Grupul Banca Transilvania, acord pentru achiziţia BRD Pensii

R.S.
Bănci-Asigurări / 28 mai

Grupul Banca Transilvania, acord pentru achiziţia BRD Pensii

Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania şi BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale şi Societe Generale Assurances pentru achiziţia BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi al celor facultative (Pilonul III), conform unui comunicat transmis redacţiei.

Sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani. Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanţi, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudentă în active de calitate pentru a obţine valoare suplimentară pentru aceştia după vârsta pensionării, potrivit comunicatului.

BRD Pensii:

Administrează atât fondul din Pilon II (FPAP BRD), cât şi fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio).

Peste 560.000 de participanţi contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii.

Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanţi şi înregistrează una dintre cele mai ridicate contribuţii medii per participant.

Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio înregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la înfiinţare şi până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

"Achiziţia este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative - Pilon III, existente deja în oferta noastră, şi ajungem pe o piaţă nouă, fondurile de pensii administrate privat - Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei, o acumulare istorică de capital pentru România. De aceea sistemul de pensii private reprezintă o sursă stabilă de capital care contribuie la finanţarea statului, dar şi a mediului privat, având o perspectivă investiţională pe termen lung. Credem că, prin capabilităţile noastre, putem să contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienţilor o gamă diversificată de produse de economisire", declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Pentru achiziţie este nevoie în România de aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piaţa pensiilor facultative din 2019, debut făcut tot printr-o achiziţie. De la finalizarea tranzacţiei, BT Pensii a reuşit să îşi dubleze numărul de participanţi la fondul de pensii facultative Pensia Mea. În prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanţi, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni din acest an, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Peste 560.000 de participanţi contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii.

    Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanţi  

    Doua cifre care spun totul despre increderea oamenilor in administratorii “privati”…fara obligatie, care e un abuz, 37500 au riscat sa-si dea banii pe mana “specialistilor”:-) 

    TLV to the Moon

    1. TLV - JP Morgan al României

    Și despre ce suma discutam?

    BRD Pensii active de 5.4 mld, dar cu ce suma a fost achiziționată, nimic nimic 

    BT, aspirator de afaceri esuate de care lumea incearca sa scape. Ma intreb cum va primi bursa o astfel de achizitie. Nici nu s-a racit bine treaba cu OTPul si iarasi la pescuit..

    1. BT Asset Management e in business din 2005, si azi are undeva la 4.9 miliarde de lei sub administrare. In total, pe toate fondurile. Prin dealul cu BRD le intra sub administrare inca 5.63 miliarde. Mai mult decit au muncit ei 19 ani sa adune. Afacerea esuata a BRD e mai mare decit afacerea BT Asset Management.

      Iar BT Pensii, cu actionari BT Asset Management SAI si BT Investments SRL are 50,000 de participanti.

      Fondurile de pensii nu intra sub administrarea unor firme de asset management, nu amestecati borcanele, nu reprezinta acelasi tip de active. SAFPP-urile au un regim special definit de lege si nu investesc dupa cum are chef un asset manager. Fondurile sunt gestionate complet separat, de entitati diferite.

      investitul dupa "cum are chef" e in obligatiuni sau actiuni. restul sunt nuante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb