GREVĂ ÎN MINERIT Revendicările salariale paralizează CE Oltenia

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Companii / 15 ianuarie 2019

Revendicările salariale paralizează CE Oltenia

Aproape 10.000 de mineri au intrat, ieri, în grevă, la cele 10 exploataţii de cărbune din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Angajaţii sunt nemulţumiţi de nivelul salariului, precum şi de condiţiile de muncă oferite de către companie.

Potrivit reprezentanţilor minerilor, protestul a început vineri seara la Cariera Jilţ Nord, extinzându-se apoi la Jilţ Sud, Roşiuţa, Motru, Tismana 1, Tis-mana 2 şi, ieri, a cuprins toate carierele. Protestul a fost iniţiat spontan, fără anunţarea liderilor de sindicat, deoarece greviştii susţin că nu mai au încredere în cei care îi reprezentau susţinând că aceştia, în loc să fie de partea salariaţilor, sunt de partea celor care conduc Complexul Energetic Oltenia.

Lista de revendicări include: îmbunătăţirea condiţiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producţie; transportul la locurile de muncă (la intrare şi ieşire cu maşinile) şi reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecţie; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcţii şi meserii; întreruperea şi încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă şi duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Reprezentanţii greviştilor au avut, ieri, un dialog cu Anton Anton, minis-trul Energiei, căruia i-au prezentat toate revendicările. Discuţiile de la Minis-terul Energiei s-au finalizat fără rezultate concrete, deoarece negocierile trebuie, conform legii dialogului social, să aibă loc între sindicate şi conducerea societăţii. Cărbunele de pe stoc ar putea asigura producţia de energie pe o perioadă de maxim o săptămână, în cazul continuării grevei. Practic, în acest moment, producţia de energie electrică nu este încă afectată, termocentralele de la Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova având cărbune pe stoc. Compania asigură o treime din producţia anuală de energie electrică. Oltenia deţine 10 unităţi miniere în bazinele Rovinari, Motru, Jilţ şi Mehedinţi. Luni dimineaţă, energia electrică pe bază de cărbune reprezenta 22% din producţia naţională.

Conducerea companiei susţine că nu este posibilă, în acest moment, o majorare salarială de 45% şi că se poate discuta despre o creştere a veniturilor cu doar 12%.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, i-a ameninţat pe grevişti, spunând că a înştiinţat organele statului şi, dacă este pusă în pericol securitatea energetică, va acţiona în consecinţă.

Ministerul Energiei este acţionarul majoritar al CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariaţi şi se află într-o situaţie extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea şi mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societăţile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.

Se pare că greva minerilor din cadrul CE Oltenia se va extinde şi în cadrul altor companii energetice. Peste 4000 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEO) ar putea intra în grevă, deoarece sunt nemulţumiţi că statul român importă energie, în loc să o producă în ţară.

Preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, afirmă că, dacă se va găsi o cale legală pentru demararea unui protest, angajaţii CE Hunedoara vor acţiona imediat.

Cristian Iştoc susţine că aşteaptă ca angajaţii CE Oltenia să oficializeze demersurile care ţin de grevă, şi abia apoi va stabili dacă minerii hunedoreni se pot sau nu solidariza cu protestul colegilor din sudul ţării.

Dacă s-ar declanşa o grevă şi la CE Hunedoara, concomitent cu aceea de la CE Oltenia, securitatea energetică a ţării ar fi în pericol. De aceea, autorităţile sunt nevoite să acţioneze cât mai repede pentru a linişti spiritele încinse din CE Oltenia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb