Greenpeace şi Bankwatch au mediatizat conceptul de tranziţie justă

A.C.
Companii / 11 aprilie 2017

Întâlnirea de la Târgu Jiu (Sursa foto: Simona Rădoi)

Întâlnirea de la Târgu Jiu (Sursa foto: Simona Rădoi)

Reprezentanţi ai partidelor politice, administraţiei locale, Complexului Energetic Oltenia şi lideri de sindicat s-au întâlnit astăzi la Târgu Jiu pentru a identifica alternative de dezvoltare pentru Gorj. Evenimentul, organizat de Greenpeace România şi Bankwatch România, a avut în prim plan tranziţia justă, un concept creat în contextul reducerii activităţii din industriile bazate pe combustibili fosili, potrivit unui comunicat de presă.

Greenpeace transmite: "Principala activitate economică din judeţul Gorj a fost în ultima jumătate de secol industria energetică, dar după Revoluţie aceasta a cunoscut un declin constant. Din cei peste 45 000 de angajaţi în acest sector în 1990, astăzi au rămas mai puţin de o treime în 10 mine şi patru termocentrale, iar Complexul Energetic Oltenia plănuieşte disponibilizări anuale până în 2020. Din 1997, judeţul Gorj a cunoscut o rată a şomajului mai mare decât media pe ţară, apărând aşadar o nevoie acută de soluţii".

Tranziţia justă reprezintă un model economic de dezvoltare ce constă în politici publice elaborate de jos în sus, menite să creeze condiţiile pentru venituri corecte şi o viaţă decentă pentru toţi lucrătorii şi comunităţile afectate de măsurile de reducere a poluării. Pentru a descoperi care sunt problemele şi nevoile prioritare din judeţul Gorj, au luat cuvântul experţi din zona administrativă, politică şi sindicală, şi s-au identificat sectoarele care necesită acţiune, de la dezvoltarea infrastructurii de transport la facilităţi fiscale pentru investitori.

Greenpeace a susţinut: "Participanţii au avut ocazia de a afla despre experienţe similare din Europa, precum şi despre dezvoltarea conceptului de tranziţie justă sau despre instrumentele financiare existente şi planificate pentru un asemenea proces".

Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii Bankwatch România a declarat: "Întâlnirea de astăzi este un prim pas esenţial pentru identificarea unor soluţii reale şi de implementat în judeţ. Ne-au bucurat entuziasmul participanţilor şi faptul că am găsit puncte comune - atât nevoi ale judeţului, precum şi posibile soluţii. Sperăm că pe viitor ni se vor alătura la discuţii şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, educaţie şi ai celorlalte partide, deoarecem considerăm că cea mai bună strategie pentru judeţ poate fi identificată doar alături de toate părţile interesate".

Evenimentul de astăzi va fi urmat de o dezbatere deschisă publicului în Rovinari, cu scopul de a colecta mai multe idei direct de la cetăţeni, potrivit reprezentanţilor companiei care susţin că oraşul Rovinari şi satele învecinate sunt "înconjurate, dependente economic, dar şi afectate de activitatea a patru cariere de cărbune şi a unei termocentrale".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb