Greierele de casă devine a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piaţa UE

F.D.
Miscellanea / 15 septembrie 2022

Greierele de casă devine a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piaţa UE

Asociaţia Pro Consumatori (APC) se arată îngrijorată de modul în care anumiţi lideri politici şi unii membri ai Guvernului României informează consumatorii cu privire la alimentele noi, din care fac parte şi cele trei insecte (viermele galben de făină, lăcusta călătoare şi greierele de casă) autorizate recent ca alimente noi printr-un proces legislativ la baza căruia se află Regulamentul european nr. 2283/2015 privind alimentele noi, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei

Conform sursei citate, un aliment nou este un aliment sau un ingredient alimentar rar consumat sau niciodată consumat în Uniunea Europeană înainte de 15 mai 1997 când a intrat în vigoare primul regulament european (285/1997) referitor la alimentele noi. În tot acest răstimp sute de alimente noi (seminţe de chia, lapte tratat cu lumină UV, iaurt cu adaos de esteri de fitosterol etc), respectiv ingrediente alimentare realizate prin tehnologii inovative (fosfolipidele din gălbenuşul de ou, proteinele coagulate de cartofi şi hidrolizaţii acestora, proteine de rapiţă etc.), aduse din afara Uniunii Europene sau realizate în ţări membre ale Uniunii Europene au putut fi comercializate în spaţiul Uniunii Europene doar după ce au fost autorizate în urma unor evaluări de studii şi al legiferării accesului acestora pe piaţa Uniunii Europene, toate aceste lucruri fiind realizate în scopul protejării vieţii şi sănătăţii consumatorilor.

Nu se poate interzice printr-o lege votată în Parlamentul României producţia, importul, publicitatea, respectiv comercializarea insectelor autorizate în urma unui proces de evaluare a studiilor de digestibilitate a proteinelor acestor insecte, de citotoxicitate şi a altor dovezi furnizate de societăţile comerciale care şi-au exercitat dreptul de a comercializa astfel de insecte, documente analizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, insecte care au fost ulterior autorizate prin intermediul unor regulamente europene votate şi de europarlamentarii români, respectiv Preşedintele României sau Prim-Ministrul României în calitatea lor de membri ai Consiliului Uniunii Europene. Un exemplu în acest sens este Regulamentul de punere în aplicare nr. 169/2022 de autorizare a introducerii pe piaţă a viermelui galben de făină sub formă congelată, uscată şi de pudră ca aliment nou, regulament în vigoare de la 1 martie 2022.

Neaplicarea legislaţiei Uniunii Europene de către o ţară membră a Uniunii Europene, cade sub incidenţa procedurii de infringement care constă în plata unor amenzi de sute de mii de euro pentru fiecare zi de neaplicare a unui act normativ european, în cazul de faţă a unor regulamente europene.

Nicăieri în regulamentele de autorizare privind introducerea pe piaţă a acestor insecte ca alimente noi nu apare vreo cerinţă referitoare la obligativitatea consumării acestora de către cetăţenii Uniunii Europene. Totodată, trebuie cunoscut faptul că societăţile comerciale care vor produce, respectiv comercializa produse alimentare care conţin pudră/făinuri din aceste insecte au obligaţia informării consumatorilor prin intermediul etichetei despre existenţa acestora în produsele respective. Cine o să consume aceste insecte în România? Răspunsul la această întrebare retorică nu este greu de dat, sutele de mii de muncitori care lucrează în România şi provin din ţări în care se consumă în mod obişnuit astfel de insecte, precum şi românii care nu or să citească eticheta produselor alimentare, aşa cum au şi făcut-o de mai bine de 15 ani prin consumul de alimente în compoziţia cărora există aditivul E120.

De peste 7 ani Asociaţia Pro Consumatori prin studiile realizate asupra produselor alimentare atrage atenţia consumatorilor cu privire la folosirea aditivului E120 obţinut din insecta coşenilă în anumite mărci de parizer, de crenvurşti cu carne de pui, de muşchi afumat, de conserve de carne, de iaurturi cu fructe, de cereale, de îngheţată etc, iar acest lucru l-am făcut pentru a-i informa pe consumatori în legătură cu importanţa înţelegerii etichetei şi a alegerilor alimentare în cunoştinţă de cauză, susţin reprezentanţii APC.

Asociaţia Pro Consumatori atrage atenţia acelor parlamentari şi acelor reprezentanţi ai instituţiilor statului român care se implică în informarea consumatorilor cu privire la alimentele noi, folosind şi resurse financiare publice pentru astfel de acţiuni, că au obligaţia morală şi legală de a nu dezinforma consumatorii prin folosirea unor opinii care încalcă legislaţia aplicabilă în Uniunea Europeană cu privire la alimentele noi, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cât aditiv E120 și insecte cosenile om fi băgat noi la mat fără să știm prin parizer și hotdoguri.

    In curând făină de greieri și viermi galbeni mustosi în sânge pentru cei care nu citesc etichetele cu litere minuscule la vrăjeală.

    O să-mi măresc dioptriile la 5 sau o le citesc cu lupa. 

    1. Mai bine nu mai cumpărăm din supermarketuri toate porcăriile ăstora,boicot total,sa vedem ce fac cu ele nevandute

    va sfatuiesc sa cititi cu atentie de acum ingredientele produselor procesate.

    nimeni nu o sa va dea (acum) greieri prajiti , fortandu-va sa ii mancati. 

    dar vor fi prezenti in din ce in ce mai multe produse procesate.  

    citeste ingredientele de pe eticheta si produsele care nu sunt curate trebuie respinse!  

    in caz ca nu stiati.... 80% dintre insectele aprobate sunt purtatoare de larve de paraziti (pe care procesarea nu ii elimina) si de asemenea trebuie retinut ca invelisul exo-scheletic al insectelor (carapacea de chitina) are urmari CANCERIGENE! Da, ati citit bine, chitina produce cancer in organismul uman!  

    Mare atentie ce mancati!  

    A consumat cineva sau consuma cineva, fiinta umana in lume asemenea "alimenmte" Se cunoaste care va fi efectul schimbarii regimului de hranire al omului.

    O sa se produca si la oameni anomalii precum cele care au afectat in Anglia vacile hranite cu faina de carne (encefalita spongiforma).  

    Maimutele consuma desigur lacuste, viermi si gandaci dar alimentatia lor difera fata de cea a omului. Ca omul nu consuma iarba si frunze. Ori poate ca in viitor pe la UE se va "aproba" si introducerea in consumul uman a ierbii.  

    Sa nu mai zicem de salamurile cu celule umane, de care se vorbeste.

    Sa-i asteptam pe Zelinski, pe ucraineni si mol;doveni, sa vina sa manance si ei greieri, viermi si lacuste in UE 

    1. anumite populatii din tarile calde mananca in mod curent de astea.si traiesc mult si bine (pana-i mananca leul).pe vremuri oamenii nu consumau atata carne ca si acuma si nu exista o asa de mare incidenta a unor boli de nutritie.ase ca om vedea.siapoi sa am io atatea sute de euro, cate insecte oi fi mancat in 60 de ani disimulate prin faina,mezeluri,paine si alte alea.ase ca noi sa fim sanatosi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb