GREVĂ DE DOUĂ ORE ÎN EDUCAŢIE Prezenţi dar tăcuţi şi în online şi în offline

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 ianuarie 2022

Prezenţi dar tăcuţi şi în online şi în offline

Greva profesorilor era inevitabilă după ce controversele dintre aceştia şi autorităţi s-au înmulţit nepermis de mult. Sindicatele din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment, aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli au oprit activitatea între orele 11.00 şi 13.00. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de "refuzul" guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret - organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar - au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 - 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment. Profesorii s-au prezentat la clase, dar nu au ţinut orele. De asemenea, personalul nedidactic auxiliar nu şi-a desfăşurat activitatea timp de 2 ore, dar a rămas la locul de muncă.

Sindicaliştii reclamă "refuzul guvernanţilor" de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru acordarea, încă de la începutul acestui an, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic), alocarea a 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017, acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

Săptămâna trecută, membri ai celor două federaţii, precum şi ai FNS Alma Mater, au pichetat sediile Guvernului, PSD şi PNL.

USR consideră justificată acţiunea profesorilor

USR consideră că greva profesorilor din învăţământul preuniversitar este pe deplin justificată, în condiţiile în care sistemul educaţional este subfinanţat şi PSD nu îşi respectă promisiunile electorale de creştere a salariilor profesorilor. USR a contestat vehement Legea Bugetului de Stat pentru anul 2022, o lege care a avut un procent de doar 2.28% din PIB alocat Educaţiei din România, arată un comunicat de presă al partidului. Ştefan Pălărie, senator USR, a declarat: "Profesorii intră în grevă pentru că zi de zi le este călcată în picioare demnitatea. Pentru politicienii din partidele vechi, educaţia este scoasă din dulap şi pusă în faţa publicului strict din motive electorale. Greva profesorilor arată un singur lucru - incompetenţa guvernului actual de a descâlci propriile minciuni spuse la televizor de atâta amar de timp şi de a mai păcăli cadrele didactice că le doresc cu adevărat binele". La rândul său, Cosmin Poteraş, senator, a afirmat: "Respectul pe care-l acordăm azi profesorilor infuenţează decisiv societatea de mâine. Un profesor debutant are salariul net de 2428 RON pe luna. Un profesor cu gradul I are 4.417 lei, după o viaţă la catedră. Putem, oare, să le cerem profesorilor, care după o viaţă de muncă la catedră câştigă cât unii şoferi de prin instituţii publice, să fie motivate, să îşi actualizeze permanent metodele de predare, să fie la curent cu tot ce apare nou în domeniul său? In aceste condiţii, greva de astăzi a profesorilor este justificată". USR consideră că după ce elevii au acumulat timp de 2 ani pierderi uriaşe în procesul educaţional, ultimul lucru de care avem nevoie este greva profesorilor din toată ţara.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Traim intr-o lume a minciunii si a iresponsabilitatii. S-au adoptat legi privind salarizarea si cota parte din PIB care sunt neaplicabile in situatia actuala a tarii. Numarul total al elevilor scade dar cel al angajatilor din invatamant creste. De 2 ani se mimeaza procesul educational. In parallel functioneaza o industrie a meditatiilor cu o cifra de afaceri de cel putin 1 milliard de euro si care nu este taxata.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb