest subiect şi un cod de conduită în management universitar, care să ajute în clarificarea şi consolidarea unei atitudini neutre a conducerii universităţilor faţă de factorul politic".

Întreaga controversă s-a născut după valul de critici apărut în spaţiul public faţă de nenumăratele greşeli gramaticale şi dezacorduri pe care le-a făcut ministrul Educaţiei, Valentin Popa, în diverse intervenţii publice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb