Gospodăriile din SUA "profită" de amânarea plăţilor şi acumulează datorii record

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2020


Călin Rechea

Datoriile gospodăriilor din Statele Unite au crescut cu 87 de miliarde de dolari în T3 2020, până la un nou record, de 14,35 trilioane de dolari, după o scădere de 34 de miliarde în trimestrul precedent, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

Soldul creditului din T3 2020 a fost cu 1,68 trilioane de dolari mai mare decât vârful anterior, de 12,68 trilioane de dolari, înregistrat în T3 2008, şi cu 28,7% peste minimul post-criză din T2 2013. Soldul creditului acordat gospodăriilor din SUA, exclusiv creditul ipotecar, a înregistrat în T3 2020 o creştere de 2 miliarde de dolari, după o cădere trimestrială record, de 97 de miliarde, în T2 2020.

Creditul ipotecar şi-a accelerat creşterea anuală până la 4,5%, de la 3,9%, şi a ajuns la 9,86 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri cu 85 de miliarde faţă de trimestrul anterior.

După scăderea trimestrială record din T2 2020, de 76 de miliarde de dolari, creditul acordat pe carduri a înregistrat un nou declin trimestrial, de 10 miliarde de dolari, până la 807 miliarde. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creditul acordat pe carduri a scăzut cu 8,4%, după un declin anual de 5,9% în trimestrul precedent.

Rata restanţelor de peste 90 de zile pentru aceste credite a scăzut doar cu un punct de bază faţă de perioada anterioară, până la 9,74%.

Creditul auto şi-a temperat creşterea anuală până la 3,4%, de la 3,5% în trimestrul anterior, pe fondul unei creşteri trimestriale de 1,3%, până la un sold de 1,36 trilioane de dolari.

Valoarea restanţelor de peste 90 de zile de la nivelul creditului auto au scăzut până la 65,6 miliarde de dolari, de la 67,6 miliarde, pe fondul unei scăderi a ratei restanţelor de peste 90 de zile cu 21 de puncte de bază, până la 4,82%%.

În condiţiile în care soldul creditelor de studii a crescut până la 1,55 trilioane de dolari, de la 1,54 trilioane, valoarea creditelor cu restanţe de peste 90 de zile a înregistrat o scădere semnificativă, de 6,6 miliarde de dolari, până la 100,5 miliarde, pe fondul unei scăderi a ratei restanţelor cu 47 de puncte de bază, până la 6,5%.

Aceasta nu reflectă, însă, adevărata dimensiune a dificultăţilor de rambursare a creditelor de studii, conform raportului de la FRBNY, unde se arată că "rata publicată a restanţelor subestimează adevărata rată a restanţelor, deoarece jumătate dintre creditele de studii se află în perioada de graţie sau beneficiază de amânarea plăţilor".

Astfel, "rata de neperformanţă a creditelor pentru studii este de circa două ori mai mare decât cea publicată", iar valoarea nominală a creditelor de studii cu restanţe de cel puţin 90 de zile ar putea depăşi 200 de miliarde de dolari.

Programele guvernamentale pentru susţinerea financiară a populaţiei în perioada pandemiei includ şi clauze privind amânarea plăţii datoriilor. În cazul creditelor de studii este prevăzută şi calcularea unei dobânzi zero pentru sold, iar perioada iniţială de aplicare ar fi trebuit să se încheie la sfârşitul T3 2020. Perioada de amânare a plăţilor pentru creditele de studii a fost extinsă ulterior până la sfârşitul anului curent.

Rata totală a restanţelor de peste 90 de zile scăzut în T3 2020 cu 18 puncte de bază, până la 2,43%, cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, ceea ce corespunde unui sold al restanţelor de circa 349 de miliarde de dolari.

Măsurile luate de autorităţi, dar şi de bănci, pentru amânarea plăţilor în cazul celor mai importante categorii de credite acordate gospodăriilor au determinat apariţia unei situaţii neverosimile pe piaţă.

Aceasta este reflectată de scăderea puternică a ratelor de neperformanţă pentru prima categorie a întârzierilor de plată, cele care au depăşit 30 de zile (vezi graficul 2).

Cel mai puternic declin s-a înregistrat pentru rata restanţelor de cel puţin 30 de zile de la nivelul creditelor de studii, care a scăzut până la 4,5% din soldul total al categoriei, de la 9,4% înainte de declanşarea pandemiei şi de la 6,6% în trimestrul anterior.

Pentru creditele ipotecare declinul trimestrial a fost de 0,6 puncte procentuale, până la 2,5%, cel mai redus nivel de la începutul perioadei de publicare a datelor, respectiv T1 2003, iar pentru creditul acordat pe carduri şi cel auto rata restanţelor de cel puţin 30 de zile a scăzut cu 0,5 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, până la 5,7%, respectiv 5,8%.

Explicaţia fenomenului este simplă: creditele cu restanţe care au intrat în perioada de amânare a plăţilor beneficiază de un tratament extrem de favorabil, în condiţiile în care acestea sunt reclasificate drept "curente", iar scorul de credit al debitorului poate cunoaşte creşteri semnificative.

Raportul trimestrial de la Federal Reserve Bank of New York mai arată că s-au emis 132 de mii de notificări privind incapacitatea de plată a gospodăriilor în T3 2020, un nou minim istoric, după o scădere cu 4.000 de notificări faţă de trimestrul anterior.

Ultimele date de la Federal Reserve arată o creştere peste aşteptări a creditului de consum în septembrie 2020, de 16,2 miliarde de dolari, pe fondul unei creşteri de circa 4 miliarde a creditului revolving (credit acordat pe carduri şi linii de credit) şi a unui avans de 12,2 miliarde a creditului nonrevolving, în principal pentru studii şi auto.

În aceste condiţii, primele informaţii care să ofere o imagine relativ apropiată de adevărata situaţie financiară a gospodăriilor din Statele Unite vor apărea, probabil, doar către sfârşitul primei jumătăţi a anului viitor, pe fondul unor posibile noi extinderi ale perioadei de amânare a plăţilor, care vor avea, însă, efecte grave din punct de vedere sustenabilităţii datoriilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Treaba asta cu amânarea la plată e doar un paracetamol pe termen scurt. Ratele la credite se plătesc cu locuri de munca stabile și bine plătite. Cine nu poate plati rata azi și trebuie s-o amâne la plată e greu de crezut că o va putea plăti mâine. Joburile bine plătite nu pică din cer, banii cu atât mai puțin.

    Capitaliștii sunt niste escroci, s-a văzut, cum au avut prilejul au tras pe turta lor cu ajutorul guvernelor (kurzarbeit și alte fantezii fasciste). 

    Oamenii nu muncesc de hobby ci de foame, din necesitate, nu poți să le tai săptămâna de munca la 4 zile fara consecinte la buzunar. 

    Orice scădere de salar se vede in plata ratelor și a facturilor la corporații.

    Guvernele de tip Orban, dacă vor închideri sectoriale, trebuie sa scoată banul nenica, nu mai merge cu vorbe goale tip Violeta Alexandru, ratele nu se plătesc cu vorbe goale. 

    E clar ca e nevoie de dl. Catu in America. Sa vezi cum dintr-un condei o sa ii treaca pe crestere economica si realizari nemaipomenite. Asa le trebuie daca nu au politicieni de calibru.

    1. Stai liniștit! De 10 ani americanii au devenit cei mai mari experți în masluirea cifrelor din lume si de departe !

      Ce se întâmplă la ei mă lasă mut de uimire! De exemplu scrie Obama o carte despre mandatele lui de rahat si va încasa 60.000.000 de$ doar pe primul volum! Că să ce ? Să ne spună că Putin nu-i așa macho ,că Sarkozi e un laudaros, Cameron un om sigur pe el ! Ei si ? 

      De fapt sunt 65 mil usd. Un autor ia maxim 10% deci daca vor vinde cartea cu 50 usd trebuie sa

      vanda 13 mil exemplare pentru ca sa se acopere drepturile de autor, costurile de editare si cele de distributie. O carte de succes de vinde de la 100.000 spre 500.000 exemplare. Probabil ca editurile vor avea o buna propaganda si in cativa ani vor gasi 13 mil de idioti care sa cumpere cartea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb