Ministrul elen al Culturii, Lydia Koniordou, profită de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană pentru a solicia din nou restituirea comorilor din marmură greceşti, expuse la British Museum. Simbolic, această restituire ar pune capăt deceniilor de revendicări, potrivit Le Figaro.
De peste 30 de ani Statul grec revendică oficial reîntoarcerea la Atena a artefactelor din Partenonul Atenei. Păstrate la prestigiosul British Museum, aceste piese au devenit pentru greci sacre.
Astfel, Lydia Koniordou, ministrul grec al Culturii, i-a scris lui Jeremy Wright, omologul englez. Ea invită Guvernul britanic să redeschidă discuţiile în ceea ce priveşte restituirea. O premieră după douăzeci de ani. Cerinţa vine ca urmare a ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Brexit este şi o afacere. Grecia nu mai are nevoie să treacă pe la Bruxelles pentru a-şi exprima solicitările.
Aceste "sculpturi din marmură ale lui Elgin", ansamblu de mari sculpturi provenind din Partenon, desenate de Fidias în secolul al V-lea, î.Hr, au fost mutate în 1801 de Lordul Thomas Elgin - ambasador britanic la Costantinopol - la Londra pe când Grecia era sub dominaţie otomană. Europenii sunt fascinaţi de moştenirea antică a elenilor.
De atunci, frizele au devenit bijuteriile British Museum şi turiştii vin cu miile să le admire. În Grecia, subiectul este foarte sensibil. "Cuvântul "furt" este adus adesea în discuţie pentru a caracteriza actul Lordului Elgin. Şi întoarcerea legendarelor sculpturi la Atena ar însemna pentru mulţi începutul unei emancipări culturale nespus de dorite.