GRIGORESCU NU SE ÎMPIEDICĂ ÎN AVIZELE NEGATIVE DIN PARLAMENT Ministrul Energiei "o ţine langa" cu memorandumul Rompetrol

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2016

Ministrul Energiei "o ţine langa" cu memorandumul Rompetrol

Întârziat ani de zile, declarat neconstituţional şi cu avize negative în Parlament, memorandumul cu Rompetrol, privind achiziţia de către Kazmunai a unei participaţii de 26% din Rompetrol Rafinare şi înfiinţarea unui fond comun cu statul român de un miliard de dolari, pare o poveste fără sfârşit, dar una care îi place tare mult actualului ministru tehnocrat al Energiei Victor Grigorescu.

Potrivit acestuia, Guvernul ar putea prelungi memorandumul semnat cu Rompetrol, care expiră la finele acestui an, însă analizează şi alte soluţii.

Victor Grigorescu a declarat, potrivit Agerpres: "Am desemnat compania care va reprezenta interesele statului român în acest aranjament financiar (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie - n.r.), dar este un proces complicat din punct de vedere tehnic, care va trebui să scoată la final un acord al acţionarilor. Ca de fiecare dată, în astfel de situaţii complicate, ne asumăm un termen, dar nu ţine numai de noi. Fără discuţie, se vor lua toate măsurile ca să fie protejate interesele statului român şi, dacă este nevoie de prelungiri, se vor face toate prelungirile. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Vorbim de discuţii extrem de complexe şi de o istorie destul de complicată. Cât priveşte Ministerul Energiei, pentru noi lucrurile sunt destul de clare. Ei sunt un investitor important în România şi vor continua să fie".

Ministrul a fost întrebat de ce negocierile durează atât de mult: "Până la începutul acestui an, negocierile care trebuiau să decurgă ca urmare a acestui memorandum nu au fost demarate. Noi suntem cei care le-au demarat şi sigur că nu se poate aştepta nimeni ca un proces de o asemenea amploare să se încheie în două sau trei luni, după o perioadă lungă în care nu s-a întâmplat nimic".

Dar, ceva s-a întâmplat.

Recent, senatorii din Comisia economică, industrii şi servicii au dat aviz negativ proiectului de lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V la 15 februarie 2013.

În noiembrie 2013, Curtea Constituţională a declarat legea în ansamblul său ca fiind neconstituţională, după sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, iar parlamentarii au primit-o la reexaminare.

La peste doi ani distanţă, pe 16 februarie 2016, Comisia pentru politică economică şi cea juridică din Camera Deputaţilor fac un raport comun, prin care propun respingerea legii. Plenul Camerei Deputaţilor votează abia pe 8 iunie respingerea legii, pentru care Senatul este forul decizional.

În plus, procurorii DIICOT au deschis, în mai, un nou dosar privind privatizarea rafinăriei Petromidia.

DIICOT a anunţat, atunci, că a pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

Ulterior, au apărut informaţii că DNA îl cercetează pe fostul premier Victor Ponta, cu privire la memorandumul Rompetrol.

Memorandumul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Daca statul roman si ministerul energiei nu respecta memorandumul, avocatii KMG vor invoca nerespectarea memorandumului din partea statului roman. Grigorescu face ce trebuie sa faca pana se termina procesul. Isi arata bun a credinta fata de angajamentele luate, mai mult cu declaratiile decat cu fapta dar e bine si asa :)

    1. Statul Roman nu are o atitudine corecta fata de investitorii de la RRC si prin guvernele incompetente mai mult incurca. Ceea ce functioneaza trebuie oprit. Rafo nu mai functioneaza iar statul nu are nici o vina. Guvernantii nostrii sunt incompetenti. Doar nu au dat examen ca sa devina ministrii. Partidul propune iar politicienii care habar nu au se pun in fruntea institutiilor. Este ca si cum am pune sa conduca masinile oamenii care nu au facut scoala de soferi. Ce se intampla o harababura pe strazile patriei. Cam asa ceva se intampla la guvernare si in economie....

    Rompetrol si kazahii de la KMG au facut Fond de investitii de 1 miliard de euro si Statul isi bate joc de acesti bani cum isi bate joc de fondurile europene. De ce? Pentru a-i alunga pe kazahi in alte tari. Daca nu investesc banii astia in Romania, ii vor investi in alte state vecine – in Bulgaria, in Georgia, altundeva.

    Într-adevăr, cel mai important lucru pe care îl are de făcut Ministerul Energiei prin SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie) este înființarea fondului de investiții de 1 miliard de dolari. Este un pas strategic foarte bun pentru sectorul energetic românesc. O colaborare româno-kazahă cu KMG (Rompetrol) este foarte utilă pentru țara noastră.

    KMG International va finanța fondul cu 150 milioane dolari, din care 30 milioane dolari vor fi vărsați în numele statului român. Statul român va păstra o participație integrală de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani – ceea ce va aduce beneficii financiare concrete României! Oricum Rompetrol este unul dintre cei mai mari contribuitori la bugetul de stat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb