GRANTURI DE 306 MILIOANE EURO, PÂNĂ ÎN 2016 Norvegienii ne dau de trei ori mai multe fonduri nerambursabile faţă de anii trecuţi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 iulie 2013

Norvegienii ne dau de trei ori mai multe fonduri nerambursabile faţă de anii trecuţi

Valoarea granturilor pe care le vom primi până în anul 2016 de la cele trei ţări din Spaţiul Economic European - SEE (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), de 306 milioane euro, este de trei ori mai mare faţă de cea a fondurilor nerambursabile pe care ţara noastră le-a primit de la cele trei state în 2009-2014, de 96 de milioane de euro.

Cea mai mare parte din totalul finanţărilor - de 97% - provine de la norvegieni.

Aceste granturi au fost lansate vineri şi sunt destinate să susţină programe şi proiecte din 21 de domenii, cum ar fi justiţia şi afacerile interne, protecţia mediului, cercetarea, sănătatea, cultura, societatea civilă şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale pentru populaţia romă.

În cadrul programelor derulate prin granturile norvegiene, contribuţia statelor donatoare reprezintă 85% din valoarea totală a lor, 15% fiind contribuţia statului român.

"Granturile asigură o platformă excelentă pentru întărirea cooperării noastre în multe domenii, inclusiv justiţie şi afaceri interne", a afirmat doamna Grete Faremo, ministrul norvegian al justiţiei şi securităţii publice, în ocazia lansării de vineri, când au fost semnate şi patru acorduri de programe co-finanţate din alocările curente.

Domnia sa a adăugat: "Scopul nostru este să reducem violenţa domestică şi crima organizată şi, în final, să ajungem la îndeplinirea standardelor internaţionale".

O proporţie importantă din fonduri este dedicată societăţii rome, în vederea prevenirii discriminării, potrivit oficialului norvegian.

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a subliniat: "Suma substanţială a finanţărilor acordate prin intermediul granturilor SEE şi norvegiene pentru această perioadă înseamnă un sprijin puternic pentru România, în scopul implementării de proiecte în domenii precum justiţia, protecţia mediului, energie, societate civilă, cercetare, cultură".

Domnia sa a precizat că finanţarea alocată de Norvegia este o sursă complementară fondurilor UE pentru dezvoltarea economiei româneşti.

"Ţara noastră beneficiază de fonduri europene substanţiale, dar Norvegia este cel mai mare donator pentru România, din punct de vedere al efortului financiar pe cap de locuitor", a menţionat ministrul de resort.

Domnia sa a spus că, din proiectele aferente alocării curente, mai sunt în derulare trei, în valoare de 55 milioane euro, patru au fost semnate vineri şi alte 14 sunt în curs de definire, autorităţile exprimându-şi speranţa că vor fi semnate în perioada iulie-septembrie.

Fondurile alocate pentru domeniile justiţiei şi afacerilor interne, din finanţarea curentă, vor fi utilizate, printre altele, în sprijinul sistemului judiciar român şi în scopul implementării noilor coduri din domeniul juridic.

De asemenea, programele norvegiene vor reprezenta un sprijin important pentru eficientizarea activităţii serviciilor de probaţiune şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, prin derularea de proiecte care privesc, printre altele, renovarea şi dotarea unei aripi a Penitenciarului pentru minori şi tineri Bacău sau înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla. De asemenea, finanţările vor fi folosite pentru combaterea violenţei domestice şi pentru susţinerea cooperării dintre Poliţia din România şi cea din Norvegia în lupta împotriva grupurilor criminale organizate şi a traficului de persoane, după cum a informat Ambasada Norvegiei la Bucureşti.

Robert Marius Cazanciuc, ministrul justiţiei, şi-a exprimat speranţa că noile coduri din justiţie vor fi implementate cu succes, în perioada care urmează.

5,8 milioane euro pentru cooperarea între statele membre Schengen

Obiectivul principal al Programului "Cooperare Schengen şi combaterea crimei organizate şi transfrontaliere, inclusiv a grupurilor infracţionale specializate în traficare şi itinerante" este creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin dezvoltarea cooperării între autorităţile de aplicare a legii din statele membre Schengen în lupta împotriva crimei organizate, inclusiv în ceea ce priveşte traficul de fiinţe umane, potrivit datelor de la Ambasada Norvegiei în România.

Bugetul total al acestui program este de 5,8 milioane de euro, din care 5 milioane de euro înseamnă finanţare prin Mecanismul Financiar Norvegian şi 882.353 euro reprezintă cofinanţarea naţională.

Obiectivele Programului General vor fi realizate prin implementarea unui număr de 6 "Proiecte Predefinite" - "Consolidarea cooperării poliţieneşti dintre Norvegia şi România", în valoare de 3 milioane de euro; "Cooperarea în domeniul migraţiei ilegale şi al protecţiei drepturilor omului", în valoare de 170.310 euro; "Programul de cooperare comună România-Norvegia împotriva traficului de persoane" (250.000 euro); "Abordarea integrată pentru prevenirea victimizării în comunităţile de romi" ( 791.550 euro); "Combaterea criminalităţii economice la frontiera Schengen" (800.000 euro) şi "Consolidarea capacităţii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, inclusiv dezvoltarea Centrului de Pregătire - Braşov", de 686.260 euro.

Acest program este unul dintre cele patru semnate vineri de autorităţile române şi norvegiene.

Norvegia ne dă 8 milioane de euro pentru întărirea capacităţii judiciare

Pentru cooperarea şi întărirea capacităţii judiciare, a fost semnat un program de 8 milioane de euro, la care se adaugă 15% - cofinanţarea de la bugetul de stat.

Obiectivul general al proiectului vizează "un sistem judiciar românesc mai echitabil şi mai eficient în contextul implementării noilor coduri juridice".

Perioada de implementare este 2013-2017, propunerea de program prevăzând implementarea a trei proiecte pre-definite: întărirea capacităţii sistemului judiciar românesc de a răspunde provocărilor noilor schimbări legislative şi instituţionale (3,7 milioane euro); îmbunătăţirea sistemului de management al cauzelor ECRIS (4 milioane EURO şi îmbunătăţirea accesului la justiţie (941.177 euro).

Autorităţile vor să crească eficienţa din penitenciare

Alte 8 milioane de euro vor fi cheltuite pentru creşterea eficienţei sistemelor penitenciar şi de probaţiune din ţara noastră. Potrivit surselor citate, programul va acorda o atenţie deosebită infractorilor minori.

Perioada de implementare este 2013-2017, iar implementarea va fi făcută prin derularea unui număr de şase proiecte pre-definite: "Consolidarea capacităţii penitenciarului pentru minori şi tineri Bacău de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului", "Înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla", "Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deţinuţilor", "Consolidarea capacităţii sistemului penitenciar de dezvoltare a resurselor umane cu privire la personalul din penitenciare", "Consolidarea capacităţii sistemului românesc de probaţiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii", "Consolidarea capacitaţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului".

Din finanţarea aferentă perioadei 2009-2014, un proiect este dedicat violenţei domestice, având ca buget o sumă de 4 milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea naţională, de minim 15%. Programul va fi implementat prin derularea a două proiecte pre-definite - o acţiune comună împotriva violenţei domestice şi un model de bune practici în domeniul serviciilor de asistenţă acordate victimelor traficului de persoane (proiect pilot).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb