Groapa

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 iulie 2017

Cătălin Avramescu

Aud că se caută un "brand de ţară". Cineva a venit cu frunza. Altcineva propune oaia. Doresc să avansez şi eu o modestă propunere. Groapa.

Nu râdeţi. Mă îndoiesc că veţi descoperi ceva mai specific. Cu excepţia eschimoşilor, frunze are toată lumea. Italienii au un fel de mămăligă. Sârbii, un gen de mititei. Atelierul lui Brâncuşi este la Paris. Englezii au un fel de căluşari (Morris dancers).

Gropile însă... Am fost de curând în Dobrogea. Gropi peste tot. Am trecut pe ceva botezat "drum judeţean". Mă îndoiesc că legiunile romane au traversat drumuri atât de denivelate. Am văzut apoi cetatea de la Adamclisi. A fost distrusă la începutul secolului VII, aşa că au rămas doar ruinele. Însă acestea sunt suficiente pentru a vedea că străzile aşezării erau mai bine construite decât cele din oraşele noastre.

Gestul fondator al urbanismului, de la începuturile sale, a fost nivelarea terenului. Drumurile, pieţele, arenele: nimic nu ar fi posibil pe un teren plin de hârtoape. Recunoşti civilizaţia datorită acestui criteriu simplu. Terenul este plat.

Contrastul dintre civilizaţie şi barbarie este recunoscut de marchizul de Custine, care călătoreşte în Rusia anului 1839. Pe drumurile ruseşti, afirmă el, îţi rupi birja. Guvernarea nu poate sau nu vrea să niveleze locul. Mărfurile şi oamenii circulă încet, pagubele sunt mari, întârzierile numeroase.

Mi-am dat seama de această defazare istorică în raport cu Occidentul atunci când am vorbit cu una dintre victimele sale. Pe când eram ambasador în Finlanda am întâlnit o doamnă care călătorise în România. Venise cu cele mai bune gânduri. Din păcate, se întorsese cu piciorul în ghips. Nimerise într-o groapă de pe un trotuar din Capitală...

Am căutat, de curiozitate, ştirile despre şanţuri. Am găsit o listă lungă cu căderi. Şi asta doar în câteva săptămâni. Biciclişti, un scuterist, o auto-utilitară şi chiar un amârât de cal au căzut în tranşeele de pe marginea şoselelor sau în canalele de irigaţii. Un individ a căzut cu maşina în şanţ la mall. În alt mall a căzut un panou. Copii au căzut în puţ. Locatari prin scara liftului. Două turiste din Ungaria au căzut într-o râpă. Ieri, trei tineri au zburat dintr-un carusel, la un bâlci.

Suntem cu un picior în groapă. Cultural vorbind. Zilele trecute butonam telecomanda unui televizor care nu îmi aparţine. De pe televizorul meu am şters, în primul minut când i-am dat drumul, multe dintre canalele de pe cablu, aşa că nu ştiam la ce se uită poporul... Ei bine, acum am văzut. 80 la sută dintre programele disponibile sunt cu manele şi manelişti. Nu glumesc. Pe unul dintre canale era o emisiune de gătit. Protagonistul? Un manelist. Omul explica ceva despre o budincă de ciocolată.

Din lac, în puţ. Aceasta este direcţia în care o ia învăţămâmntul sub socialişti. Inventivitatea lor în rău pare că nu mai are margini. Mai nou, se gândesc să introducă numărul de studenţi drept singur criteriu de evaluare a "calităţii" universităţilor. 35 de studenţi per profesor. Atât. Ce, analfabeţii nu sunt şi ei oameni? Nu au şi ei dreptul să predea la facultate?...

Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea. VV Ponta l-a dat afară pe MD Geoană din partid. După care a fost el însuşi dat afară de LN Dragnea. Care a dat afară, în aceeaşi săptămână, şi alt prim-ministru. (Grindeanu nu-mai-ştiu-cum. Credeţi-mă că am uitat cum îl cheamă, am încercat să îmi aduc aminte în timp ce scriam, dar nu am reuşit, nu l-am remarcat pentru nimic bun). Acum, numitul LN Dragnea, din câte se pare, este săpat chiar de tovarăşii care trepidează, în condiţiile în care guvernarea a intrat cu oiştea în gard.

Gropile fac parte din peisaj. O ştire recentă arată că s-au cheltuit sute de milioane de euro pe gropi "ecologice" care stau nefolosite. În răstimp, se acumulează gunoaie în maldăre ilegale, pe câmpuri sau prin păduri, iar Uniunea Europeană se pregăteşte să ne dea în judecată pentru că nu ne-am îndeplinit obligaţiile în materie de depozitare a deşeurilor.

Ţara a intrat, este evident, într-o groapă de potenţial. Indicatorii economici se înrăutăţesc pe zi ce trece. Guvernul plănuieşte să ne bage mâna în buzunare după taxe suplimentare. Leul s-a prăbuşit după anunţarea bazaconiilor din "programul de guvernare".

La televizor, imagini care ţin de psihologia abisală. Ecranul împărţit în trei dungi verticale. În fiecare, câte un cetăţean cu privire de bolnav psihic. Fiecare vorbeşte alandala, peste ceilalţi. Acum este despre Soros, în care au descoperit un "duşman al românismului". Cetăţenii de pe ecran suferă şi se plâng că se întâmplă tot felul de nenorociri în jurul lor. Nu este clar de ce. Ai senzaţia că se ceartă, cu toate că de fapt spun acelaşi lucruri, se întărâtă unii pe alţii. La baza ecranului o dungă galbenă sclipeşte ca un girofar.

