Grupul german RWE ar putea renunţa la proiectul Nabucco

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2012

Grupul german RWE ar putea renunţa la proiectul Nabucco, la care participă alte cinci companii, inclusiv Transgaz Mediaş şi OMV Austria, a declarat directorul general al RWE, Jurgen Grossmann, într-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ). Prioritatea RWE este să-şi asigure surse de gaz natural cu investiţii cât mai mici, pentru a-şi reduce îndatorarea, după ce schimbarea politicii Germaniei referitoare la energia nucleară a lovit finanţele grupului, a spus Gros-smann, citat de Mediafax.

Comentariile lui Grossmann reprezintă primul semnal concret din partea unui membru al consorţiului Nabucco că gazoductul s-ar putea să nu mai fie construit, în pofida pregătirilor din ultimii ani.

Companiile de utilităţi din Germania au avut un an dificil în 2011, notează WSJ, după ce guvernul a decis reorientarea strategiei de la energia nucleară, în timp ce introducerea unei taxe pe combustibilul nuclear a înrăutăţit un climat de afaceri deja dificil din cauza preţurilor la energie şi gaze naturale. Inversarea politicii nucleare a cauzat pierderi de miliarde de euro companiilor, care au redus investiţiile şi au avertizat că nu vor mai cheltui banii ca răspuns la această măsură.

Retragerea din proiectul Nabucco ar însemna o economie importantă pentru RWE.

"Important este ca gazul din regiunea Mării Caspice să ajungă în Europa, în cantităţile necesare şi acolo unde avem nevoie", a spus Grossmann, adăugând că grupul ar fi mulţumit să-şi asigure gaz şi prin alte conducte.

Dacă gazoductul se numeşte "Nabucco sau Turandot nu contează pentru noi", a spus directorul RWE, cu referire la operele compozitorilor italieni Giuseppe Verdi şi Giacomo Puccini.

Membrii fondatori ai Nabucco au format consorţiul în timpul unei reuniuni la Viena în 2002, după care au ascultat opera Nabucco a lui Verdi la Opera de Stat din Viena.

RWE, Transgaz, OMV, Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MOL (Ungaria) plănuiesc de mai mulţi ani să construiască Nabucco şi au beneficiat de sprijin politic puternic din partea UE, care consideră proiectul cheie pentru diversificarea aprovizionării Europei, dominată în prezent de Rusia.

Totuşi, costurile Nabucco, oficial de 7,9 miliarde de euro, sunt enorme, iar unii analişti din industrie se aşteaptă la o creştere considerabilă. Un acord recent între Turcia şi Azerbaidjan pentru construcţia unui gazoduct de la Marea Caspică până la graniţa vestică a Turciei pentru a exporta gaz azer în Europa a alimentat temerile legate de proiectul Nabucco.

Implicarea RWE în proiectul Nabucco a adus deja beneficii grupului, a spus Grossmann.

"Avem licenţe de explorare în Azerbaidjan şi Turkmenistan, a căror valoare a crescut", a spus el, adăugând că aceste concesiuni au fost obţinute în discuţiile legate de construcţia Nabucco.

Gazoductul Nabucco este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria. Lucrările de construcţie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi pe an, sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb