"Data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, reprezintă un moment cu o semnificaţie istorică profundă pentru români, deoarece simbolizează unirea Transilvaniei cu România şi formarea statului naţional modern de astăzi, dar are o semnificaţie importantă şi pentru noi, cetăţenii italieni, care trăim în această ţară generoasă, pe care o considerăm a doua patrie a noastră.
În calitate de fondator şi actual Preşedinte al Confindustria România, organizaţia ce reprezintă cele mai mari investiţii italiene din această ţară în toate sectoarele, într-o perioadă ce înregistrează un progres tehnologic rapid şi extraordinar care ne determină să ne confruntăm cu schimbări semnificative în viaţa noastră, consider că a şti să valorifici şi să păstrezi dimensiunea umană, în orice context, reprezintă o prioritate absolută.
În 2023 a continuat tragicul conflict din Ucraina, în timp ce altul a izbucnit între Israel şi Palestina. Ne confruntăm aşadar cu schimbări profunde la nivel global, adesea greu de înţeles, dar care pot aduce şi fenomene pozitive, precum reshoring-ul în Europa a producţiei de pe pieţele asiatice. Iată cum România ar putea avea un rol strategic în acest nou context economic, din mai multe motive: o bună independenţă energetică, poziţia geografică, patrimoniul industrial reprezentat şi de lanţurile de producţie italo-române, fondurile PNRR.
Proiectele desfăşurate în cadrul mandatului meu de Preşedinte al Confindustria România au conturat direcţii concrete de acţiune pentru a spori în continuare prezenţa industrială şi productivă italiană, ca valoare şi patrimoniu pentru România şi pentru a consolida interacţiunea economică dintre Italia şi România. Printre aceste acţiuni, deschiderea unor Desk-uri România în Italia, drept birouri operaţionale situate în locaţii prestigioase în cadrul principalelor filiale italiene ale Confindustria. Astăzi, Desk-urile România sunt operaţionale în Treviso, Padova, Veneţia, Mestre, Trieste şi Siracusa.
În vederea consolidării «dialogului economic» dintre cele două ţări, Italia şi România, am creat şi prima Platformă din Metaverse dedicată interacţiunii economice italo-române într-un mediu virtual. Datorită acestui sistem, din orice oraş din Italia poate fi vizitat de la distanţă biroul nostru de la Bucureşti şi se poate stabili o întâlnire cu un reprezentant al Confindustria România.
Întoarcerea în patrie a diasporei româneşti din străinătate este un alt proiect la care lucrăm continuu din 2019, participând şi la Grupul Tehnic Diaspora al Departamentului pentru Relaţia cu Românii din afara Graniţelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Vă pot anticipa că la începutul lunii februarie vom lansa oficial, şi la Roma, Proiectul «Vino Acasă», considerat până în prezent cea mai completă şi fezabilă propunere adresată cetăţenilor români din diasporă pentru o întoarcere în patrie în condiţii de maximă demnitate şi siguranţă.
Proiectul se bazează pe câţiva piloni fundamentali pentru viaţa persoanelor: un loc de muncă care să ofere satisfacţii, asistenţă medicală privată de calitate în România şi Italia, o locuinţă confortabilă, pregătire profesională, reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte procedurile de întoarcere în ţară, o reţea extinsă de companii pe teritoriul României, asociate la Confindustria România, care pot oferi locuri de muncă în orice regiune.
În acelaşi timp, continuăm proiectele destinate tinerilor români care se află încă în România pentru ca aceştia să poată lua în considerare o carieră viitoare în România, găsind motivaţia şi mândria de a fi şi ei protagonişti ai creşterii ţării lor. În acest sens am inaugurat pentru prima dată în România, un Centru italian de excelenţă, denumit «Leonardo da Vinci», în cadrul Universităţii Babes Bolyai din Cluj-Napoca. Am încheiat totodată un protocol de colaborare cu Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti - Centrul Universitar Pitesti.
Aceste importante colaborări au determinat crearea de noi programe postuniversitare de master pe teme industriale specifice, cu perspective concrete de angajare ulterioară; interacţiuni cu studenţii din orice an pentru proiecte pe termen mediu/lung; activităţi şcoală-industrie prin sistemul dual; întâlniri de conştientizare socială în colaborare cu profesorii universitari pentru o mai bună informare a tinerilor astfel încât aceştia să îşi poată alege o carieră şi în propria patrie, care să nu fie influenţată de mijloacele de comunicare de tipul social media, ce nu oferă credibilitate.
Anul acesta am onoarea de a sărbători Ziua României la Auditorium Parco della Musica din Roma, la invitaţia E.S. Gabriela Dancău, Ambasadoarea României în Italia, Malta şi San Marino, cu care am instaurat o colaborare constructivă în favoarea relaţiilor economice dintre Italia şi România.
Le urez tuturor românilor şi celor care trăiesc în această ţară un călduros La mulţi ani! Confindustria România îşi va desfăşura mereu activitatea cu deosebit entuziasm şi încredere în instituţiile româneşti şi în poporul român, pentru a putea depăşi împreună provocările din viitor".