Guvern: Modificări în normele de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

Elena Deacu
Companii / 2 aprilie 2015

Guvernul a aprobat astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, o serie de măsuri prin care se transpun în legislaţia naţională prevederile Directivei 2012/19/UE a Parlamentului şi a Consiliului European, măsuri ce se referă la noi standarde de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Actul normativ extinde domeniul de aplicare al colectării, reutilizării şi reciclării EEE uzate, atât în sfera echipamentelor utilizate de consumatori casnici, cât şi în cea a utilizatorilor profesionali, incluzând, de exemplu, sistemele de iluminat şi panourile fotovoltaice.

În materie de colectare selectivă, Ordonanţa înlocuieşte actuala ţintă, de 4 kg DEEE pe locuitor, cu o formulă procentuală reprezentând între 40 - 45% din greutatea de EEE introduse pe piaţa naţională. Începând cu 14 august 2015, ţintele de valorificare şi reciclare a DEEE cresc anual cu câte 5%, în aşa fel încât, în a doua etapă de acţiune, care va începe în 2021, rata de colectare minimă care va trebui realizată anual va creşte la 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi.

Totodată, actul normativ stabileşte condiţii pentru ca utilizatorii de EEE din gospodăriile particulare să aibă posibilitatea de a preda deşeurile cel puţin gratuit. Astfel, distribuitorii vor fi obligaţi ca, la furnizarea unui nou produs, să asigure condiţii pentru ca să li se poată preda DEEE cel puţin gratuit şi în sistem unu la unu, dacă echipamentul predat este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat. De asemenea, distribuitorii care au spaţii de vânzare în domeniul EEE de cel puţin 400 mp sunt obligaţi să asigure colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici (nicio dimensiune exterioară mai mare de 25 cm) cu titlu gratuit pentru utilizatorii finali şi fără obligaţia de a cumpăra EEE noi de un tip echivalent.

Referitor la finanţarea gestionării DEEE, responsabilitatea revine integral producătorilor, care trebuie să finanţeze colectarea DEEE de-a lungul întregului lanţ, inclusiv de la gospodăriile particulare, conform principiului "poluatorul plăteşte". De asemenea, în acest fel se evită riscul ca DEEE colectate separat să facă obiectul unei tratări necorespunzătoare şi/sau al exporturilor ilegale.

Pentru monitorizarea respectării cerinţelor ce decurg din actul normativ, se întocmeşte un registru al producătorilor (care va cuprinde şi producătorii ce oferă EEE prin intermediul comerţului on line). Comercializarea EEE se va face doar de către producătorii înregistraţi în acest registru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb