Goldman Sachs îndeamnă investitorii să se concentreze pe mărfuri

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2022

Goldman Sachs îndeamnă investitorii să se concentreze pe mărfuri

"Estimările privind riscurile de recesiune pe termen scurt sunt exagerate, iar probabilitatea unei recesiuni în afara Europei, în următoarele 12 luni, este relativ scăzută", conform băncii americane

Goldman Sachs Group Inc. îi îndeamnă pe investitori să se concentreze pe mărfuri, deoarece majoritatea riscurilor de recesiune pe termen scurt, despre care se vorbeşte pe pieţele globale, sunt exagerate, astfel că materiile prime se vor redresa, pe fondul unei crize profunde în domeniul energiei şi al unor elemente legate de aprovizionare, conform Bloomberg.

"Economiştii noştri consideră că riscul unei recesiuni în afara Europei, în următoarele 12 luni, este relativ scăzut", spun analiştii băncii americane de investiţii, printre care Sabine Schels, Jeffrey Currie şi Damien Courvalin, adăugând: "Într-o eră cu penurii severe de energie, credem că orientarea către sectorul petrolier oferă un punct de intrare atractiv pentru investiţiile pe termen lung".

Mărfurile au atins un record în luna iunie, când invazia rusă din Ucraina a perturbat producţia şi a afectat lanţurile de aprovizionare, apoi dinamica preţurilor materiilor prime s-a mai domolit pe măsură ce au început să crească preocupările legate de recesiune, iar băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală (Fed) din SUA, şi-au înăsprit politica monetară ca să tempereze inflaţia, notează sursa citată. Săptămâna trecută, preşedintele Fed, Jerome Powell, a semnalat că vor urma mai multe creşteri ale ratei dobânzii în această jumătate de an, ceea ce a făcut ca pieţele dde acţiuni să ajungă, ieri, la nivelul minim al ultimei luni.

"În rândul activelor, acţiunile ar putea avea de suferit pe măsură ce inflaţia rămâne ridicată, iar Fed va surprinde pieţele prin măsurile de înăsprire a politicii sale", arată Goldman Sachs, adăugând: "Mărfurile de bază, pe de altă parte, sunt cea mai bună clasă de active de deţinut în timpul unei faze de sfârşit de ciclu, în care cererea se menţine peste ofertă".

Alte bănci de top de pe Wall Street au fost mai precaute cu privire la perspectivele mărfurilor, în ultimele luni. Printre acestea, Citigroup Inc. a avertizat în iulie că preţul ţiţeiului s-ar putea prăbuşi la 65 de dolari pe baril până la sfârşitul anului, dacă vom asista la o recesiune care va paraliza cererea.

Goldman Sachs a avertizat că, în situaţia în care dolarul îşi va extinde câştigurile în viitor, mărfurile vor fi mai scumpe pentru deţinătorii de alte valute. "Recunoaştem că peisajul macro rămâne provocator, iar dolarul american ar putea creşte în continuare, pe termen scurt", conchide banca americană.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 305 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut până la 268 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 11.45 atingea 278,5 euro.

Preţurile ridicate de pe piaţa energiei, care-i afectează pe europeni, trebuie rezolvate la nivelul UE, a afirmat ieri Petr Fiala, premierul Republicii Cehe, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Vineri, Petr Fiala a informat că Republica Cehă va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor Energiei din UE, pe tema creşterii preţurilor de pe piaţa de profil.

..............................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a urcat cu 0,1% în prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 101,13 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a crescut cu 0,3%, la 93,37 dolari barilul la ora locală 07.48.

..............................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,7%, la 1.737,60 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 07.44, cea spot - tot cu 0,7%, la 1.726,11 dolari/uncie.

..............................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 1,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,96 dolari/buşel la ora locală 07.43, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,9%, la 6,70 dolari/buşel.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina a exportat până în prezent un milion de tone de produse agricole din porturile sale la Marea Neagră, conform acordului privind exportul de cereale, intermediat de Turcia şi ONU. Zelenski a informat, citat de Reuters, că Ucraina a expediat 44 de nave către 15 ţări şi a primit alte 70 de cereri pentru nave care urmează să fie încărcate.

Potrivit lui Zelenski, Kievul are în plan să exporte trei milioane de tone de cereale lunar.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb