Cu toţii suntem de acord: nici politicienii nu le pot şti pe toate, cît or fi ei de politicieni! Iaca, bunăoară, cetăţeanul. Ăla cu votul. La ce e bun, neică, "obiectul" acesta de care, vrem nu vrem, ne împiedicăm, tot la fiecare patru ani o dată? Unde mai pui că mulţi dintre ei sunt destul de uzaţi, reciclaţi, au mai fost la vot şi acum patru, opt sau chiar doisprezece, şasesprezece ani? Iar, acum, să nu începeţi să-mi ţineţi lecţia aceea cu omul-votul, cetăţeanul şi poporul care hotărăsc, cine, ce şi cum, că nu se face, între noi, oameni cu oarece pretenţii de seriozitate! Păi, după două decenii şi jumătate de democraţie "a la meternicu", pentru băieţii din "cooperativă", maşinăria nu mai are nici un secret, în materie de cum se produc, cum se repartizează, cum se răspîndesc, se adună, se scad, se înmulţesc, se centralizează şi se declară voturile pe circuitul, luuu...ung, de la urnă, pînă la raportul comisiei electorale centrale. Iar, de cînd cu tehnica asta electronică, (merge votul pe sîrmă, stimabile, ce crezi?) totul a devenit joacă de copii, de vreme ce ai pe mînă şi sîrma şi pe cei care, dacă e nevoie şi ordin de zi pe unitate, numără voturi, pînă iese ce trebuie, după algoritmul de numărat steaguri, marca "Pristanda".
În ciuda aparenţelor, necesitatea instituţiei numită "Cetăţean", în pseudo-democraţiile de periferie, cum este şi cea din România, nu este deloc mai puţin imperioasă, decît în democraţiile autentice şi funcţionale. Chiar dacă este un rău, el rămîne un rău necesar! Iar motivele nu sunt puţine.
Bunăoară, vorba lui Caţavencu: în lipsa călăului, cum ar mai fi posibil martiriul! Tot aşa, cum ar mai fi posibil omul politic, mereu şi neostenit salvator providenţial al naţiei, predestinat guvernării, deliciilor, privilegiilor şi uriaşelor ei resurse de îmbogăţire personală, dacă nu ar exista cetăţeanul-alegător? Şi dacă n-ar exista, el ar trebui inventat sau, măcar, trucat, pus să semneze condica în efigie! E un personaj necesar, chiar dacă nu i se repartizează niciodată alt rol decît cel al Sperietorii de Ciori din minunata poveste a Vrăjitorului din Oz. Desigur, cineva ar putea observa că acesta este mai degrabă un motiv care ţine de forma democraţiei, decît de conţinutul ei. Să coborîm, deci, în materia problemei.
Una dintre cele mai remarcabile atribuţii ale cetăţeanului cu votul, în pseudo-democraţiile de periferie, este ceea ce aş numi funcţia anti-totem! Totemul este obiect-loc-simbol, întruchipare a sacralităţii. Accesul la el este interzis, cu excepţia ceremoniilor speciale, conduse de şaman (liderul spiritual). Totemul este autoritatea supremă care instituie interdicţia-rădăcină, creatoare de spaţiu şi normă socială, de identitate de grup, deopotrivă mundană şi spirituală. Cetăţeanul nostru este anti-totemul perfect! El este locul-obiect asupra căruia politicianul îşi revarsă toate zoaiele vieţii personale şi politice, toate mizeriile. Pentru politician, cetăţeanul nu are şi nu reprezintă nimic sacru, dimpotrivă! Poţi să-l insulţi, să-l jigneşti, să-l minţi şi mai ales să îţi baţi joc de el şi de votul său, cînd vrei şi cît vrei, fără teamă că ai să păţeşti ceva, vreodată. În lumea politicii noastre, toată lumea face reguli, mai ales politicianul şi, desigur, niciodată cetăţeanul. Spaţiul social, astfel creat, nu-l include cu adevărat pe purtătorul de vot, ci doar îl tolerează, ca pe un intrus de care ai nevoie, doar pentru că are ceva în traistă care-ţi face ţie mare trebuinţă şi pe care vrei să i-l furi.
Cea de a doua funcţie a cetăţeanului-vot, în pseudo-democraţia de periferie, este cea a "spectatorului naiv", cel din numărul de prestidigitaţie şi "magie". Tipul acela din sală care, la invitaţia "maestrului", se urcă pe scenă pentru a-l ajuta să ducă la bun sfîrşit următorul număr. În realitate, el este "numărul". Pleacă de pe scenă fără curea şi cu pantalonii în vine, fără ceas, fără acte sau portofel, iese mînjit de sus şi pînă jos cu cine ştie ce vopsea sau lichid lipicios, plătind oalele sparte ale "greşelilor" scamatorului, făcute tocmai pentru a-l transforma pe naiv în motiv de batjocură. În termeni foarte preţioşi, spectacolul acesta se numeşte, la noi, dar şi aiurea, manipulare. Cetăţeanul-vot este obiectul, subiectul şi terenul privilegiat pe care politicianul îşi exersează îndelung şi neîntrerupt arta de a prosti oamenii cu vorbe, gesturi largi pline de infatuare, cu minciuni sfruntate şi discursuri sforăitoare, poze cu copii în braţe, imagini cu spălatul plin de aplicaţiune al duşumelelor din te miri ce local public, împletitul fularelor la televizor sau curăţatul de mizeria poluantă a păşunilor şi poienilor patriei sub ochiul atent al aceloraşi camere de luat vederi. Fără cetăţeanul naiv, acest spectacol nu ar putea avea loc, iar politicianul ar fi privat de cea mai substanţială parte de distracţie care defineşte nobila sa preocupare civică.
