• Bugetarii refuză să întrerupă lucrul, la apelul liderilor de sindicat, de teamă că vor fi demişi, în contextul restructurărilor convenite cu FMI pentru iarna aceasta
Teama că şi-ar putea pierde locurile de muncă i-a determinat pe cei mai mulţi dintre bugetari să respingă apelul liderilor confederaţiilor sindicale de încetare spontantă a activităţii.
Aceasta este explicaţia liderilor confederaţiilor sindicale, consultaţi de ziarul "BURSA" , la faptul că foarte puţini dintre salariaţii din sectorul public au încetat lucrul, miercuri, între orele 12-16, când fusese planificată o acţiune de protest.
"Oamenii s-au speriat şi refuză să protesteze că vor fi demişi, ştiind că până la finele anului urmează un nou val de concedieri în sectorul public, convenit de Guvern cu FMI", ne-a declarat Petru Dandea, vicepreşedintele CNS Cartel ALFA, care a adăugat că înţelege temerile salariaţilor.
• Rudele şi pilele nu protestează
Petru Dandea ne-a mai precizat că un alt factor, mai puţin determinant pentru faptul că unii dintre bugetari refuză să protesteze, ar fi gradul de politizare al instituţiilor şi angajările pe pile.
Petru Dandea a explicat: "Marţi, în preziua protestului am discutat cu toţi liderii de sindicate şi marea majoritate mi-au semnalat că oamenii nu sunt dispuşi să protesteze pentru că le este frică. Oamenii preferă să se complacă în situaţia cu salariile tăiate cu 25%, numai să nu-şi piardă locurile de muncă. Se ştie că, de regulă, la acest gen de restructurări se fac abuzuri, iar cei mai vulnerabili sunt acele persoane care nu au relaţii de rudenie cu conducerea sau care nu au fost angajate pe pile. Sunt instituţii în care, unii salariaţi au refuzat să întrerupă lucrul tocmai că au o relaţie privilegiată cu conducerea".
Circa 100.000 de bugetari, din cei 1,3 milioane, ar avea, după unele estimări, o relaţie "mai deosebită", cu conducerea, potrivit viceliderului sindical.
• Criterii de restructurare: "Rămân cei mai deştepţi dintre cei mai deştepţi"
Viceliderul Cartel ALFA, Petru Dandea, a mai apreciat că nu este exclus ca, iarna aceasta, când cheltuielile salariaţiilor vor creşte, să asistăm în schimb la proteste spontante, de genul celui de la Ministerul de Finanţe.
Ion Popescu, preşedintele confederaţiei Meridian, ne-a spus că o altă explicaţie pentru numărul redus al bugetarilor care au oprit lucru îl constituie şi ameninţările din partea prefecţilor.
Ion Popescu ne-a precizat: "Prefecţii au făcut presiuni, oamenii sunt sub teroare, iar noi dacă vom constata că sunt supuşi abuzurilor vom merge în instanţă. Rămâne de văzut după ce criterii se vor face disponibilizările şi dacă vor rămâne, ca de obicei < cei mai deştepţi dintre cei mai deştepţi >".
• Resemnare de moment: "Îi ciuruim la vot, în 2012"
Sorin Stan, secretarul general al CNSLR Frăţia, susţine că, din cauza legislaţiei potrivnice "în România este aproape imposibil să faci grevă generală" şi că mulţi dintre sindicalişti încep deja să se gândească la alegerile din 2012. "O să-i ciuruim şi noi la vot în 2012 cum ne-au ciuruit şi ei pe noi", ne-a spus Stan.
Guvernul a convenit cu FMI ca, până la finele anului, să fie concediaţi 26.000 de bugetari, potrivit Andreei Vass, consilierul pe probleme economice ale premierului Emil Boc, după ce anul acesta mai fuseseră concediate alte 24.000 de persoane.
Amintim că marile centrale sindicale anunţaseră, înainte de mitingul din 17 octombrie, că vor declanşa greava generală pe termen nedeterminat, dacă Parlamentul nu va adopta moţiunea de cenzură a opoziţiei.
• Bugetul de salarii, 39 miliarde lei
Anul viitor, bugetul alocat salarizării publice va fi de 39 miliarde lei, după cum a convenit Guvernul cu FMI.
Noi concedieri în sectorul bugetar sunt necesare iarna aceas-ta, după spusele guvernanţilor, în contextul în care, pe 31 decembrie 2010, încetează măsura de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%.
Veniturile bugetarilor vor fi majorate, anul viitor, cu 16%-18%, după unele evaluări, iar acest efort financiar suplimentar va fi acoperit din economiile rezultate în urma concedierilor din iarna aceasta.
"Din cele 1.316.047 de persoane angajate încă în sectorul bugetar, alte cel puţin 26.047 de persoane vor fi disponibilizate până la sfârşitul acestui an, pentru a atinge ţinta asumată public de 1.290.000 de bugetari, care să fie plătiţi cu cei 39 de miliarde de lei disponibili în fondul public de salarii în anul 2011", a explicat Andrea Vass, potrivit Agerpres. Conform sursei citate, aproape 83.000 de bugetari au părăsit sistemul public din decembrie 2008 până în prezent.