Guvern: Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării

Andrei Stan
Politică / 31 august 2016

Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esenţial în planificarea şi conducerea operaţiilor de nivel strategic, planificarea strategică şi de contingenţă, precum şi în instruirea comandamentelor şi forţelor, printr-un proiect de lege adoptat în şedinţa de astăzi a Guvernului.

Prin intermediul acestui proeict, sunt redefinite responsabilităţile unor structuri centrale pentru a exprima, cu mai mare fidelitate, competenţele acestora, inclusiv prin introducerea de noi concepte aliniate la standardele Alianţei Nord-Atlantice, informează un comunicat publicat pe site-ul Guvernului.

Executivul arată: "Amendarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării se impune, în principal, din necesitatea alinierii la modificările cadrului normativ incident domeniului apărării, precum şi la bunele practici utilizate la nivelul NATO şi UE. Astfel, Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esenţial în planificarea şi conducerea operaţiilor de nivel strategic, planificarea strategică şi de contingenţă, precum şi în instruirea comandamentelor şi forţelor, exercitarea comenzii structurii de forţe a Armatei României fiind mai clar reglementată, pe principiile ierarhiei militare şi comenzii unice. Şeful Statului Major al Apărării va fi principalul consilier militar al preşedintelui României şi prim-ministrului, în vederea îndeplinirii de către aceştia a atribuţiilor în domeniul apărării naţionale, precum şi al ministrului apărării naţionale".

Pentru noţiunea de "forţă" se realizează corelarea terminologică cu prevederile actelor normative referitoare la aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, structura de forţe fiind redefinită, precizează comunicatul.

"În locul actualei clasificări, care distingea între forţe dislocabile şi cele de generare/ regenerare, noua clasificare a forţelor armatei este aliniată la standardele NATO, pe niveluri ale capacităţii de luptă (readiness). Prin aceasta se consfinţeşte faptul că toate structurile de forţe existente la pace trebuie să fie capabile să execute toată gama de misiuni, după completare cu efective şi, după caz, cu tehnică", mai arată sursa citată.

De asemenea, proiectul urmăreşte alinierea domeniului de activitate şi atribuţiilor Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării la cerinţele actuale ale mediului de securitate, inclusiv în domeniul apărării cibernetice.

Executivul precizează: "Alte schimbări de substanţă au urmărit eliminarea unor duplicări în domeniul managementului resurselor umane şi alinierea acestuia la nivelul practicilor din armatele statelor membre ale NATO şi UE, reglementarea statutului Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale, introducerea de prevederi referitoare la atribuţiile Direcţiei de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor - structură înfiinţată ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 346/2006, precum şi subordonarea unităţilor din reţeaua sanitară proprie Direcţiei medicale".

Actul normativ face parte dintr-un pachet legislativ extins, asumat ca prioritate la începutul mandatului, alături de alte două proiecte ce vor intra pe agenda Executivului în perioada următoare - un nou statut al cadrelor militare precum şi o nouă concepţie a ghidului carierei. Guvernul mai spune că cele două proiecte urmăresc asigurarea unui statut unitar pentru întregul personal militar al ministerului, realizarea unui echilibru între diferitele categorii de personal (soldaţii şi gradaţii profesionişti se vor regăsi în acelaşi statut cu ofiţerii şi subofiţerii, beneficiind astfel de drepturi similare), precum şi asigurarea mobilităţii pe funcţii a personalului militar şi a evoluţiei în carieră pe baze de previzibilitate şi motivaţionale, în raport de cerinţele şi nevoile instituţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasi Marie, cu alta palarie. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb