Grecia pregăteşte listarea Aeroportului Internaţional din Atena, în 2024

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2023

Grecia pregăteşte listarea Aeroportului Internaţional din Atena, în 2024

English Version

Grecia intenţionează să listeze la bursă, anul viitor, Aeroportul Internaţional din Atena, conform declaraţiilor recente ale ministrului elen al Finanţelor, Kostis Hatzidakis, citat de Reuters.

Acţionarii aeroportului şi-au dat acordul pentru vânzarea unei cote de 30% deţinută în prezent de Agenţia pentru Privatizare din Grecia (HRADF), operaţiune care era planificată iniţial să se deruleze în prima jumătate a acestui an, a precizat, pentru Reuters, un oficial din conducerea HRADF.

Acţionarii au semnat un memorandum de înţelegere care deschide calea operatorului aeroportuar german AviAlliance să achiziţioneze un nou pachet de 10% din entitatea elenă, iar restul de 20% deţinut de HRADF să fie vândut printr-o ofertă publică iniţială derulată la Bursa de Valori din Atena.

"Listarea va avea loc la începutul anului următor", a declarat Kostis Hatzidakis într-o conferinţă de presă.

După ce, în 2018, a ieşit dintr-o criză financiară care a durat un deceniu şi a primit trei pachete internaţionale de asistenţă în valoare de 260 de miliarde de euro, Grecia a vândut participaţii la porturi şi companii din energie ca să stimuleze competiţia şi să-şi reducă datoria, care este în continuare cea mai mare din zona euro.

De asemenea, Grecia a reuşit să îşi pună în ordine finanţele, iar economia sa înregistrează performanţe superioare altor state din zona euro. Recent, Grecia a obţinut un rating suveran din categoria "investment grade", după o pauză de 13 ani, însă nu de la una din cele trei mari agenţii de evaluare.

"Ne străduim să ne atingem ţintele fiscale, să redobândim un rating de tip investment grade de la celelalte agenţii de rating şi să reducem în continuare datoria publică", a spus Hatzidakis.

Potrivit oficialului elen, care promite măsuri pentru combaterea economiei subterane, Grecia urmează să încheie anul cu un excedent bugetar primar de 0,7% din PIB, un obiectiv stabilit în bugetul pe 2023.

Bugetul guvernului central al Greciei a înregistrat un excedent primar de 5,56 miliarde de euro în perioada ianuarie-august 2023, faţă de un deficit de 481 de milioane de euro în acelaşi interval din 2022, anunţă ekathimerini.com. Banca centrală a atribuit această evoluţie creşterii veniturilor la 39,7 miliarde de euro, de la 35,7 miliarde de euro în anul precedent, în timp ce cheltuielile s-au redus la 39 de miliarde de euro, de la 39,253 de miliarde de euro. Deficitul de numerar a fost de 964 de milioane de euro în intervalul ianuarie-august 2023, faţă de un deficit de 5,58 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2022. Cheltuielile cu dobânzile au crescut la 5,5 miliarde de euro, de la 5 miliarde de euro.

Guvernatorul Băncii Greciei: Economia ţării va creşte cu 2,2% în acest an şi cu 3% în 2024

Economia Greciei este aşteptată să crească cu 2,2% în acest an şi cu 3% în 2024, a afirmat miercuri guvernatorul Băncii Greciei, Yannis Stournaras, citat de ANA, conform tornosnews.gr. În unele declaraţii făcute revistei Global Finance, bancherul a spus că se aşteaptă ca economia Greciei să crească cu 2,2% în acest an, pe fondul încetinirii preconizate a activităţii economice în zona euro şi al unei expansiuni mai uşoare a consumului privat. Stournaras a precizat că o rată de creştere de 3% în 2024 va fi atinsă doar dacă implementarea unui plan de investiţii finanţat de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă va decurge conform programului, nu va apărea o criză geopolitică, iar politica monetară mai strictă nu va afecta în vreun fel economia.

Luna aceasta, Stournaras a atras atenţia băncilor că nu vor mai exista în viitor condiţiile favorabile care au contribuit la creşterea profitabilităţii acestora, potrivit ekathimerini.com. Vorbind la Forumul financiar Eurofi de la Santiago de Compostela (Spania), bancherul central a spus că "băncile comerciale trebuie să fie pregătite pentru un mediu bancar şi macroeconomic mai sever din cauza politicii monetare mai stricte". Domnia sa a menţionat că majorările dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE) au influenţat până acum în mod pozitiv profitabilitatea băncilor comerciale printr-o creştere a marjei nete a dobânzii, dar această tendinţă nu este aşteptată să continue din cauza creşterii treptate a ratelor dobânzilor la depozite, a costurilor mai mari ale îndatorării pe pieţele monetare şi a cererii mai scăzute de împrumuturi.

Stournaras a menţionat că aceleaşi motive de îngrijorare se aplică şi firmelor din sectorul nefinanciar, fondurilor de pe piaţa monetară, fondurilor speculative, fondurilor de capital privat, companiilor de gestionare a activelor, a celor de asigurări, fondurilor de pensii etc.

Comentând evoluţiile fiscale, bancherul central al Greciei a mai spus că este necesară menţinerea unei politici fiscale restrictive şi că noi reguli fiscale ar trebui implementate de la începutul anului 2024.

Sindicatele din Grecia au lansat ieri o grevă de 24 de ore, care a paralizat transporturile publice şi educaţia, protestând astfel faţă de noua lege care încurajează o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii, transmite AFP. Funcţionarii, angajaţii din spitale, profesorii şi docherii s-au alăturat mişcării de protest, care a dus la închiderea metroului din Atena şi la funcţionarea în regim redus a autobuzelor.

Una dintre principalele dispoziţii ale legii, care urma să fie aprobată ieri seara de Parlamentul de la Atena, este aceea că angajaţii din sectorul privat vor fi autorizaţi să lucreze pentru mai mulţi angajatori în timpul unei zile. De asemenea, magazinele vor putea cere angajaţilor să lucreze şase zile din şapte, în caz de urgenţă.

Partidele de opoziţie şi sindicatele au acuzat Guvernul conservator că va agrava exploatarea salariaţilor pe o piaţă a muncii care este slab reglementată şi în care mulţi se tem că îşi vor pierde locul de muncă.

În replică, ministrul elen al Muncii, Adonis Georgiadis, a subliniat că obiectivul legii este acela de a "impulsiona ocuparea" şi a "creşte numărul de locuri de muncă viabile şi plătite corect", notează Agerpres.

În luna iulie, Guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis, care la finele lunii iunie a câştigat un al doilea mandat, a adoptat deja o lege care le permite salariaţilor să lucreze şi după ce au împlinit 74 de ani, adică şapte ani peste vârsta oficială de pensionare.

Premierul Kyriakos Mitsotakis vrea să reducă rata şomajului în Grecia, de la 10,8% în prezent la 8% în 2027.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. adica vinzarea lui.

    1. se listeaza la bursa, si vor fi grecii proprietari in loc de statul grec. mai bine asa.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb