Nici o companie privată românească nu s-a finanţat printr-o ofertă publică iniţială la Bursa de Valori Bucureşti, în ultimii ani, astfel că BVB a stat doar cu mâna întinsă la stat, care i-a mai aruncat o ciozvârtă din Electrica, un os din Romgaz... Actualul Guvern Cioloş nu i-a aruncat nimic, deocamdată, şi se pare că nici Hidroelectrica, "ultima speranţă", nu va ajunge prea curând în "raftul" BVB.
Lichiditatea zilnică a BVB a ajuns la cote jenante. Media anului este de 6,6 milioane de euro, iar în unele zile abia se fac două milioane de euro.
"Salvarea" aparenţelor a venit cu ajutorul ofertei de titluri de stat pentru populaţie, care a rupt gura târgului, în vară, fiind suprasubscrisă de şapte ori, şi a răscumpărărilor făcute de diverşi emitenţi.
În acest context al performanţelor derizorii, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), alături de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri au anunţat o "remarcabilă" realizare: Ghidului Investitorului Străin.
De fapt, este pentru a doua oară, în mandatul de director general al polonezului Ludwik Sobolewski, când BVB se laudă cu lansarea unui ghid pentru investitorii străini. BVB a mai făcut asta, în 2014, anunţând, atunci, că va lansa şi un ghid pentru investitorii locali.
Dar ministrul Borc nu avea de unde să ştie.
Considerând că a trecut suficient timp de atunci, BVB a "reîncălzit ciorba" şi, ca să îi dea un "suflu nou", şi-a luat drept partener pe sărmanul Ministru al Economiei, Costin Borc, care pare că a sorbit, fără să se uite-n lingură, informaţiile despre "ce bună şi ce frumoasă" este bursa noastră.
Declaraţia lui Costin Borc, din comunicatul de ieri al Ministerului Economiei, este halucinantă, dar nu la fel ca cea a lui Ludwik Sobolewski.
"Piaţa de capital din România îşi continuă zborul spre un nivel ridicat de calitate, prin crearea şi dezvoltarea tuturor punctelor forte care sunt indispensabile în lumea competitivă a investiţiilor de astăzi", a spus Sobolewski, adăugând: "Odată cu modernizarea profundă a pieţei promovată de Bursa de Valori Bucureşti, acum suntem bine poziţionaţi pentru a începe să avem un rol important în ansamblul economiei naţionale şi chiar regionale".
Ţara noastră este la coada clasamentului Burselor europene din punct de vederea lichidităţii.
BVB, săraca, în loc de aripi are o cârjă - listarea companiilor de stat.
BVB este în aer: se prăvăleşte în genuni.
Cum să confunzi prăbuşirea, cu "continuarea zborului"?!
Şi nici măcar nu i-a dat cineva brânci...
La rândul său, Costin Borc pare luat cu fulgi cu tot de "zborul" BVB. Domnia sa declară: "România va continua să dezvolte piaţa de capital pentru ca aceasta să devină o alternativă la finanţarea prin intermediul sectorului bancar, astfel încât să ajute la creşterea economiei şi la dezvoltarea companiilor. Atât numărul companiilor listate cât şi nivelul capitalizării au crescut în ultimii ani şi, per ansamblu, randamentele au avut o performanţă bună, existând companii ale căror acţiuni au înregistrat creşteri de două cifre. În plus, în viitorul apropiat ne aşteptăm şi la mai multe listări ale companiilor de stat care să reprezinte interes pentru investitori, similar cu cele realizate în ani trecuţi".
Ca să nu se facă de râs, înainte să facă această declaraţie, domnul Borc ar fi trebuit să cerceteze câte companii s-au finanţat prin piaţa de capital, câte doresc să o facă în viitor şi în ce condiţii, cât din PIB reprezintă capitalizarea BVB, cum se prezintă acest procent în alte ţări, care sunt şansele ca randamentele extraordinare ale companiilor listate să se menţină în viitor.
De asemenea, Costin Borc ar fi trebuit să se întrebe de ce Bursa de Valori Bucureşti va lansa un portal dedicat companiilor listate şi investitorilor actuali şi potenţiali, "în scurt timp", şi acesta nu a fost lansat înaintea Ghidului pentru străini.
Astfel de discursuri festiviste au fost rostite, cu două decenii în urmă, de Ştefan Boboc - preşedintele CNVM de tristă amintire, cel care a fost ulterior condamnat să facă închisoare.
Le-am criticat amănunţit, la vremea lor.
Astea de acum nici nu mai merită critica.
Sunt simple trăsnăi.
1. BVB, piata emergenta!!!
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 07.09.2016, 03:47)
Nu este bine sa ducem lucrurile in derizoriu!HidroElectrica va veni pe BVB, iar BVB, in anul care vine va deveni piata emergenta!!!Pe AeRo sunt companii private care se finanteaza pe bursa locala, BT a fost inclus in indicele pietelor est-europene, sunt totusi 80,000 de investitori pe BVB, asa ca mai mult bun simt doamna Ardeleanu!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 04:58)
Spune-mi, te rog, cum ai calculat ca sint 80 000?
Erau 3 000, de investitori activi, pe cind valoarea zilnica a tranzactiilor se ridica la 13 milioane de euro.
Cum iti explici ca, acum, cind valoarea zilnica a tranzactiilor sa diminuat de 3-4 ori, numarul investitorilor s-a multiplicat de 27 de ori?
Oare BVB devine tot mai populara in rindurile saracimii?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 08:01)
Pe langa faptul ca suntem 3000...unii mai tranzactioneaza actiuni la bucata...zburam sau zburdam?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 08:28)
E cum spune Adina: ne pravalim in genuni.
1.4. doar sa ne simtim bine (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 07.09.2016, 10:45)
ne pravalim in genunchi.Pentru a nu dezavantaja concurenta:-)
1.5. aoleu am fost neatent ca dom Ponta (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 07.09.2016, 10:54)
doamna Adina a spus genuni. E probabil altceca decat genunchi. Aceia sunt probabil ai elvetienilor. Bine ca nu am incurcat Comisia Europeana ca doamna MEA si a marit pierderile cu 980 milioane RON, da numa in engleza...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:53)
Daca in 20 de ani BT e singura companie care a profitat de piata de capital iar media tranzactiilor la BVB e pe la 3 mil de euro/zi,unde e succesul burseI?In ritmul asta,o companie la 20 de ani ,e putin,prea putin.Succesul e doar in mintea unora care nu vor sa vada realitatea...