Trăim vremuri în care moneda noastră naţională se depreciază într-o săptămână cât altele într-un an şi ne gândim cum ar fi fost să fi schimbat leii în euro. Cum ar fi fost?
Să calculăm. Luăm în considerare cea mai bună variantă dacă am fi intuit în mod corect evoluţia monedei noastre.
Dacă aş fi avut echivalentul a 10.000 de euro în lei (40.296 lei) în ajun de Sfânta Bobotează (5 ianuarie), când euro era cotat la 4,0296 lei şi i-am fi schimbat în euro, am fi obţinut (la cursul BNR), 10.000 euro. Peste doar şapte zile, în "nefasta" zi de marţi 13 ianuarie, când un euro se tranzacţiona cu 4,2985 lei, aş fi putut câştiga, la o conversie înapoi în lei, 42.985 lei. Diferenţa (câştigul) este de 2.989 lei (625 de euro). Pecizăm că exemplu este didactic, întrucât trebuie ţinut cont de marjele pe care băncile/casele de schimb le aplică faţă de cursul BNR, la convertirea valutei.
Lucrurile nu sunt atât de simple totuşi, întrucât există multe elemente imprevizibile, cum ar fi Banca Naţională care intervine când nu te aştepţi, sau nu intervine când te aştepţi, comportamentul celorlalţi jucători, care influenţează preţul valutei, precum şi evenimentele naţionale şi internaţionale, variabile care îngreunează estimările privind evoluţia cursului. Pe termen scurt, dealerii anticipează evoluţia cursului pe baza analizei tehnice, evenimentele zilnice care influenţează aşteptările pieţei, precum şi datele macroeconomie sau şedinţele de polică monetară ale băncilor centrale. Activitatea investitorilor este influenţată şi de componenta psihologică, element care generează volatilitate pe piaţa valutară.
Răzvan Munteanu, vicepreşedinte al diviziei de retail al "Raiffeisen Bank", ne-a declarat: "Piaţa financiară nu este determinată de aspecte raţionale, ci, mai degrabă, de panică, anticiparea unor mişcări şi acţiuni speculative. Se observă că pieţele financiare sunt marcate de volatilitate în prezent, drept care este foarte greu de prevăzut ce o să se întâmple de acum încolo".
În privinţa celor care deţin depozite în bănci, domnia sa a mai precizat că se observă o uşoară creştere a ponderii depozitelor în lei ale Raiffeisen, comparativ cu cele în euro, în ciuda unei deprecieri a monedei naţionale de aproximativ 10%.
Reprezentantul "Raiffeisen Bank" este de părere că această pondere nu va fi foarte mult afectată de speculaţia care se poate face în această perioadă, deoarece trebuie ţinut cont şi de valuta în care deponenţii realizează plăţile, cum ar fi importatorii, care realizează plăţile în valută.
Andrei Rusu, director în cadrul companiei de brokeraj "Finance Center", ne-a declarat: "Cei care deţin în prezent depozite bancare în lei pot efectua convertirea lor în depozite euro fără a plăti taxe dacă schimburile de conturi sunt efectuate în cadrul aceleiaşi bănci. În plus, deponenţii pot beneficia de un curs mai bun al euro decât dacă ar cumpăra această valută de la ghişeul aceleiaşi bănci. În momentul în care euro creşte la un curs care poate aduce câştiguri semnificative deponenţilor, aceştia îşi pot retrage oricând banii din conturi, însă trebuie să ţină seama de faptul că pierd dobânda".