Grupul chinez CEFC şi compania est-europeană Penta Investments au avansat o ofertă comună pentru preluarea Central European Media Enterprises (CME), în timp ce fondul PPF s-a retras din cursă, au declarat surse citate de Reuters.
Central European Media Enterprises face parte din grupul american Time Warner.
Două surse apropiate situaţiei au spus că CEFC şi grupul financiar ceho-slovac Penta au făcut o ofertă de aproximativ 2 miliarde de dolari, dar preţul nu a fost încă finalizat. O a treia sursă a spus că părţile implicate în discuţii se apropie de un acord, dar că detaliile nu au fost finalizate.
PPF, un grup financiar deţinut de omul de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a renunţat să înainteze o propunere pentru CME, au declarat două surse, astfel că CEFC şi Penta au rămas singurii ofertanţi.
Reprezentanţii Penta şi PPF au refuzat să comenteze, iar un purtător de cuvânt al CEFC din China nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Purtătorul de cuvânt al CEFC din Praga a refuzat să comenteze, ca şi un reprezentant al grupului Time Warner.
Grupul CME este listat la bursa Nasdaq şi la bursa din Praga şi desfăşoară operaţiuni în şase state central şi est-europene, cele mai mari profituri fiind obţinute în Cehia şi România, potrivit News.ro.
CME are datorii de aproximativ 1 miliard de dolari, iar la închiderea tranzacţiilor de luni avea o capitalizare de 637,8 milioane de dolari, potrivit sursei citate.
În comunicat se precizează: "Time Warner deţine o participaţie de 42,4% la CME, dar, dacă se iau în considerare certificate care pot fi exercitate în mai 2018 şi acţiunile preferenţiale, deţinerea este de 75%. Dacă se iau în calcul aceşti factori, capitalizarea CME este de 1,65 de miliarde de dolari".
Posibila vânzare a CME a devenit o posibilitate după ce grupul AT&T a convenit preluarea Time Warner pentru 85 de miliarde de dolari, în octombrie 2016.
Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a deschis o acţiune în justiţie pentru a opri preluarea Time Warner, din cauza îngrijorării că ar putea creşte preţurile pentru companiile concurente şi abonamentele pentru serviciile TV, în timp ce dezvoltarea serviciilor video online ar fi îngreunată, conform sursei citate.
CME a raportat pentru trimestrul al treilea o creştere de 30% a profitului operaţional calculat înainte de depreciere şi amoertizare (OIBDA) şi anticipează că profitul va creşte pe ansamblul anului cu până la 17%, la 165 de milioane de dolari.
1. Partener pe masura
(mesaj trimis de stroie marian în data de 21.12.2017, 18:22)
Au foarte multi bani. CEFC este o corporatie foarte mare si foarte puternica. Daca da 2 miliarde pe un canale media in Europa de Est, inseamna ca pregateste investitii masive in zona. Noi, romanii, asteptam investitii la Petromidia. Oricum, KMGI va avea un partener pe măsură
2. Romania are de castigat
(mesaj trimis de apostol în data de 21.12.2017, 18:24)
Romania va avea mult de castigat daca guvernantii nostri vor stii sa gestioneze corect situatia. Chinezii vin cu bani, Trebuie doar sa-i luam :)
3. Hai cu Drumul Matasii
(mesaj trimis de adriana în data de 21.12.2017, 18:25)
Era si cazul sa vedem niste investitii serioase in mass-media integrate unor mari investitii in alte sectoare. Poate investitia in Protv va aduce Petromidia si Romania pe Drumul Matasii....