GILDA LAZĂR, JTI: "Milioane de pachete de ţigări - neconforme cu noua lege"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2017

Producătorii au demarat retragerea ţigaretelor neconforme, în vederea distrugerii, pentru produsele distruse trebuind recuperate de la buget accizele plătite, subliniază Gilda Lazăr

Milioane de pachete de ţigări sunt neconforme cu noile reglementări din domeniu şi trebuie retrase de pe piaţă, evidenţiază Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Potrivit domniei sale, acest lucru s-a întâmplat ca urmare a transpunerii cu întârziere a Directivei Europene pe tutun în legislaţia noastră.

Reprezentantul JTI a transmis: "În România, deşi sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la buget, Guvernul anterior a lăsat o întreagă industrie la mâna activiştilor antitutun şi a unui expert cât se poate de părtinitor din Ministerul Sănătăţii, mânaţi cu toţii de ideologia OMS. Aceştia au urmat o agendă paralelă, întârziind transpunerea Directivei europene a tutunului. Din această cauză, comercianţii au avut la dispoziţie numai şase luni, în loc de un an, pentru lichidarea stocurilor de produse anterioare, iar milioane de pachete au devenit neconforme prin efectul unei legi întârziate şi nu pentru că produsele ar fi improprii pentru consum. Circa 70.000 de comercianţi au achiziţionat produse pe care nu le mai pot vinde, fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 lei. În prezent, producătorii au demarat retragerea produselor, în vederea distrugerii, iar pentru produsele distruse trebuie recuperate de la buget accizele plătite. Aşadar, pierd şi plătesc producătorii, comercianţii, statul, nu experţii şi activiştii care au întârziat transpunerea din dorinţa de a sabota industria tutunului. Aceştia îşi văd mai departe liniştiţi de simpozioane anti-tutun, potrivit instrucţiunilor OMS".

Legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului a fost adoptată în data de 10 noiembrie 2016, cu şase luni mai târziu faţă de termenul impus de UE.

Produsele prevăzute în lege să dispară de pe piaţa legală începând cu data de 20 mai 2017 sunt ţigaretele cu alte arome decât mentol, acesta continuând să fie prezent la raft până în mai 2020, conform noii legislaţii din domeniu. Legea 201/2016 mai prevede, printre altele, că noile pachete au avertismente de sănătate mai mari, ocupând 65% din suprafaţa pe care sunt aplicate. Forma pachetelor rămâne identică, facilitând fumătorilor recunoaşterea cu uşurinţă a ţigărilor lor preferate, indiferent că acestea sunt de dimensiuni normale, slim, demi-slim sau super-slim.

În context, JTI atrage atenţia noului şef al OMS asupra activităţii pe care o derulează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a anunţat, recent, că şi-a schimbat conducerea: "Aflată în faţa unor acuzaţii de corupţie, practici incorecte şi acţiuni controversate (organizarea de campanii antifumat în Siria, premierea dictaturii din Turkmenistan pentru interzicerea vânzării produselor din tutun etc.), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, recent, o nouă conducere.

JTI speră ca noul Director general să analizeze serios abuzurile OMS din ultimii ani şi să aibă în vedere pe mai departe trei elemente fundamentale fără de care nu există normalitate în orice societate: transparenţa, dezvoltarea durabilă şi inovaţia.

Transparenţa - OMS a creat o cultură a cenzurii şi a excluderii. În cadrul ultimei conferinţe OMS a Părţilor din Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT), dezbaterile «deschise» au avut loc în spatele uşilor închise, fără jurnalişti şi fără public! Această abordare contravine flagrant principiilor fundamentale ale Naţiunilor Unite, din care OMS face parte. Orice persoană sau organizaţie care se consultă cu oricine din sectorul tutunului, inclusiv reprezentanţii guvernului şi experţii acreditaţi în domeniu, se află în vizorul OMS. Mai mult, OMS pune presiune şi pe alte organizaţii, în special Agenţii ale Naţiunilor Unite, solicitându-le să adopte aceeaşi abordare dogmatică. În consecinţă, nu este o surpriză că cei trei candidaţi la conducerea OMS au avut ca temă principală a campaniilor lor transparenţa. Ne aşteptăm ca noul director general să pună capăt acestei culturi a secretomaniei.

Dezvoltarea durabilă - În mod regretabil, conducerea OMS s-a rupt de realităţile lumii înconjurătoare şi a făcut din lupta împotriva fumatului, dar mai ales împotriva industriei legale a tutunului, cel mai important scop al activităţilor sale. Intimidând cultivatorii de tutun şi guvernele, astfel încât să-i fie urmate orbeşte tacticile de excludere, OMS a periclitat multe programe, care îndeplinesc Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite, menite să îmbunătăţească viaţa cultivatorilor din ţările sărace. Este esenţial ca noua conducere a OMS să recunoască experienţa valoroasă, resursele şi rigurozitatea pe care companiile legale pot şi ar trebui să le pună la dispoziţia comunităţilor în mijlocul cărora îşi desfăşoară activitatea.

Inovaţia - CCCT din cadrul OMS continuă să recomande interzicerea sau restricţionarea ţigaretelor electronice, chiar dacă aceste produse nu conţin tutun şi au potenţialul de a reduce riscurile asupra sănătăţii. Aşteptăm o nouă direcţie din partea OMS, care să încurajeze inovaţia şi alegerea pe baza cercetării şi dezvoltării, în loc să alunece pe panta contagioasă de interzicere a produselor".

Michelle McKeown, Corporate Communications Vice President, JTI, a declarat: "OMS s-a transformat într-o organizaţie guvernată de ideologie, angajată în lupta împotriva afacerilor legale, a cultivatorilor de tutun şi a vaper-ilor, în loc să fie deschisă şi să observe meritul iniţiativelor care dau rezultate reale. Sperăm ca noul Director general al OMS să se întoarcă la obiectivele iniţiale legate de sănătatea publică, să acţioneze transparent, să privească obiectiv problemele globale şi să accepte că inovaţia produselor de nouă generaţie poate fi de ajutor scopului organizaţiei".

Domnia sa a adăugat: "Presa a preluat de curând un studiu potrivit căruia încheierea Convenţiei Cadru, în vigoare din 2005, a contribuit la reducerea ratei fumatului cu 2,5% la nivel global, în 10 ani. Această scădere este, însă, echivalentă cu reducerea consumului în mod natural, indiferent de recomandările Convenţiei. Dar fondurile uriaşe alocate campaniilor antifumat şi politicii de promovare a propunerilor extreme, ca instrument de propagandă şi PR, fără a aduce vreun beneficiu sănătăţii publice, trebuie justificate într-un fel. Aşa se face că, deşi oamenii mor de subnutriţie, de tuberculoză sau în urma contactării unor infecţii intra spitaliceşti, prioritatea numărul unu a OMS e combaterea fumatului şi demonizarea industriei tutunului. După cum poate observa orice om lucid, neintimidat de statistici la comandă, desfăşurăm o activitate legală şi plătim taxe într-un mediu dominat de activism ipocrit. Însă lumea a început să se întrebe deja cât de etică este influenţarea politicii OMS de către finanţatori ca Bill Gates, sau Michael Bloomberg, proaspăt desemnat ambasador OMS, om de afaceri care îşi optimizează veniturile fiscale, plătind mai puţine taxe guvernului SUA, prin fundaţia cu acelaşi nume, finanţând ONG-uri şi programe antitutun în ţările din lumea a treia sau în ţările mai sărace, inclusiv România şi Moldova".

Noul director general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 52 de ani. Este pentru prima dată când un african va conduce OMS, una dintre cele mai puternice agenţii ale ONU, cu sediul la Geneva, scrie presa străină.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb