Operele literar-ştiinţifice produse în spatele gratiilor de către "deţinuţi vedetă" au revenit în atenţie la începutul acestui an. Subiectul, unul generos, stârneşte controverse, în condiţiile în care asupra majorităţii acestor opere planează semne de întrebare legate de valoarea ştiinţifică, dar şi de "paternitatea" lucrărilor. Când mai apare şi un fost deţinut, eliberat condiţionat, care spune că el doar a semnat respectivele cărţi, redactarea aparţinând altor persoane, normal că şi autorităţile încep să iasă din amorţeală.
Minstrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va analiza toate aceste opere ştiinţifice , care au dus la reduceri de pedepse. Raluca Prună a admis într-o intervenţie la TV că în ultimul an a existat o adevărată "explozie" în ceea ce priveşte numărul de titluri de cărţi produse în penitenciar: "Din 2007 până în 2010 am avut o lucrare pe an. În 2011 sunt trei lucrări, în 2012 şase, în 2013 sunt 11 lucrări, în 2014 sunt 69 şi în 2015 se atinge un vârf - 331 de lucrări ştiinţifice. E o procedură care cere ca persoana care doreşte să scrie o lucrare să ataşeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar care atestă importanţa temei pentru domeniul respectiv. (...) Fac o analiză foarte serioasă, în primul rând plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc, împreună cu ANP să înţeleg cum s-a aplicat această procedură. Şi sigur că, în situaţia în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie. Cer îngăduinţă pentru a face această analiză, care va fi finalizată cât de curând, pentru că ştiu care este aşteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră. Ceea ce pot să vă promit este că în 2016 nu numai că cifra nu va creşte, eu sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gaus şi să coborâm la nivelul, dacă nu reuşim să abrogăm această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil - o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an cred că este o cifră rezonabilă. Putem să ne gândim că cineva care are ceva de spus pentru avansarea ştiinţei în lume poate să scrie o lucrare. Că 331 de lucrări sunt scrise şi că ele sunt considerate ştiinţifice, am îndoieli".
Pe de altă parte, procurorii DNA au făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Ministerul Justiţiei, încă din vara anului trecut, prin care cer modificarea legii privind executarea pedepselor. Procurorii cer o analiză mai riguroasă a lucrărilor ştiinţifice scrise de către condamnaţi, mai ales că acestea scurtează consistent timpul petrecut după gratii. În discuţie este pusă Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale: " În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate". Ca să se încadreze în limitele legii deţinuţii trebuie să anunţe conducerea închisorii în legătură cu lucrarea ştiinţifică pe care doresc să o scrie şi să prezinte şi o recomandare privind relevanţa tematicii din partea unui cadru universitar cu competenţe în respectiva specialitate. Ulterior se stabileşte un program strict, zile şi ore, în timpul căruia să scrie respectiva lucrare.
Anunţul a stârnit emoţie în rândul celor care au reuşit să-şi reducă pedepsele graţie acestor lucrări. Rămâne de văzut cât de repede se vor mişca lucrurile în acest sens, având în vedere imobilismul de care au dat dovadă instituţiile abilitate atunci când s-a pus problema analizării unor doctorate asupra cărora plana suspiciunea de plagiat. Un caz celebru este cel al fostului premier Victor Ponta.
La finele anului trecut, Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru anunţa că va trimite ministrului Adrian Curaj solicitarea, pe care a mai trimis-o la Ministerul Educaţiei, prin care se solicită retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, după ce Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a stabilit că fostul premier a plagiat, în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată. Toată această poveste legată de doctoratul fostului lider al PSD încă nu s-a încheiat, deşi de la izbucnirea scandalului au trecut patru ani. În 2003, fostul premier Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională", coordonatorul lucrării fiind Adrian Năstase, atunci premier în funcţie. În 2012, săptămânalul britanic de ştiinţă "Nature" a publicat în ediţia online ştirea potrivit căreia Victor Ponta a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza de doctorat. Lucrarea premierului a fost analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care a decis, în 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică a anunţat că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine. Pe 20 iulie 2012, şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat, în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată. În 2014, Victor Ponta a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii din Bucureşti, în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003. După cum se poate observa, analiza unei opere ştiinţifice nu este deloc simplă, iar părerile sunt destul de împărţite.