Grupul Electrica a înregistrat un profit net de 559 milioane de lei în 2022

G.D.
Companii / 8 martie 2023

Grupul Electrica a înregistrat un profit net de 559 milioane de lei în 2022

În anul 2022, profitul net al Grupului Electrica a fost în valoare de 559 milioane de lei, conform unui comunicat remis redacţiei. Rezultatul a fost generat, în principal, de performanţa segmentului de furnizare şi, în plan secundar, de aplicarea noilor reglementări cu privire la consumul propriu tehnologic, pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice, cât şi al deficitului existent în Uniunea Europeană.

Declaraţie Alexandru Chiriţă, Director General Electrica S.A.: "Performanţele financiare înregistrate de Grupul Electrica în anul 2022, unul atipic pentru piaţa energiei, şi nu numai, sunt rezultatul unui proces continuu de optimizare şi adaptare la evoluţiile economice şi legislative.

Le mulţumesc colegilor, clienţilor, investitorilor şi partenerilor noştri, care au susţinut aceste demersuri şi au contribuit la gestionarea corespunzătoare a condiţiilor adverse în care ne-am desfăşurat activitatea anul trecut.

În perioada următoare vom continua procesul de adaptare a activităţilor şi a strategiei la condiţiile pieţei, mizând, în acelaşi timp, pe o creştere sustenabilă a companiilor din Grup, astfel încât să putem asigura stabilitatea financiară şi eficienţa tuturor liniilor de business pe care le deţinem în portofoliu".

Potrivit sursei citate, începând cu data de 30 septembrie 2022, Grupul Electrica aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică, realizate în perioada 1 ianuarie 2022 - 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, faţă de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Grupul a înregistrat venituri din capitalizarea consumului propriu tehnologic în sumă de 951,6 milioane lei, reprezentând consumul propriu tehnologic suplimentar calculat ca diferenţă dintre costul net cu achiziţia şi costul consumului propriu tehnologic inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2022.

Capitalizarea costului suplimentar cu achiziţia energiei electrice din anul 2022, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic faţă de costurile incluse în tarifele aprobate pentru anul 2022, este prevăzută de OUG 119/2022, pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022, şi de Ordinul ANRE nr. 129/2022 de aprobare a Normelor metodologice privind recunoaşterea în tarife a costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic faţă de costurile incluse în tarifele reglementate publicate în MO 1019/19.10.2022.

Potrivit legislaţiei incidente, costurile capitalizate se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării şi se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate (RRR) aprobată de ANRE, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri. Acestea se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită "componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT".

În anul 2022, EBITDA consolidată a crescut cu 1.491 milioane de lei comparativ cu 2021 (vs. scădere 1.081 milioane de lei în anul 2021 comparativ cu 2020), în timp ce marja profitului net a crescut cu 1.112 milioane lei (vs. scădere 940 milioane de lei în 2021 comparativ cu 2020), subliniază sursa citată.

Evoluţia EBITDA consolidată a fost generată, în principal, de performanţa segmentului de furnizare, ca rezultat al strategiei de mitigare a riscului prin acoperirea cu contracte la termen pentru achiziţia de energie, al strategiei de control al costurilor, precum şi de implementarea prevederilor OUG nr. 119/2022. Prin intermediul ordonanţei, costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 - 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, faţă de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial.

Veniturile Grupului Electrica, în anul 2022, s-au ridicat la valoarea de 10.010 milioane lei, reprezentând o creştere de 39,4% faţă de anul precedent.

Pe segmentul de furnizare, profitul net în 2022 este de 261 milioane de lei (faţă de pierderea de 390 milioane de lei din 2021) şi EBITDA pozitivă de 390,9 milioane lei (faţă de o valoare negativă de 439,7 milioane lei din 2021), în principal ca urmare a creşterii veniturilor pe fondul creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice, coroborat cu eforturile interne de mitigare a riscurilor privind achiziţia energiei necesare pentru revânzare şi de control al costurilor operaţionale, subliniază sursa citată.

Pe segmentul de distribuţie, rezultatul înregistrat în 2022 reprezintă un profit net de 308 milioane lei şi EBITDA pozitivă de 1.017 milioane lei (372 milioane de lei în 2021), un impact semnificativ pozitiv fiind rezultat din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), sub formă de venituri din producţia de imobilizări necorporale în valoare de 989,3 milioane RON, pentru perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022. Prin costuri suplimentare se înţelege valoarea determinată ca diferenţă între preţul de achiziţie a energiei electrice pentru CPT faţă de preţul de achiziţie ex-ante recunoscut de ANRE, înmulţită cu cantitatea atribuită consumului propriu tehnologic (CPT).

În anul 2022, Electrica S.A. a obţinut un profit net individual de 24,3 milioane lei. Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2022 înregistrat de Electrica S.A. este în valoare de 0,1178 lei/acţiune. Valoarea totală brută a dividendelor este de 40 milioane de lei, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. multumim pt generozitate, EL!! cu banii din dividendele EL o sa iau niste lumanari, sa le pun la Morti

    nu e o gluma le las dividedele mele pt. lumanari si o lingurita de coliva.

    O societate praf! Nu pot citi rapoartele lor! Observ totuși că dacă excludem statul, câteva mii de acționari primesc dividende la fel ca o mână de sefi de la Electrica Și asta pentru că se chinuesc să duca societatea în jos: mai clar noi vreo 20 mil.lei, ei vor primi acțiuni răscumpărare cu vreo 14 mil lei !

    Nici nu-i de mirare că Electrica se situează mai jos decât multe societăți din Africa la timpii de așteptare pentru racordul electro: cam 120 zile!

    E o rușine pentru statul român dar mai ales pentru acționari că Electrica e scăpată de orice control! 

    In timp ce Grupul prospera in special datorită segmentului de furnizare, majoritatea angajaților Furnizării sunt terorizați cu texte ieftine “societatea trece printr-o perioada grea”, de creșteri salariale sau măcar indexare cu rata inflației nu se pune problema. In același timp cloaca plantata politic își umfla buzunarele cu salarii colosale și prime de performanța, se angajează veri, cumnați, amante și frați. Aplauze!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb