Liderul de la Kremlin a lansat o ofertă pe cât de neaşteptată, pe atât de senzaţională. El îşi propune, nici mai mult nici mai puţin decât să medieze încheierea unui acord de pace între Israel şi Iran. Pornind de la premiza, auziţi şi vă cruciţi, că războiul este ceva rău. Şi că de pe urma unui război, niciuna dintre părţi nu are de câştigat. Ce urmăreşte Vladimir Putin? Este un simplu joc de imagine sau este un proiect motivat de interese majore ale Federaţiei Ruse?
Suntem probabil tentaţi, toţi cei care am auzit de oferta lui Vladimir Putin, să-l considerăm, pe acesta un simplu demagog, care din poziţia de declanşator al unui război cumplit, care riscă să devină război mondial, pozează pe neaşteptate într-un personaj politic care înţelege valoarea unor relaţii de pace între două state rivale şi figurează că pune umărul la crearea unui acord. Într-o situaţie extrem de dificilă, pentru că aparent cel puţin, realizarea unei păci durabile între Iran şi Israel este de neconceput.
Lucrurile stau aşa şi nu tocmai aşa. Stau aşa în sensul că pentru Vladimir Putin este o oportunitate de a încerca, fie şi doar simulând, să schimbe percepţia despre Federaţia Rusă. Percepţia conform căreia Rusia este un stat agresor, care ameninţă pacea şi echilibrul întregii planete. Dacă joacă bine în spectacolul pe care îl iniţiază, nu este deloc exclus ca percepţia opiniei publice faţă de Moscova să se schimbe în mod pozitiv. Sau măcar imaginea de agresor a Kremlinului să se amelioreze. Vladimir Putin este indiscutabil unul dintre marii strategi ai planetei. Chiar dacă a făcut un calcul total greşit şi extrem de păgubos pentru Federaţia Rusă atunci când şi-a imaginat că poate câştiga un război fulger împotriva Ucrainei, că-i poate decapita conducerea şi o poate readuce în sfera de influenţă a Moscovei. A greşit în mod grav atunci când nu a estimat că ucrainenii îşi vor strânge lucrurile şi vor rezista şi riposta eroic, şi în al doilea rând că nu a intuit faptul că Occidentul va reacţiona cu promptitudine şi în mod energic, condamnând agresiunea şi susţinând logistic poporul ucrainean. Dar excepţia confirmă regula. Cu excepţia acestui război care se prelungeşte, atât spre paguba beligeranţilor cât şi a aliaţilor Ucrainei, în linii mari, dacă îi urmărim cu atenţie şi în mod obiectiv traseul, Vladimir Putin s-a dovedit şi se dovedeşte în continuare un bun strateg.
Această ultimă mişcare a sa nu poate fi doar un joc de imagine. Este ceva mai mult. O bună parte din armamentul - şi mă refer în special la drone - utilizat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, provine din Iran. Dacă se amplifică conflictul dintre Iran şi Israel, în Rusia va sosi mai puţină muniţie şi în condiţii mai grele. Ceea ce pentru stadiul la care a ajuns războiul, reprezintă o pierdere. Per a contrario ar fi un câştig pentru Kremlin dacă nu s-ar amplifica conflictul iraniano-israelian. Este un calcul pe care, desigur, liderul de la Kremlin l-a avut în vedere. Dintr-o altă perspectivă, dar în aceeaşi logică, trebuie luat în calcul faptul că prima populaţie a Israelului este cea vorbitoare de limbă rusă. Sunt milioane de evrei care au emigrat din Uniunea Sovietică şi apoi din Federaţia Rusă, s-au stabilit în Israel, au întemeiat acolo o comunitate puternică, dar cei mai mulţi dintre ei, în mod inevitabil se simt în continuare legaţi afectiv de Rusia, ţara din care au venit. Aceştia pot influenţa pe termen mediu şi lung politica statului Israel. Şi de ce nu ar putea să o facă şi în beneficiul Moscovei? Iată aşadar un al doilea argument pe care Putin îl are în vedere.
Care sunt însă şansele? Este adevărat că din motivele invocate sau sugerate mai sus, Rusia se plasează într-o poziţie avantajoasă atât în raport cu Iran-ul, cu care întreţine relaţii strânse de cooperare economică şi de colaborare politică şi militară, cât şi cu Israelul, faţă de care politica Kremlinului a fost mereu extrem de precaută. Cântărind bine lucrurile, ajungem la concluzia că în calitate de intermediar, de negociator, Rusia este mai bine plasată decât sunt Statele Unite, care se află în mod cert în relaţii de ostilitate cu Teheranul. Dar negocierea unei păci durabile între Iran şi Israel mai presupune în mod obligatoriu, din partea Teheranului, îndeplinirea a două condiţii. Prima este schimbarea Constituţiei acestui stat, Constituţie în care se prevede în mod expres că unul dintre obiectivele Iranului este distrugerea statului Israel. Va reuşi oare Vladimir Putin o asemenea prestidigitaţie? Pentru că dacă nu, e imposibil de presupus că reprezentanţii Israelului se vor aşeza la masa negocierilor cu cei ai Iranului. Şi apoi la pachet mai sunt necesare două lucruri. Iranul să renunţe şi să demonstreze acest lucru, la programul său nuclear şi în fine, să-şi anuleze toate demersurile în sensul finanţării tuturor organizaţiilor teroriste ostile Israelului.
Sunt sarcini imposibile chiar şi pentru ambiţiile nemăsurate ale lui Vladimir Putin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 11:09)
Israelienii s-au specializat in eliminarea capilor raului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 11:25)
E și singura soluție de pace. Putler intră și el în categoria probleme de rezolvat.
2. De ce o pace durabila ar fi de neconceput?
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 20.10.2024, 16:20)
Eu as fi tentat sa pariez pe o pace durabila între Israel si Iran, daca Israelul s-ar muta in California.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 16:20)
Vladimir Putin este indiscutabil unul dintre marii strategi ai planetei. ===== hahahaha :))). Tovarăşe Roșca., dați și Dvs un search pe google cu "greatest strategists" :)). Până și politologii ruși recunosc că botoxatul e un tactician cât de cât abil, și absolut incapabil să gândească strategic :). Ce ținte strategice a obținut Rusia in perioada de peste 20 de ani de când piticul botoxat a preluat frâiele puterii in Volta Superioară cu bombe nucleare ?
3.1. BRICS+ (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 20.10.2024, 16:39)
Poate ca BRICS+ (9 tari) iti spune ceva. Asta daca vrei sa evaluezi competentele de strateg ale lui Putin la international. G7 are 7 tari numai. 20% din teritoriul Ukrainei stii ce inseamna? Cam aproape jumatate din teritoriul României. Asta este suprafata celor 4 noi Republici atasate la Federatia Rusa. Fara a vorbi de Crimeea. Si asta numai in plan international. Si fara a mai aminti de recuperarea stabilitatii Federatiei Ruse dupa catastrofica presedentie a lui Boris Eltîn.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 16:54)
Cantitativ, săracii au talentul de-a fi mai mulți. BRICS e născut mort.
3.3. BRICS+ (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 20.10.2024, 17:11)
Daca 40% din PIB-ul mondial înseamna saracie, atunci nu pot decât sa fiu de acord cu tine.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 17:12)
Da, BRICS e o abreviatură simpatică total lipsită de substanță - asta imi spune :). Ce beneficii strategice are Rusia din faptul că-și vede majuscula R in abreviatura aia ? Vinde mai multe Kamazuri, Lada și Volga în Africa de Sud și Brazilia ? :)
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 17:19)
40% raportat la cap de populație e sărăcie. In plus marea parte a acestor 40% e PIB-ul C-ului din abreviatura aia. Și C-ul e in prag de criză, partidul pompând bani in imobiliare.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 17:27)
Si fara a mai aminti de recuperarea stabilitatii Federatiei Ruse dupa catastrofica presedentie a lui Boris Eltîn. ==== O, da, vechea melodie a propagandei "Putin a ridicat Rusia din genunchi" :). Nu Putin a recuperat stabilitatea, el doar a profitat de munca predecesorilor reformatori conduși de Gaidar. A mai profitat de extraordinara conjunctură a prețurilor la petrol, și cu toate astea a dus țara de râpă, jefuind-o cu Olimpiada (50 miliarde dolari, echivalentul a 10 purtătoare de avioane clasa Nimitz), cu gazoducte absolut inutile construite de acoliții săi pentru Gazprom, cu al doilea război cu Cecenia in urma căruia a ajuns să-i plătească bir lui Kadîrov. Strateg, da :). In ghilimele, și fără - pentru un preț corect.
3.7. Cuvinte smechere (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 20.10.2024, 18:00)
Faptul de a folosi cuvinte smechere de genul "abreviatura" nu inseamna a argumenta. Ceea ce e de retinut este ca BRICS-urile detin 40% din PIB-ul mondial. Si anunta un pericol clar pentru hegemonia dolarului. Oricât ar vrea Occidentul sa mai raspandeasca "democratia", chestia nu prea mai tine, toata lumea s-a prins ca "democratie occidentala" = furt.
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 18:01)
China, india si celelalte troace sunt ultimele la pib per capita. Dă-ți cu reveneală, săracii vor fi întotdeauna mai mulți.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 18:03)
Stabilitatea federatiei ruse se duce de rapa, Putlerul este un criminal si nicidecum un strateg, utilizarea fortei pentru a acapara teritorul altei tari si pentru a o subordona este marlanie si talharie statala si numai un mare prostovan poate vedea un idol in asa un personaj gretos venit parca din negurile istoriei. Numai un dezaxat poate idolatriza un alt dezaxat.
Prostia omenirii naste monstri.
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 18:12)
Da, asa este de-aia migreaza in masa americanii si europenii in rusia, china, iran si coreea de nord, ca s-au saturat de democratia occidentala si sunt dornici de dictaturile odioase. Tot de-aia rusii, nordcoreenii si altii ca ei sunt tinuti cu forta in tarile lor (sa nu fuga de binele de acolo la raul din occident). Apropo de raul din democratie, tu unde locuiesti acum? Evident ca aici, unde este rau si nu dincolo, la est, unde este bine. Te tine cineva aici cu forta de nu poti pleca la bine in Rusia?
Numai un mare prost nu poate observa ca democratia occidentala, asa schioapa cum e ea, este cert mai buna decat alternativa oferita de dictaturile pe care le preaslavesti.
S-a asternut un strat gros de bruma rosie pe neuronul tau.
3.11. Șmerechere cică :) (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 18:12)
Fluturarea a celor "40%" nu e șmecherie, ignorarea argumentului "PIB per capita" nu e șmecherie, "abreviatura" e șmecherie :)). "Pericol clar pentru hegemonia dolarului" va fi atunci când economia Chinei va deveni din economie orientată spre exporturi in UE și SUA in economie de consum :). Să știți că fluturarea narațiunilor propagandei putiniste nerumegate de propriul creier e un obicei destul de prost. Incercați să le abordați un pic mai critic. :)
3.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 18:22)
Da, dar China și India au aproape 3 miliarde de locuitori...daca ar avea PIB-ul pe cap de locuitor ca al României ar fi imens...
4. Iranul nu vrea distrugerea statului Israel
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 20.10.2024, 16:28)
Ci doar mutarea lui mai la vest. Adica acolo unde se gasea inainte de rezolutia din 1947 a ONU.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 16:32)
în linii mari, dacă îi urmărim cu atenţie şi în mod obiectiv traseul, Vladimir Putin s-a dovedit şi se dovedeşte în continuare un bun strateg. ==== iete na, in care "linii mari" ? In 1999 când a preluat "mărețul strateg" puterea Rusia era comparabilă cu China la PIB și condiţii economice. Unde acum e China și unde e Federația lui Putin ? De ce fel de kn ow-how și tehnologii dispune acum China vs Rusia ? Cum stau in context demografic ? "Strateg" ? Haha :)).
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 18:53)
... in primul rand, aceleasi "rachete" se lupta cu aceleasi "drone" ... difera camplul de lupta ... in al 2-lea rand: pe unde vreti sa cada ele?! ... intrebare declasa 3-a? ...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 19:24)
... ce produce ukr? ... david's sling proved useles ... so ... ukr se apara cu partioti de pe oriunde ... isrl spera sa primeasca destule thaad ... ce ramane?! ...
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 20:13)
... si inca nimeni nu intreaba dece? ... ukr vrea patriot si isrl vrea thaad? ...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 21:15)
se zbate ca pestele pe uscat stategul de talie mondiala, si de toate zbatrile, profita China. inclusiv de Brics.
rusia exporta in china petrol si gaz, ca o benzinarie, si importa chinezarii finite.
seful brics e China nu rusia.
de fapt seful rusiei e china. se stie.
strategul adevarat e XI.
dar ambii au limitarea dictaturilor care tin pana tin.