Acum, spuneţi şi dumneavoastră: dacă n-ar fi bucuria să-i prosteşti pe atît de mulţi spectatori, iar şi iar, la fiecare reprezentaţie şi, pe de altă parte, dacă n-ar mai putea nimeni să se îmbuibe după plac şi după voie din dulcile fructe ale funcţiilor publice, ce haz şi ce nevoie ar mai avea cineva de politică?
Singurul în măsură să dea un răspuns ar fi, desigur, cetăţeanul, cel cu votul! Cu condiţia, însă, să uite de rolul care-l vrea neapărat turmentat şi să iasă din schema care-l condamnă să întrebe de fiecare dată, sincer nedumerit: eu, cu cine votez? Hîc!
Pentru politician, cetăţeanul nu are şi nu reprezintă nimic sacru, dimpotrivă! Poţi să-l insulţi, să-l jigneşti, să-l minţi şi mai ales să îţi baţi joc de el şi de votul său, cînd vrei şi cît vrei, fără teamă că ai să păţeşti ceva, vreodată.
1. cetateanul Totem
(mesaj trimis de Salomeea în data de 12.10.2016, 07:16)
Cu totii suntem simboluri ale sacralitatii. Nu ar terbui sa existe ierarhii spirituale...pentru ca suntem egali, macar in spirit daca profanul a furat ierarhiile sacralitatii si le-a adus pe pamant. SE PARE CA NU SE POATE FIINTA IN SPATIU SI IN TIMP FARA IERARHII ORDONATOARE ( DE CREDIT)
Am fost studenta intr-o universitate care pregatea lideri spirituali ai lumii, la landegg, in Elvetia. Experienta de neuitat pentru mine, la nivel intelectual si spiritual dar care mi-a si lasat un gust...
2. Reguli facute de cetateni
(mesaj trimis de Silvia în data de 12.10.2016, 07:34)
Regulile ar trebui facute de cetateni..nu de cei care sunt la butoane..asta este marea coruptie, de care prea putini vorbesc liber, fara teama..cum sa iti scrii singur regulile de guvernare? Sa faci singur legi care sa iti aperer interesele proprii, privilegiile sau pe cel e ale celor pus susu pe scara economico-financiara si care te-au ajutat sa ajungi in varful piramidei ierarhice?
Lumea e corupta chiar prin acest sistem de a da monopol de legiferare celor aflati la butaone , fara vreo...
2.1. puterea sta in noi (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Penelope în data de 12.10.2016, 07:44)
Felicitari domnule profesor si multumiri pentru articolul edificator/
Si eu cred ca suntem prostoti de magicienii politici asa cum suntem prostiti de magicienii samani...Poate ca exsita si samani pusi in slujba binelui si frumosului dar eu inca nu am inatlnit un saman si mi-as dori sa intalnesc unul veridic..asa cum imi doresc sa intalnesc un lider spiritual caruia sa ii pese de dezvolatrae materiala si spirituala a reprezentantilor sacrului pe Terra, oamenii sau cetatenii.
Cred ca avem...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2016, 10:08)
Dle Codita, nu credeti ca cetateanul ar trebui sa se trezeasca din marea lui "comoditate" exisentiala? Sunt oameni a caror libertate este un dat pe care nu stiu al folosi pentru ca s-au obisnuit ca altii sa gandeasca in locul lor, sa decida in locul lor. Si daca au "ales" ca altii sa decida in locul lor, poate ca asta doresc, poate ca asta ii ajuta sa nu-si asume nimic din planul existentei lor. E o 'nevoie' umana de a sti ca acolo unde nu au reusit, exista altcineva vinovat pentru...
4. fără titlu
(mesaj trimis de Daniil Sihastrul în data de 12.10.2016, 10:42)
Cred ca maestrul Codita scrie articole de egenul acesta doar sa la testeze pe harnicutele "maicute" Salomeea, Penelope, Silvia......
Si, are spor.
4.1. Daniel esti gelos (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 12.10.2016, 13:31)
Daniel ai iesit din sihastrie la vanat de maicute harnicute? Nu cred ca ai spor. Cat despre maestrul Codita..are libertatea sa dedice cui doreste ode ale bucuriei iubirii de adevar. Toata stima si multumiri Autorului pentru ca spune mereu adevarul, in felurite game si tonuri, care se potrivesc mai mult sau mai putin cu domeniul de interes al unor maicute harnicute. Diminutivele arata gradul de afectivitate al lui Daniel sihastrul fata de aceste maicute harnice...Iti multumim Daniel pentru...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2016, 15:44)
Salomeeo, ai grija! poate fi bai sa te lasi cobai.Ai inteles la ce ma refer?.
4.3. tot gelos-geloasa ai ramas! (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 12.10.2016, 18:53)
Era o ironie..sau poate doar o gluma.,,am inteles ce vrei sa spui......nu o lua adlliteram...si nu te supara. .Cu totii suntem cobaii altora, care fac experimente de laborator...cu bai sau fara...pe aceua ar trebui sa ne suparam nu pe niste maicute harnicute.
4.4. erata (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 12.10.2016, 18:55)
aceia
4.5. sunt deja cobai (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Penelope în data de 12.10.2016, 18:57)
Merci pentru sfat...dar e prea tarziu!
4.6. bucuria de a fi cobai (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Silvia în data de 12.10.2016, 18:58)
Si eu sunt cobai,,,vai ce bai!
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2016, 18:59)
Noi nu am inteles si vrem sa aflam ce vrei sa spui...daca nu e bai...
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2016, 20:01)
Nu le testeaza, le dedica, nu ai inteles nuanta...
4.9. Esti perspicace (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2016, 10:44)
Daniil esti perspicace...dar nu ai spor, din pactae!
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2016, 19:29)
Nu-i bai......Bai, bai...