Grecia se va întoarce la piaţa obligaţiunilor după o perioadă de trei ani

Cristina Radu
Internaţional / 24 iulie 2017

Grecia se va întoarce la piaţa obligaţiunilor după o perioadă de trei ani

Grecia, care a fost epicentrul crizei europene din 2009, urmăreşte să vândă obligaţiuni pe cinci ani, potrivit unei depuneri a Burselor din Atena. Grecia invită deţinătorii obligaţiunilor de 4,75% datorate în 2019 să liciteze notele în numerar. Obligaţiunile se aşteaptă să fie evaluate marţi, potrivit Bloomberg.

Guvernul premierului Alexis Tsipras încearcă să creeze odată cu vânzarea o cale de ieşire din programul de salvare actual, care se va termina în august 2018, acoperind nevoile de finanţare de circa 19 miliarde euro în 2019. După ce nu a reuşit să convingă creditorii să-şi reducă povara datoriei şi să rămână în afara programului de achiziţii de obligaţiuni al BCE, Grecia testează piaţa.

O revenire pe piaţa obligaţiunilor săptămâna trecută a fost stopată parţial din cauza unui plafon de 325 de miliarde euro stabilit de FMI vizând valoarea datoriei pe care ţara o poate deţine. Un oficial familiarizat cu situaţia a afirmat că problema a fost abordată şi există posibilităţi pentru emiterea de noi datorii.

Vânzarea obligaţiunilor se realizează după încheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri de salvare şi a plăţii primei părţi a tranşei de 8,5 miliarde euro de către Mecanismul European de Stabilitate pe 10 iulie. FMI a convenit joi asupra unui nou împrumut condiţional de 1,8 miliarde dolari pentru Grecia, cu o rata plăţilor depinzând de ţările din zona euro care oferă scutirea datoriilor.

S&P Global Ratings a majorat perspectivele ratingului de credit al ţării la un nivel pozitiv vineri, precizând ratingul datoriei pe termen lung la B- sau şase niveluri sub gradul de investiţie.Arbitrul a sporit perspectivele de la nivel stabil.

Randamentul notei din 2019 a scăzut cu 18 puncte de bază, la 3,3% la 17:40, la Atena, cel mai mic randament din ianuarie 2010. Randamentul acestor obligaţiuni pe 10 ani a crescut cu două puncte de bază, până la 5,28%.

Lutz Roehmeyer, care supraveghează 12 miliarde euro la Landesbank Berlin Investment GmbH a afirmat că este "un moment perfect: după ce a obţinut bani de salvare şi după reducerea datoriilor pentru anul viitor, după ce FMI a afirmat că este probabil să se alăture salvării, după acţiunea de rating S&P şi înainte ca BCE să înceapă să majoreze ratele". Lutz Roehmeyer deţine obligaţiuni greceşti deja şi intenţionează să participe la noua emisiune.

Mujtaba Rahman, director general al Eurasiei, a spus: "După ce nu a reuşit să obţină nimic substanţial vizând reducerea datoriilor sau admitere în programul de cumpărare a activelor BCE,obiectivul guvernului Syriza este o ieşire curată când salvarea va expira în 2018. Asta va fi prima etapă a strategiei: testarea apetitul pe piaţă în timp ce construim tampoane de numerar înainte de 2018".

Klaus Regling, şeful ESM, a afirmat că este important ca Grecia să dezvolte o strategie vizând piaţa datoriilor. Potrivit unui oficial guvernamental, pentru a avea acces deplin la pieţe din august 2018, Grecia trebuie să fi fost pe piaţă de cel puţin un an. Asta înseamnă că este momentul potrivit să emită prima obligaţiune, cu mai multe de urmat în următoarele 12 luni, a spus oficialul".

Mohit Kumar, şefa strategiei ratelor dobânzilor la Credit Agricole CIB, a spus: "S-au descurcat bine...Psihologic, randamentele sunt sub nivelurile când au venit ultima dată pe piaţă. Este un moment bun pentru a emite fiindcă, dacă BCE începe să se încline după vară, perifericele vor fi supuse presiunii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb