GILDA LAZĂR, JTI: "Riscăm o criză a ţigaretelor legale, în vară"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 16 februarie 2016

"Riscăm o criză a ţigaretelor legale, în vară"

Piaţa tutunului va intra în criză, dacă nu va dispune de jumătate de an după transpunerea directivei din domeniu, pentru conformare, spun reprezentanţii industriei

Gilda Lazăr: "Dacă noi nu plătim taxe două luni, pentru că nu producem, s-ar putea să intrăm pe deficit bugetar excesiv"

Ministerul Sănătăţii: "Noi, ca stat român, nu putem proroga anumite termene, avem răspunsul Comisiei Europene; vorbim de o asumare a statului român"

Există riscul unei crize a ţigaretelor legale în această vară, în contextul în care industria de profil nu va avea timp să se conformeze noilor prevederi pe care le presupune Directiva europeană din domeniu, a spus, ieri, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, transmiţând, într-o conferinţă de presă, mesajul întregii industrii a tutunului referitor la termenul pe care producătorii îl au la dispoziţie ca să realizeze modificările impuse de noua legislaţie.

Companiile din piaţa tutunului solicită Guvernului, printr-o scrisoare semnată de conducerea British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris România, "asumarea de urgenţă a cadrului de reglementare clar, ferm şi predictibil, care să nu blocheze buna funcţionare a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat".

Jucătorii din piaţă cer Guvernului ordonanţă de urgenţă, astfel încât Executivul să-şi asume responsabilitatea pierderilor care vor fi înregistrate la buget.

Jucătorii din domeniu susţin că au nevoie de şase luni pentru conformarea producţiei la prevederile legii care va transpune Directiva europeană şi care, încă, nu a fost transmisă Parlamentului spre analiză.

Reprezentanţii industriei susţin: "De aproape doi ani, producătorii de ţigarete cer autorităţilor, în mod repetat, adoptarea cât mai rapidă a legii referitoare la Directiva tutunului, explicând în toate comunicările oficiale că sunt necesare şase luni pentru adaptarea producţiei la noile cerinţe. Astfel, pentru conformarea producţiei la 20 mai 2016 (n.r. aşa cum este prevăzut), era nevoie ca legea şi normele de aplicare să fi fost publicate până la începutul lui decembrie 2015. Ca urmare, companiile sunt deja în situaţie de avarie. Dacă fabricile nu vor mai putea produce, piaţa legală se va bloca tocmai la vară, în perioada de vârf, iar pierderile la buget vor fi, în medie, de circa 250 milioane de euro lunar, reprezentând taxe şi contribuţii".

Probabil cei care au producţie pe România vor intra într-o vacanţă forţată până când ne vom alinia noilor legi, a menţionat Gilda Lazăr, adăugând: "Dacă noi nu plătim taxe două luni, pentru că nu producem, atunci s-ar putea ca ţara noastră să intre pe deficit bugetar excesiv".

Domnia sa a menţionat că, pentru modificarea liniei de producţie, producătorii vor investi, în total, între 9 milioane euro şi 35 milioane euro.

Doamna Lazăr a subliniat: "Dacă legea va fi publicată în Monitorul Oficial la 20 mai, abia după ce vom avea şi normele de aplicare vom putea demara procesul de conformare a produselor la noile reglementări, fiind posibilă finalizarea lui abia la Crăciun".

Conform reprezentanţilor domeniului, comerţul ilegal cu ţigarete, care a ajuns în noiembrie 2015 la 17,5%, va creşte rapid, în condiţiile în care produsele legale nu vor mai fi disponibile.

Aceştia au explicat de ce sunt necesare şase luni pentru adaptarea producţiei la cerinţele Directivei tutunului.

În primul rând, procesul de pre-producţie şi tipărire a ambalajelor este efectuat de furnizori globali externi (care nu au filiale în România), susţin sursele citate, precizând: "Înainte de tipărire, trebuie pregătite desenele tehnice şi ştanţele cu avertismentele de sănătate şi adaptate designul şi grafica pentru fiecare dintre cele 150 de sortimente. Această pregătire este făcută de doar două companii globale care deservesc toţi producătorii de tutun din Europa.

Odată încheiată pregătirea graficii şi ştanţelor, se comandă cilindrii şi cartonul. În lume, există numai trei furnizori de cilindri pentru rotogravură. Pregătirea cilindrilor durează până la 14 săptămâni. Cilindrii sunt apoi transportaţi la cele câteva tipografii de profil. De la instalarea cilindrilor în tipografie şi până la definitivarea comenzii de tipărire trec aproape şase săptămâni. Dintre tehnicile de tipărire (rotogravură - tipărire cu cilindri, offset - tipărire cu plăci şi flexo), este preferată rotogravura, chiar dacă este mai scumpă, pentru că menţine calitatea tiparului la tiraje mari şi reprezintă o piedică în calea contrafacerii (offset-ul este utilizat pentru volume mici).

După tipărire, ambalajele sunt transportate în fabricile locale. Transportul, cu tirul, durează până la o săptămână. Producerea şi împachetarea propriu-zisă a ţigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun, se face în aproximativ trei săptămâni, după care urmează distribuţia în ţară, către depozite, magazine, chioşcuri etc.

Numărul furnizorilor globali de ambalaje este limitat, iar modificările trebuie făcute pentru toate cele 28 de state membre aproape simultan. Aşadar, se aplică principiul «primul venit, primul servit», capacităţile de producţie ale furnizorilor trebuind în mod normal rezervate cu câteva luni în avans. Rezervarea se poate face doar după ce legea şi normele ei de aplicare sunt definitive. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, iar pieţele cu legi adoptate sau proiecte de lege foarte avansate au lansat deja comenzi".

Pe piaţa locală sunt produse şi comercializate circa 150 de sortimente de ţigarete. Anul trecut, în România, au fost fabricate aproximativ 1,2 miliarde pachete de ţigarete. Toate ambalajele necesare producţiei au fost concepute şi tipărite în străinătate de către furnizori specializaţi.

Conform textului Directivei, data limită de transpunere prin lege şi data de conformare a producţiei coincid (20 mai 2016). Ţigaretele fabricate conform actualei legi vor mai putea fi puse pe piaţă după 20 mai 2016 doar dacă au fost fabricate înainte de această dată. Însă, producţia este limitată de legislaţia fiscală, astfel încât industria nu poate produce în prezent stocuri suficiente pentru acoperirea necesarului în perioada de vară, mai explică cei din industrie.

"Am propus să ni se acorde şase luni pentru conformarea produselor, după aprobarea legii, sau să putem produce, o vreme, atât după noua lege, cât şi după actuala legislaţie, astfel încât, anul viitor, la 20 mai, să ne conformăm pieţei curate, adică să avem doar produse noi", a spus Gilda Lazăr.

Domnia sa a mai precizat: "România nu este într-o situaţie singulară. Mai multe state UE sunt în întârziere dar, în proiectele de transpunere, Polonia şi Danemarca prevăd perioade de tranziţie necesare producţiei de până la nouă luni, pentru a nu pune în pericol veniturile la buget". Solicitarea unei perioade de şase luni pentru adaptarea producţiei nu înseamnă amânarea Directivei, explică sursele citate, menţionând că "informaţiile primite până acum de la Ministerul Sănătăţii sunt incomplete şi că nimeni nu poate garanta cum va arăta textul final şi când anume va fi aprobat de Legislativ, activitatea Parlamentului putând fi influenţată de perioada electorală".

Proiectul de lege urmează să fie definitivat la nivelul Executivului şi trimis la Parlament pentru aprobare.

Ministerul Sănătăţii, în minuta întocmită după întâlnirea industriei cu comitetul interministerial care se ocupă de transpunerea Directivei, menţionează: "Noi, ca stat român, nu putem proroga anumite termene, avem răspunsul Comisiei Europene; vorbim de o asumare a statului român".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ce ii impiedica pe producatorii de tigari sa se conformeze in avans la cerintele legislatiei europene?

    cum era de asteptat, intregul aparat legislativ-executiv roman se misca incet, prea incet. dar cerintele legislatiei europene sunt cunoscute, deci de ce nu se pot alinia producatorii deja acestei ordonante? 

    1. ... sa se conformeze de foarte multa vreme. Au anticipat si restringerea spatiilor fumatoare... N-au probleme. Isi arata doar muschii. Si au ce arata.

    ... o sa difere o Winston classic produsa de Reynolds de o Rothmans produsa de BAT si de o Marlboro produsa de Philip Morris?!? Cind o sa respecte mioriticii reteta de licenta si n-o sa mai puta tigarile a tabac ieftin romano-bulgar si cind n-o sa se mai ferfeniteze pachetele? In Romania nu exista contrabanda, alta decit aia de frontiera, cu portbagajul... Prea multe simagree...

    Industria tutunului și-a activat din nou loazele din presă. Emilia Olescu a raspuns prezent!

    1. Gilda parca s-a mai fezandat, s-a maturat si marinat. Nu prea isi justifica nivelul de remunerare...

      Stii ceva?

      Ai macar vreo urma de dovada? 

      Adu-mi-o, si o concediez.

      Daca nu, atunci taci. 

      ... plansa color si pasajele articulate. Gildamesh, eroul civilizator al gudroniadei incoltite dar supuse. Altminteri PR ul mahorcogetilor e natural si omniprezent, uniform repartizat. Emilia Olescu nu face nota discordanta decit prin aceea ca e mai alfabetizata si mai calificata decit breasla. E un pacat?

      Madam Olescu este trompeta industriei tutunului. Are nenumărate articole în care prezintă "îngrijorările " acesteia. Nici o vorbă despre îngrijorările celeilate părți, cei afectați de acest viciu. Putea să întrebe unul-doua OONG-uri, de ochii lumii.

      Dar nu, clientul a plătit iar contractul trebuie indeplinit.

      Vreți dovezi? Aveți în fișet contractul de PR. Publicați-l! Nu aveți contract? Atunci e grav, pentru că astfel de servicii nu se prestează fără o remunerare! 

      Deci, n-ai nimic.

      Taci! 

      Halal jurnalism, Goldsteine. Închide ochii și imaginează-ți că Olescu ar scrie la comanda industriei bancare.

      25 de ani de presă economică de calitate... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb