Greenpeace a dat în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna

E.D.
Companii / 12 mai 2014

Greenpeace a dat în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, după ce aceasta a refuzat să ia în considerare impactul asupra mediului cauzat de construirea fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, judeţul Covasna, informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

Fabrica de la Reci este un complex industrial construit de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer pe o suprafaţă de 69,5 hectare şi ar urma să prelucreze anual 848 000 metri cubi lemn, adică aproximativ 1.000.000 de arbori tăiaţi în fiecare an. În ciuda obiecţiilor formulate de Greenpeace România, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna a decis că acest proiect industrial poate fi realizat fără un acord de mediu şi fără consultarea publicului, ceea ce contravine legislaţiei în materie.

"Nu este în regulă faptul că autorităţile române responsabile de protecţia mediului au ignorat amploarea unui astfel de proiect. Acestea au trecut cu vederea multiplele efecte ale lanţului de producţie prin tăierea a milioane de arbori din toată ţara cât şi utilizarea agenţilor chimici în procesul de prelucrare a unui volum atât de mare de masă lemnoasă şi deşeurile rezultate. De asemenea, nu au avut în vedere consecinţele negative asupra rezervaţiilor şi siturilor Natura 2000 din vecinătatea localităţii Reci şi a modificării ireversibile a peisajului într-o zonă de mare atractivitate turistică. În cadrul natural al Mestecănişului de la Reci s-au turnat o parte din scenele celebrului film "Cold Mountain" premiat cu Oscar in 2004. Mai mult decât atât, Consiliul judeţean Covasna s-a grăbit să elibereze autorizaţia de construire, iar lucrările au început deja," declară Laurenţiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România.

Anterior acţiunii în justiţie, Greenpeace România a cerut public demisia directorului APM Covasna, peste 4000 de persoane alăturându-se acestui demers. Totodată, Greenpeace a cerut Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice să verifice modalitatea în care Agenţia a aplicat criteriile de selecţie pentru stabilirea necesităţii efectuării evaluării de impact asupra mediului şi să ia măsurile corespunzătoare.

Compania austriacă Schweighofer deţine în România patru fabrici de prelucrare a lemnului la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti, iar din propriile declaraţii rezultă că procesează peste 2,8 milioane de mc buşteni de răşinoase anual, aproximativ 40-50% din volumul de răşinoase exploatat anual în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb