Conglomeratul industrial german "Thyssenkrupp" AG se va împărţi în două companii, una concentrată pe bunurile de capital, iar cealaltă pe materii prime, cedând astfel presiunilor făcute ani la rând de investitori, conform Reuters.
Reorganizarea companiei vine la mai mult de 20 de ani de la fuziunea dintre "Thyssen" şi "Krupp", care a dat naştere gigantului siderurgic.
"Thyssenkrupp" a informat, săptămâna trecută, că îşi va desprinde operaţiunile cu ascensoare, componente auto şi soluţii de inginerie, de divizia "Thyssenkrupp Materials", care va deţine restul activelor.
"Plănuim crearea a două companii independente cu ADN comun şi rădăcini puternice într-o istorie comună care se întinde pe mai mult de 200 de ani", a declarat directorul executiv al companiei Guido Kerkhoff, adăugând: "Acum propunem o soluţie care nu doar creează valoare pentru acţionarii noştri, ci şi îmbunătăţeşte semnificativ perspectivele afacerilor noastre".
Planurile grupului reprezintă o victorie majoră pentru acţionarii Cevian şi Elliott, care au cerut schimbări în vederea îmbunătăţirii performanţei operaţionale a acestuia, considerând că structura actuală este excesiv de complexă.
Consiliul de supraveghere al "Thyssenkrupp" avea programat să semneze planurile de desprindere a companiilor în cadrul unei reuniuni extraordinare din 30 septembrie.
"Thyssenkrupp" a informat, în trecut, că vrea să se concentreze pe consolidarea operaţiunilor cu bunuri de capital, care vor fi redenumite "Thyssenkrupp Industrials", iar anul trecut a obţinut 1,4 miliarde de euro pentru această transformare. Compania va fi în proprietatea acţionarilor.
Totodată, acţionarii "Thyssenkrupp" vor continua să aibă în proprietate titlurile "Thyssenkrupp Materials", divizie care va reuni serviciile din domeniul materiilor, o cotă de 50% din societatea mixtă creată cu grupul indian "Tata Steel", operaţiunile cu rulmenţi şi de forjare, respectiv afacerile din domeniul maritim.
Atât "Thyssenkrupp Materials", cât şi "Thyssenkrupp Industrials" vor fi listate.
Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Foundation, cel mai mare investitor al "Thyssenkrupp", cu o deţinere de 21%, a informat că nu se opune acestei soluţii care îi asigură competitivitate şi locuri de muncă.
La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor susţin planurile companiei.