Grecia: "Nu există cale de întoarcere"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2015

Grecia: "Nu există cale de întoarcere"

Atena nu va privatiza porturile Pireu şi Salonic

Rusia va examina o eventuală cerere de ajutor din partea Atenei

---

Actualizare 08:05 Niciun acord între Grecia şi zona euro privind prelungirea programului de ajutor

Reuniunea de ieri din Bruxelles a miniştrilor de finanţe din zona euro nu a condus la niciun acord cu Grecia, care "nu a acceptat" prelungirea programului de ajutor actual, susţinut de creditorii ei, scrie AFP, citând o sursă guvernamentală greacă.

"Eurogrupul nu a condus la un acord. Prelungirea memorandumului nu a fost acceptată", a spus sursa AFP, adăugând că negocierile vor continua "pentru un acord benefic reciproc" privind viitorul finanţării, al reformelor şi al datoriei Greciei.

Reuniunea extraordinară a miniştrilor de finanţe din zona euro a început, ieri, în jurul orei 18:30 (ora României), în încercarea de a apropia punctele de vedere şi de a examina planul Atenei pentru finanţare pe termen scurt.

În timpul reuniunii, Grecia, reprezentată de ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis, "a susţinut eşecul memorandumurilor" încheiate începând din 2010 cu troica creditorilor (UE-BCE-FMI), bazate pe acordarea unui împrumut de 240 miliarde euro în schimbul unei austerităţi drastice şi al unei lungi liste de reforme structurale.

Sursa AFP a mai relatat că Atena "a supus dezbaterii" de ieri "problema crizei umanitare şi a datoriei".

(Valentin Busuioc)

---

Oficialii eleni urmau să se întrunească ieri, la Bruxelles, cu miniştrii de finanţe din zona euro, pentru discuţii pe marginea ajutorului destinat acestei ţări. La reuniunea programată pentru ieri seară au fost aşteptaţi şi oficiali ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Băncii Centrale Europene (BCE) şi Comisiei Europene.

În contextul în care Germania nu este de acord cu modificarea termenilor pachetului de susţinere financiară destinat Greciei, premierul elen Alexis Tsipras spunea, înaintea reuniunii, că "nu există cale de întoarcere" în ceea ce priveşte acţiunile guvernului său, care "nu poate să condamne poporul la mai multă durere".

Un acord între Grecia şi zona euro presupune schimbarea de poziţie a Germaniei. În cazul în care impasul dintre cele două ţări va continua, Grecia riscă să rămână fără finanţare la finele lunii curente, când actualul acord de salvare expiră.

Ministrul elen al finanţelor, Yanis Varoufakis, a declarat marţi seara, în Parlament, că Grecia vrea să iasă din "acordul dezastruos de salvare" şi că trebuie să negocieze aspecte "cruciale" cu partenerii din zona euro, în privinţa termenilor datoriei şi a procedurilor de rambursare, ca să poată fi susţinută redresarea economiei.

Liderii politici germani spun, însă, că nu vor extinde asistenţa acordată Greciei, în lipsa condiţiilor care au însoţit actualul acord de finanţare.

Atena nu vrea să privatizeze porturile Pireu şi Salonic

Grecia nu mai este interesată de privatizarea celor mai mari porturi ale ţării, Pireu şi Salonic, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis. "Nu mai discutăm vânzarea sau privatizarea celor două porturi", a spus Sakellaridis, la un post elen de televiziune, după ce, în ziua precedentă, apăruseră informaţii potrivit cărora privatizarea portului Pireu, decisă de guvernul anterior, va continua. Compania chineză de transport maritim "Cosco" controlează două dintre cele trei terminale de containere ale portului Pireu şi, alături de alte firme străine, era pe lista scurtă pentru achiziţia participaţiei de 67% din Autoritatea Portuară Pireu, unul dintre principalele active de stat pe care Grecia s-a angajat să le privatizeze.

Dar, noul Guvern de la Atena a anunţat îngheţarea privatizării activelor de stat.

Serghei Lavrov: "Dacă guvernul grec ni se va adresa, cererea va fi examinată".

Rusia va examina o eventuală cerere de ajutor financiar din partea Greciei, potrivit ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov. În urma unei întâlniri avute cu omologul său de la Atena, Nikos Kotzias, oficialul rus a declarat: "Am discutat despre problema financiară a Greciei, ţară care se află în aceeaşi situaţie dificilă ca noi. Dacă guvernul grec ni se va adresa, cererea va fi, desigur, examinată".

Colaborare Grecia - OCDE în domeniul reformelor

Grecia şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au convenit, ieri, să colaboreze în domeniul reformelor necesare economiei elene, dar liderii de la Atena spun că nu vor accepta ca politicile lor să fie decise de oameni din exterior, potrivit Kathimerini.

OCDE i-a furnizat Greciei, în trecut, un cadru de măsuri care au stat la baza reformelor solicitate Atenei de creditorii internaţionali.

Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a declarat ieri:

"Criza a produs creştere economică lentă, şomaj ridicat, iar Grecia a fost afectată în mod direct de aceşti factori". Oficialul OCDE a menţionat că, în Grecia, criza a produs inegalităţi în creştere şi o erodare serioasă a încrederii.

Grecia a vândut, ieri, titluri de stat cu scadenţa la trei luni, în valoare de 1,137 miliarde euro. Randamentul acestora este de 2,50%, cu 35 de puncte de bază mai mult decât la licitaţia precedentă, desfăşurată în ianuarie. Cererea pentru titlurile plasate a fost de 1,30 ori mai mare decât oferta, faţă de 1,78 la licitaţia anterioară.

Băncile elene nu se confruntă cu riscul insolvenţei în acest moment, a afirmat, ieri, Bostjan Jazbec, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), citat de publicaţia germană Handelsblatt.

Conform unor surse citate de Reuters, instituţiile de credit elene au obţinut de la BCE aprobarea să acceseze 60 de miliarde de euro (68 miliarde de dolari) prin intermediului liniei de finanţare de urgenţă a băncii centrale de la Atena (ELA).

"Sunt convins că instituţiile financiare elene şi banca centrală a Greciei vor face tot posibilul ca să evite pericolele la adresa sistemului financiar", a adăugat oficialul BCE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci, traducerea mesajului grecilor actuali conducatori este: patronii nostrii, armatorii care au sifonat averea grecilor timp de 50 de ani, nu vor sa dea banii inapoi, nu vor sa dea nimic inapoi, nu vor sa piarda capetele de pod care le folosesc ei pentru a sifona in continuare averea Greciei, daca vreti bine, daca nu, nu. Deci, niste smecheri de bogati, care conduc o tara - Grecia, au luat banii din UE, promitand ca-i dau inapoi, iar de atunci santajeaza pe toate tarile cu ceva ce nu exista... acum cica fac pact cu rusii, daca nu vrem sa facem ce vor ei, sa-i lasam in pace cu imprumuturile nerambursate... daca nu ne comvine, sa ne luam jucariile si sa plecam... adica cum vine asta, ei decid nu grecii, iar grecii, cam lenesi dupa cum ii stim noi, isi vad de ale lor, ce taxe si impozite? Ce, ii da cineva afara din tara lor? Daca ii lasa administratia in pace, ce treaba au ei cu faptul ca unii bogati ii conduc, iau bani de la altii si nu-i dau inapoi? Ei isi vad de ale lor, pe plajele si pe campiile alea insorite, prin insulele cele frumoaste, intre ei cum stim noi toti ca se potrivesc ei, un popor vechi si incercat, plictisit si intelept. Iar bufoneria nu face si ea parte din teatrul grec antic? Drama si comedia a fosti inventata de ei, grecii, ce nu tinem minte?

    S-ar putea ca nu numai Ucraina sa ajunga in labele ursului ci si Grecia. Sa vezi atunci buze umflate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb