Grupul Pentalog a inaugurat la inceputul lunii august noua sa agentie, din Iasi. Aceasta este a patra agentie deschisa in Europa de Est in ultimii 8 ani. Iasi ocupa o dubla pozitie strategica pentru Pentalog :
Pe plan educativ, Iasi este, probabil, cel mai cunoscut centru universitar din Europa de Est, in domeniul stiintelor. Zeci de programatori lucreaza azi pentru companii ca Redmond, Microsoft, pe dezvoltarea de core systems. Amazon, Siemens VDO, Bit Defender au deja agentii la Iasi. De asemenea, Itrebuie precizat ca Iasi face parte dintre cele mai francofone orase din Romania.
Pe plan geografic, Iasi este la frontiera cu Republica Moldova, agentia din Iasi si cea din Chisinau fiind la o distanta de doar 100 de kilometri. Pentalog va dispune, asadar, in aceasta regiune, de aproximativ 100 de ingineri pana la inceputul lui 2009. Cu perspectivele pe care le reprezinta, Iasi va permite, astfel, grupului Pentalog sa atinga un numar de 250 de colaboratori la finalul lui 2008 (din care peste 200 de ingineri programatori).
Agentia porneste cu baze bune. Ea a fost incredintata unui < veteran> al Pentalog, in varsta de 27 de ani, care a facut primul sau stagiu la Pentalog in 2001 si care a ocupat, de atunci, toate pozitiile profesionale in cadrul firmei, trecand de la programator, la pivot si apoi la sef de proiect.
Agentia demareaza cu doua echipe importante: o echipa care va realiza servicii de TMA si dezvoltare de aplicatii de gestiune pentru un client francez, lider in domeniul industriei si o alta echipa implicata in aplicatii de analiza cartografica, pentru un start up care a incredintat grupului Pentalog partea de R&D software.
Pentalog isi va indrepta acum cautarile de creare a unei noi agentii catre alte regiuni ale globului, insa va urmari strategia sa de crestere atat la nivelul cotei de piata a serviciilor offshore cat si la nivel geografic.
Cateva informatii despre Pentalog!
Pentalog High Tech este prima e-SSII (societate de servicii in inginerie informatica) franceza. Toate Business Process-urile au fost portate catre suporturi electronice: recrutare si vanzari.
80% din CA, este generata prin intermediul pentalog.com. Datorita posibilitatii de a vizualiza on-line toate CV-urile echipei noastre, a prezentarilor video ale colaboratorilor, costurile comerciale sunt reduse cu 75%. Iar acest beneficiu este impartit cu clientul. Acest model asigura peste 50% din cresterea interna a firmei in 2007 (la nivel de grup) si asigura proiecte pentru 160 de angajati.
Pentalog dispune, pe langa agentia din Bucuresti (peste 25 de consultati si experti tehnici), de 3 locatii nearshore, in Brasov, Iasi si Chisinau, dar si de 30 de consultanti internationali. Aceasta combinatie a prestatiilor locale si nearshore constituie modelul "right cost"
dezvoltat de Pentalog.
Nivelul de crestere al activitatii din Romania - Moldova este de 115% pe trimestru si de 100% pe semestru.
Motivele acestei cresteri sunt in principal legate de semnarea mai multor contracte internationale importante (cel mai mic contract international lansat in productie in primul trimestru implica 3 persoane pentru o perioada de 3 ani, iar cel mai mare 15 persoane). Legat
de resurse, in august 2006 Pentalog isi dubla agentia din Brasov. In martie 2007, a fost randul agentiei din Chisinau sa isi tripleze suprafata si sa isi dubleze, practic, efectivul, intr-un trimestru (55 de persoane in iulie, in comparatie cu 25 in martie).
Din 2005, Pentalog a devenit liderul francez al offshore-ului francofon. Pentalog vrea sa devina, in 2008, numarul 1 mondial al acestei piete. Aceasta pozitie ar trebui, de asemenea, sa plaseze Pentalog intre primele 20 de companii din domeniul solutiilor de nearshoring
european.
Agentia din Bucuresti este consacrata in proportie de 80% pietei locale, in mod consulting pentru cei mai mari clienti din zona. Suma investitiilor straine directe in capitala a generat o crestere de aproape 10% in 2006. Fondurile structurale europene, pentru modernizarea
informatizarii serviciilor statului, vor contribui la fel de puternic la favorizarea pietei locale in detrimentul pietelor offshore/nearshore. In revansa, centralizarea puterilor in Romania si lipsa operatiunilor industriale si comerciale consecvente in afara capitalei sunt factori
favorabili expansiunii pietelor offshore/nearshore in provincie.