Grecii au reînceput să retragă miliarde de euro din bănci, determinând banca centrală să crească lichidităţile de urgenţă puse la dispoziţia instituţiilor financiare, din cauza îngrijorării populaţiei că blocajul discuţiilor cu creditorii internaţionali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a împins economia în pragul colapsului, relatează Bloomberg.
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a acceptat solicitarea Băncii Greciei de majorare a plafonului lichidităţilor de urgenţă destinate băncilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro, transmite News.ro.
"Creşterea reflectă evoluţia situaţiei lichidităţilor din băncile elene, ţinând cont de retragerile de depozite din sectorul privat", a anunţat Banca Greciei.
În acest an, retragerile de fonduri din băncile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoană apropiată situaţiei. Evoluţia reflectă deficitul de bani pentru plata taxelor şi transferul de fonduri la bănci străine, a spus persoana.
Este pentru prima oară după septembrie 2015, dată la care Banca Greciei a început să publice date referitoare la plafonul lichidităţilor de urgenţă (ELA), când a fost necesară o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oară când banca centrală a omis în comunicatul său o referire la "stabilizarea" şi "îmbunătăţirea" fluxului depozitelor.
În 2016, Grecia a consemnat intrări nete în depozitele băncilor elene, datorită revenirii treptate a încrederii deponenţilor în soliditatea acestora.
Banca Greciei a redus plafonul ELA cu 100 de milioane de euro în urmă cu doar două săptămâni.
Un purtător de cuvânt al băncii centrale nu a fost disponibil pentru comentarii.
Negocierile dintre reprezentanţii creditorilor şi ministrul de Finanţe Euclid Tsakalotos referitoare la termenii împrumuturilor de urgenţă nu au ajuns la un rezultat, prelungind blocajul care riscă să lase ţara în incapacitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare, în vară.
Incertitudinile afectează activităţile economice, ameninţând să deturneze aşteptările de redresare din acest an.
ELA este o facilitate temporară de furnizare de lichidităţi băncilor cu o dobândă penalizatoare de 1,5 puncte procentuale, comparativ cu liniile obişnuite de finanţare ale BCE. Aceste împrumuturi măresc costurile pentru băncile elene.
Creşterea plafonului ichidităţilor de urgenţă reduce încrederea, iar agravarea deficitului de lichidităţi ar putea obliga banca centrală să înăsprească controlul capitalului introdus în 2015, când grecii stăteau la cozi pentru a retrage bani de la bancomate.