La o benzinărie din provincie, doi câini şi-au săpat câte o groapă în pământ. Sunt blânzi, au o expresie umanizată. Stau acolo şi privesc la fluxul fiinţelor bipede care trec pe acolo. Mă întreb ce înţeleg ei din toată afacerea asta.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Dan Diaconescu,ala cu OTV-ul,intrebat fiind de ce facea emisiunile alea,cu vrajitoare,manelisti etc,a raspuns:''pentru ca oamenil se uita ''.Ce mai poti spune?

    Pe de alta parte,dle Avramescu,sunt cam aceeasi oameni si cand a guvernat PDL-ul dar si acum.Se uitau si atunci ,ca si acum, la emisiuni pentru prosti.Deh,cartile,zic ei,sunt pentru fraieri sau care nu au ce face... 

    Constat ca, in ultimii ani ,tot mai multi romani cauta vacante cat mai dese,cat mai exotice,cat mai scumpe ,cat mai....Sunt obositi de atata privit la televizor.Emisiunile si realizatorii le pun la grea incercare bruma de creier pe cre o mai au,de aceea simt nevoia de vacante.Deh,cartile ,cultura,in general,e pentru cine are timp,ei nu au timp din cauza informatiilor vitale de pe tv..

    Sa auzim numai de bine!. 

    1. Autorul a uitat că băsescu a avut imn electoral o manea la alegerile prezidențiale.

      Prrrța, prrrța, hai Băsescu la putere face parte din folclor.

      Și-a făcut și campanie electorală la Etno TV doar cât să-l poată trimite pe canibalist în Finlanda, să-și reprezinte compatrioții de care este dezgustat. :) 

    Inca incerc sa inteleg ROSTUL acestui articol. Inteleg ideile, sunt compilatii crosetate pe baza nesimtirii guvernantilor de orice culoare. Dar dincolo de aceste compilatii, care este ROSTUL articolului ? Sa ne facem sange si mai rau ? Nu se vede nici un indemn, implicit sau explicit, la a face ceva pe tema asta, gen: oameni buni, nu mai tolerati asa ceva ! Care este ROSTUL acestui articol ?

    1. Daca nu sesizezi indemnul, atunci cu adevarat nu are nici un rost sa citesti articolul, dar asta nu este din pricina articolului, ci din pricina gropii.

      Lasaaati ironiile domnule Make ; mai bine incercati sa trimiteti pe "teren" un ziarist ,pe la Srehaia, Tecuci sau Dorohoi ori unde se agata harta-n cui si pe la Sulina si sa intrebe oamenii de onor guv. boc-basescu-udrea ... Va garantez ca va vor da exemple de "gaurile negre" lasate in urma lor, pentru cel putin 20 de ani ; cam asta e media de timp pentru a "plomba" tara dupa "bombardamentele"cu rachete de imbecilitate si hotie din respectivele "guvernari", pardon junte paramiltare basiste !!!

      Evit sa cad in patima mitocaniei asa cum dvs sunteti pe cale , sugerand discret treaba cu prostii si cu groapa. In plus, in ciuda faptului ca m-ati tutuit de-a lungul timpului eu am continuat sa folosesc pronumele de reverenta atunci cand v-am apelat. Probabil o chestiune de stil.

    Inca mai exista bordeie in Romania..oamenii isi sapa gropi in pamant si locuiesc in ele precum exemplul dv cu animalutele..Si catelii mei procedeaza la fel isi sala gropi si stau in ele..e lagatura directa cu pamantul...face bine fizicului si spihicului!

    Eu am votat sa easa domnu Basescu presedinte si domnu Avramescu rege. Dar mia esit decit o dorinta. Dusmanii socialisti lau arinjat pe domnu anbasador.

     

    Traiasca cei din dreapta. O dedicatie pentru anbasador. 

     

    Hai mândră să ne-mbrăcăm, să mergem să ştampilăm 

    Să mergem să ştampilăăăm... 

    Dar ai grijă cum votezi 

    Pui ştampila pe Băsescu 

    Pui ştampila pe Băsescuuu 

     

    Să vezi bărbate să vezi, pe Băsescu am să-l votez, pe Băsescu am să-l votez 

    Nu ies eu din vorba ta 

    Că tu ştii politica 

    Că tu ştii politica bade vaii (Bade) 

    Ai, da-da, da-da, di , da-da 

    Cu toată familiaaaa 

    Şi-l vom pune preşedinte 

    Că Băsescu nu ne minteee 

    Rrrrrrrîîî 

     

    Ascultaţi-mă pe mine 

    Numai aşa vom trăi bineee 

    Am să beau după votare, 44 de pahare 

    44 de pahareee 

    Şi Băsescu Doamne-Ajută 

    Să ia 70 la sută 

    Să ia 70 la sută 

    Bărbate după votare, am să-ţi fac nişte grătare 

    Am să-ţi fac nişte grătareee 

    Şi Băsescu Doamne-ajută 

    Să ia şi 80 la sută, Să ia şi 80 la sutăăă, să ia şi 80 la sutăă 

    ... 

    Pe Băsescu l-om votaaa 

    Ai, da-da, da-da, di , da-da 

    Cu toată fa-mi-li-aa

    Numai aşa vom trăi bineee. 

    1. Prrrța, prrrța

      Articolele lui Avramescu ii scot din minți pe maneliști. Aștept parte a doua, când se tavalesc pe jos.

      Idolul lui Avramescu făcea băi de mulțimi minoritare. Ce-i place stăpânului trebuie să-i placă și slugoiului. :)

      Știu că nu ți-a plăcut, dar ai tăcut mâlc. :D 

      Si rasist si manelist!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb