România va ajunge, până în 2050, să producă energie din surse regenerabile în proporţie de 84% din total, în condiţiile în care, în prezent, producţia este estimată la 25%, relevă Raportul Energy [R]evolution pentru 2012, lansat, ieri, de Greenpeace România. În prezent, sursele regenerabile satisfac un sfert din energia primară de căldură a României, contribuţia principală provenind din utilizarea biomasei, informează Agerpres. Studiul mai arată că, până în 2020, energia hidroelectrică şi cea eoliană vor rămâne principalii contributori ai creşterii cotei de piaţă în România.
Greenpeace consideră că, odată cu eliminarea energiei nucleare, ţara noastră poate obţine o reducere a emisiilor de CO2 de opt milioane de tone, până în anul 2020.
Pentru ca estimările specialiştilor Greenpeace să se concretizeze ar fi necesare investiţii de 101 miliarde de euro, inclusiv investiţii pentru înlocuirea instalaţiilor vechi, până în 2050. În urma alocării acestei sume, România face economii totale de combustibili, în următoarele decenii, de 18 miliarde de euro.
"Fiecare euro în plus la preţul benzinei îi costă pe europeni peste 400 de milioane de euro pe lună. Stabilind un nou obiectiv pentru sistemul energetic, Uniunea Europeană poate elimina această dependenţă cu aproximativ jumătate până în 2030", susţin reprezentanţii Greenpeace. Energia regenerabilă, combinată cu standarde de eficienţă energetică pentru automobile şi clădiri va revitaliza societatea şi va economisi miliarde de euro.