GRAFOMANIE, LITERATURĂ, ŞTIINŢĂ, JUSTIŢIE Copos a "plagiat subtil"!

D.N.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 29 ianuarie 2016

Fostul vicepremier George Copos - eliberat condiţionat din penitenciar anul trecut - are parte de noi probleme, cauzate de o lucrare ştiinţifică elaborată în spatele gratiilor, carte care i-a redus pedeapsa cu 30 de zile. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat ieri că în cazul cărţii scrise de George Copos ("Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI") este vorba despre un tip de "plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau repovestire".

În 2015, George Copos a fost eliberat condiţionat, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi, patru de turism şi una de istorie. Ultima a generat însă un scandal care i-a determinat, la vremea respectivă, pe procurori să anunţe că vor solicita schimbarea legii. Imediat după eliberarea omului de afaceri, jurnalistul Cătălin Parfene a scris că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI". În plus, cartea lui Copos a fost vizată şi are o prefaţă semnată de profesorul pensionar Stelian Brezeanu, de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Parfene. Ulterior, George Copos a susţinut că proporţia pasajelor din cartea sa susceptibile ca fiind plagiat este de 2%, conform unui raport al....unui software de detectare a plagiatelor.

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică a Universităţii din Bucureşti, a oferit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, câteva explicaţii legate de acest caz: " Avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/şi repovestire. Nu este vorba de un clasic copy-paste, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatură de specialitate, după lucrarea de disertaţie a domnului Cătălin Parfene. Erori făcute de domnul Parfene au fost preluate şi în cartea domnului Copos. Cel mai adesea se întâlnesc preluări neatribuite. Circumstanţă specială, în acest caz, e că disertaţia domnului Cătălin Parfene nu fusese publicată şi domnul Copos nu ar fi putut, deci, plagia. Circumstanţă agravantă este că cei doi au fost în relaţie cu aceeaşi persoană, domnul profesor emerit Stelian Brezeanu, conducătorul ştiinţific al masterandului din 2005 al domnului Parfene, autor al recomandării şi al prefeţei cărţii domnului Copos. Comisia de Etică nu are de unde să ştie ce se întâmplă în închisorile din România. Noi nu monitorizăm activitatea ştiinţifică a deţinuţilor". Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a spus că în cadrul comisiei s-a vorbit despre moralitate şi cadrul legal în ceea ce priveşte lucrările ştiinţifice: "O altă problematică s-a referit la lipsa totală de moralitate datorată bazei legale, prin care mai mulţi cetăţeni care au fost condamnaţi au beneficiat de o lună de scurtare a pedepsei din penitenciar prin publicarea unor aşa-zise lucrări ştiinţifice. Din păcate, şi în acest caz anumiţi profesori nu au respectat demnitatea profesiei şi a instituţiei din care fac parte şi au girat aceste lucrări."

După anunţul făcut de Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti, procurorii DNA care au instrumentat dosarul "Transferurilor" pot solicita instanţei reevaluarea dosarului, deoarece condamnatul a beneficiat de o scurtare a pedepsei cu 30 de zile pe baza unei lucrări ... plagiate subtil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb