Grevă la Căile Ferate Franceze

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 noiembrie 2005

Sindicaliştii se tem de privatizare, deşi conducerea societăţii spune că SNCF nu va fi scoasă la vînzare

Temerile reale ale muncitorilor privesc planul de reorganizare a companiei

Lucrătorii Societăţii Naţionale de Căi Ferate - SNCF urmau să intre în grevă în seara zilei de ieri, protes-tînd astfel faţă de procesul de privatizare care "se răspîndeşte" în ţară. Mişcarea a fost declanşată de patru grupuri sindicale: Confederation Generale du Travail, Sud-Rail, Force Ouvriere şi Fgaac, iar protestatarii urmau să demonstreze împotriva eventualei vîn-zări a unei părţi din compania de stat, potrivit anunţului făcut, săptămîna trecută, de purtătorul de cuvînt al SNCF, Jean-Paul Boulet. "Atît SNCF, cît şi Guvernul au repetat, în cîteva rînduri, că societatea nu va fi privatizată", a subliniat Boulet. Acesta a menţionat că negocierile salariale, programate iniţial pentru luna aprilie, au fost amînate pentru ianuarie, în vederea realizării unui compromis cu angajaţii.

Greva, care trebuia să înceapă la ora locală 20:00, va dura pînă în dimineaţa zilei de mîine. Cele mai afectate trenuri sînt cele regionale şi naţionale, sistemul feroviar fiind astăzi complet paralizat. Serviciile internaţionale vor funcţiona, însă, normal. SNCF a precizat că aproape 405 trenuri de mare viteză (TGV) vor circula pe perioada grevei. La fel, patru din cele cinci trenuri Eurostar, care leagă Parisul de Londra, şi trenurile Thalys, care conectează Parisul de Bruxelles, vor funcţiona.

Mişcarea marchează încă un test pentru guvernul condus de Dominique de Villepin, care abia a trecut de violenţele ce au afectat ţara şi care au fost catalogate drept cele mai dure din ultimii ani. Greva urmează vînzării "Electricité de France" (EDF), care a avut loc săptămîna trecută. Tranzacţionarea acţiunilor societăţii a început ieri, la Bursa din Paris.

Presa franceză arată că îngrijorarea reală a sindicaliştilor este, de fapt, planul de reorganizare a companiei, care ar putea însemna reducerea anumitor sectoare de activitate. Astfel, o parte dintre acestea ar putea fi desprinse din compania-mamă ori vîndute.

În prima jumătate a anului în curs, profitul SNCF a cres-cut de aproape 15 ori comparativ cu anul trecut, în baza unui cîştig rezultat din vînzarea a 40% din activităţile sale de pe segmentul electricităţii. Profitul net a însumat 613 milioane de euro (749 milioane de dolari) în perioada menţionată, faţă de 42 milioane în 2004. Din suma amintită, aproape 520 de milioane de euro au provenit din vînzarea a 40% din "Societé Hydroelectrique du Midi" către "Suez" SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb