Greva piloţilor Lufthansa, declanşată miercuri, va continua şi astăzi când vor fi afectate cursele pe distanţe lungi, operatorul aerian german estimând că protestul costă circa 10 milioane de euro pe zi, relatează Reuters, citată de news.ro.
Acţiunile Lufthansa, care au scăzut în acest an cu peste 13%, au avut o evoluţie negativă vineri, investitorii fiind îngrijoraţi de perspectiva unui conflct de lungă durată între piloţii reprezentanţi de sindicatul Vereinigung Cockpit, care cer salarii mai mari, şi conducerea care vrea reducerea costurilor pe fondul concurenţei intense din partea operatorilor low-cost.
Lufthansa, unul dintre cei mai mari operatori aerieni din Europa, a anulat începând de miercuri peste 2.600 de zboruri, perturbând planurile de călătorie a peste 315.000 de pasageri.
Sindicatul a sporit presiunile asupra conducerii, anunţând joi că prelungeşte greva pentru a treia oară, astăzi, când cursele pe distanţe lungi vor fi afectate până la miezul nopţii.
Vineri, greva a dus la anularea curselor pe distanţe scurte şi medii.
Greva piloţilor este al 14-lea protest al angajaţilor care are loc la Lufthansa de la începutul lui 2014.
Sindicatul cere creşterea salariilor în medie cu 3,7% pe an, în perioada 2012-2017, pentru 5.400 de piloţi din Germania.
Lufthansa a oferit o creştere de 2,5% într-o perioadă de şase ani, până în 2019.
Directorul general al Lufthansa, Carsten Spohr, a spus că majorarea salariilor piloţilor cu procentul solicitat de aceştia ar pune în pericol viitorul companiei.
Potrivit conducerii companiei, în pofida profitului record obţinut în 2015, nu are de ales decât să reducă cheltuielile, pentru a putea concura cu operatori low-cost precum Ryanair, pe rutele pe distanţe scurte, şi cu Emirates în cazul zborurilor pe distanţe lungi.
Lufthansa estimează costurile grevei la 10 milioane de euro pe zi, dar impactul ar putea fi mai mare dacă clienţii vor opta să călătorească cu alţi operatori.