Grecia şi Cipru, decise să-şi apere resursele energetice

Valentin Busuioc
Internaţional / 12 februarie 2015

Grecia are în vedere desfăşurarea unor exerciţii militare comune cu Cipru, ca să întărească securitatea în regiune şi să asigure exploatarea resurselor energetice ale celor două ţări, a anunţat ieri ministrul grec al apărării, Panos Kammenos, aflat în vizită oficială pe insula mediteraneană, transmite AFP.

Kammenos şi-a exprimat dorinţa ca Grecia şi Cipru să-şi consolideze cooperarea, în contextul agravării tensiunilor dintre statul cipriot şi Turcia, pe tema rezervelor de gaze descoperite în largul insulei, divizată în două după invadarea nordului ei de către Turcia în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor care intenţionau să alipească Cipru la Grecia.

Nicosia a autorizat efectuarea unor foraje în zona sa economică exclusivă (ZEE), un spaţiu maritim care îi aparţine, potrivit dreptului internaţional, dar în care Ankara şi-a anunţat, la rândul ei, decizia de a explora pentru petrol şi gaze. În octombrie, Turcia a trimis o navă ca să sondeze fundul marin în ZEE. În replică, Nicosia a suspendat negocierile de pace relansate cu opt luni înainte sub egida ONU, care de atunci au rămas blocate.

Ministrul Panos Kammenos a mai afirmat că trimiterea navei turceşti este o "provocare evidentă".

"Noi vrem pace, dar suntem pregătiţi, totodată, să răspundem oricărei atingeri aduse suveranităţii naţionale sau integrităţii teritoriale a zonei", a spus Kammenos, exprimându-şi dorinţa ca această cooperare în materie de securitate să includă, de asemenea, Israel şi, "eventual", Egipt.

Cooperarea va consta în principal în "asigurarea unor zone de securitate şi de apărare care definesc frontierele Zonelor economice exclusive, ceea ce Ciprul a făcut deja şi ceea ce Grecia va face, la rândul ei, foarte curând", a adăugat ministrul elen.

AFP notează că Grecia a fost mereu un sprijin militar-cheie pentru Cipru în faţa Turciei. Atena are 10.000 de soldaţi staţionaţi pe insula cipriotă şi furnizează personal şi antrenament Gărzii naţionale din acest stat. La rândul lui, Cipru are ambiţia să devină o platformă gazeiferă regională de la descoperirea, în 2011, a unui câmp cu gaze în zona Afrodita, din sud-estul insulei. Rezervele acestui câmp sunt estimate la valori cuprinse între 100 şi 170 de miliarde de metri cubi. Începând cu anul 2022, Cipru speră să-şi exporte gazele şi, eventual, petrolul extrase din acea zonă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb