Ţara noastră va participa la Studiul Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare dezvoltat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) - TALIS 2018, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Guvern.
"Programul TALIS (Teaching and Learning Internaţional Survey) este o succesiune de studii internaţionale comparative, ce oferă indicatori internaţionali şi de susţinere a politicilor educaţionale relevante privind profesorii şi procesul de predare-învăţare din şcoli. Programul TALIS 2018 se va desfăşura în perioada 2016-2019 şi va furniza datele şi informaţiile esenţiale pentru realizarea de studii şi analize ulterioare, care să fundamenteze deciziile de politici publice în domeniul învăţământului", informează Biroul de presă al Executivului.
Potrivit sursei citate, TALIS 2018 prevede mai multe etape: stabilirea contractorului internaţional, precum şi a responsabilităţilor şi protocoalelor de comunicare între consorţiu şi ţările participante; realizarea primei întâlniri a Grupului de Experţi pentru Elaborarea Instrumentelor; implementarea studiului-pilot, prevăzută pentru anul 2016; realizarea pretestării, ce se va derula în 2017; realizarea studiului principal şi lansarea Raportului Internaţional, desfăşurându-se în perioada octombrie 2017 - aprilie 2018.
"Taxa pentru participarea României, în perioada 2016-2018, la acest program este în cuantum de 231.121 de euro, achitaţi către OECD în trei tranşe anuale. Echivalentul în lei al taxei va fi asigurat de bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate anual pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, precizează Executivul.
Guvernul mai arată că prima rundă a acestui studiu - TALIS 2008 - a avut loc în perioada 2006 - 2009, iar la aceasta au participat 24 de ţări OECD şi ţări partenere. "România a participat pentru prima dată în cea de-a doua rundă, la TALIS 2013, desfăşurat între anii 2011-2014, alături de alte 33 de ţări de pe cinci continente", potrivit aceleiaşi surse.