Producătorul de anvelope "Goodyear Tire & Rubber" Co. din SUA a fost acţionat în instanţă de angajaţii săi din Franţa, care pretind că acesta a încălcat legile ambelor ţări prin implementarea unui plan de închidere a fabricii din Amiens.
Mickael Wamen, angajat al acestei unităţi, şi Consiliul Central al Salariaţilor, organism ales de lucrători ca să-i reprezinte, au depus plângerea la data de 9 aprilie, la tribunalul din Akron, Ohio, solicitând despăgubiri de 4 milioane de dolari. Wamen şi consiliul pretind că "Goodyear" nu le-a oferit salariaţilor informaţii complete şi oportune cu privire la planurile de închidere a fabricii, respectiv la relocarea capacităţii de producţie a acesteia, dar nici în privinţa unui proiect (abandonat deja) de a vinde o facilitate către "Titan International" Inc.
"Legile Franţei sunt concepute pentru protejarea muncitorilor de angajatori, indiferent de impactul deciziilor care afectează viaţa angajaţilor şi care au fost luate fără consultarea corespunzătoare a reprezentanţilor salariaţilor", potrivit plângerii.
Angajaţii susţin că societatea-mamă, "Goodyear" SUA, a intervenit în mod ilegal în relaţia lor cu divizia "Goodyear" Franţa şi, astfel, a încălcat legea din Ohio.
De partea cealaltă, Keith Price, purtător de cuvât al companiei americane, a declarat că aceasta nu face comentarii cu privire la un litigiu aflat în desfăşurare.
Planul de închidere a fabricii "Goodyear" a generat proteste violente în oraşul francez Amiens, soldate cu conflicte între demonstranţi şi poliţişti. "Goodyear" are 1.173 de angajaţi la fabrica din Amiens.
• Salarii reduse
Angajaţii francezi ai producătorului de anvelope sunt plătiţi în funcţie de cantitatea pe care o fabrică, astfel că o decizie de reducere a producţiei la unitatea din Amiens a a dus la diminuarea veniturilor, respectiv la o despăgubire obligatorie plătită de "Goodyear" Franţa.
Conform plângerii din instanţă, reducerea producţiei a încălcat un ordin de interdicţie dat de un tribunal francez în 2009.