GRAZIELA BÄRLĂ: Reforma în justiţie trebuie să pornească de sus în jos

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2004

Un magistrat nu trebuie să judece în funcţie de convingerile sale politice

Reforma în sectorul justiţei nu o pot face decît practicienii, este de părere avocatul Graziela Bârlă, candidat la preşedinţie. "Cred că se mai poate face reformă în justiţia noastră, numai că ea nu poate porni de jos în sus, ci de sus în jos", ne-a declarat doamna Bârlă, subliniind că preşedintele ţării este cel care face inamovibil un judecător şi tot el ar trebui să-l facă şi "amovibil", atunci cînd este cazul.

În opinia doamnei Bârlă, un judecător, un procuror, trebuie să aibă dreptul de a avea convingeri politice, dar nu şi dreptul de a judeca în funcţie de ele. "Magistraţii ar trebui să-şi facă meseria cu stricteţe, în spiritul legii sau, dacă nu, să plece. Numai astfel justiţia îşi va relua rolul normal în stat şi numai astfel va fi respectată. Ministrul justiţiei nu poate şi nu trebuie să fie un politruc. El trebuie să fie un tehnician şi un practician al legii, incoruptibil şi capabil să facă publică orice presiune, indiferent de unde ar veni aceasta. Ministerul Justiţiei trebuie să îşi accepte rolul de administrator al justiţiei şi atît, nu să apese, nu să curbeze spinările judecătorilor", mai spune Graziela Bârlă. Domnia sa aminteşte că magistraţii nu vor mai fi la fel de corupţi abia atunci cînd vor fi mai bine plătiţi, corect selectaţi pentru funcţia lor şi în mod real sancţionaţi, dacă încalcă legea.

Graziela Bârlă face referire şi la ignoranţa autorităţilor în privinţa semnalelor externe în legătură cu problemele din justiţie şi arată că această ignoranţă este cauzată de faptul că puterea nu a depăşit stadiul în care să-şi ţină capul afară din nisip. "Pentru un asemenea gest ai nevoie de coloană vertebrală, nu de supoziţia că poţi face orice, pentru că nimeni nu te vede. Din păcate, din cauza cîtorva iresponsabili, o întreagă naţiune are de suferit", afirmă Graziela Bârlă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb