GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU: "«Taxa pe lăcomie» - o bombă aruncată în prag de Crăciun"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 ianuarie 2019

Fotografie de MAKE

Fotografie de MAKE

Isărescu: "Ordonanţa de Urgenţă adoptată la finalul lui 2018 este o trăsnaie pe care nici nu ştii de unde s-o apuci, am citit-o şi pe faţă şi pe dos şi are pasaje întregi pe care nu le înţelegem"

Taxa pe lăcomie este o bombă aruncată în prag de Crăciun, consideră Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Acesta s-a arătat, ieri, extrem de deranjat de taxa pe active, care a intrat în vigoare de la întâi ianuarie anul curent, dar şi de declaraţiile făcute, zilele trecute, de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

Printre altele, şeful băncii centrale a subliniat că Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern la finalul anului trecut are pajase întregi care nu pot fi înţelese.

Mugur Isărescu a declarat: "Principalul element de nemulţumire este că atunci când iei o asemenea măsură (s-au mai luat în Europa - nu în toate ţările, în câteva -, dar nu legat de ROBOR; acesta este o «inovaţie»), se discută cu industria. Aşa spune şi Constituţia, aşa spun şi legile României. Deci, discuţi cu in­dus­tria bancară. La sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din asta, greu de înţeles mai întâi. Cred că domnul mi­nistru de Finanţe va discuta în clar cu industria, în sfârşit, pentru că bancherii au şi nelămuriri referitoare la modul în care se aplică.

Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt părţi din lege pe care cu greu le înţelegem. Vă mai spun un lucru: în mod normal, o asemenea ordonanţă trebuia prezentată mai întâi în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, pentru că are impact. Şi probabil că vom solicita să facem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a comitetului. (...) Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia. Este o ordonanţă pe care nici nu ştii de unde s-o apuci, am citit-o şi pe faţă şi pe dos. Noi nu o putem schimba, dar putem face sugestii".

Potrivit Guvernatorului BNR, impactul Ordonanţei este de câteva miliarde de euro. "Nu vedem lucrurile deloc în roz. Nu suntem nici prăpăs­tioşi, dar nu vedem o îmbunătăţire".

Zilele trecute, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a trimis către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) o scrisoare în care a estimat efectele pe care noile măsuri fiscale ar urma să le aibă asupra industriei bancare.

Referitor la acest document, Guvernatorul a menţionat: "A fost un coleg care a întocmit o evaluare în prag de Sărbători, pentru că s-a cerut instituţiei o analiză de impact după ce ordonanţa a fost dată, deşi în mod normal evaluarea se face înainte. Pentru impactul calculat şi care a apărut în presă, calculele au fost făcute în viteză maximă. Am sperat că vom aduce lumea cu picioarele pe pământ. Vom convoca Comitetul şi vom reevalua cifrele".

Guvernatorul BNR: "Acuzaţiile potrivit cărora Banca Naţională pune presiune pe bănci să nu reducă ROBOR - o aiureală"

BNR nu face presiuni asupra băncilor în ceea ce priveşte indicele ROBOR, a subliniat, ieri, într-un briefing de presă, Guvernatorul băncii centrale. Domnia sa susţine că acuzaţiile lansate în acest sens reprezintă "o aiureală", mai ales în contextul în care BNR are la îndemână dobânda de referinţă.

Mugur Isărescu a exlicat: "Ce presiuni? Noi nu facem presiuni asupra băncilor. Dacă apare vreo problemă, mişcăm dobânda în sus şi în jos, aşa cum am mai făcut-o. Nu ne jucăm cu asta. Este principalul intrument de politică monetară. Asta este o aiureală, că am făcut presiuni. Ce presiuni am făcut?"

Eugen Teodorovici a spus, duminică, într-o emisiune televizată, că a auzit "din piaţă, în ultimele zile, de când a apărut Ordonanţa 114/2018 (n.r. privind unele măsuri fiscal-bugetare) că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naţionale (...) către bănci, pentru a nu se scădea ROBOR".

Ministrul Finanţelor a anunţat, la finalul anului trecut, că Executivul va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o "taxă pe lăcomie", pe activele băncilor, acestea urmând să fie impozitate diferenţiat, în funcţie de nivelul ROBOR la 3 şi la 6 luni.

Întrebat dacă scăderea constantă a ROBOR din ultima perioadă are legătură cu aplicarea "taxei pe lăcomie", Mugur Isărescu a negat, explicând că acest indice scade de câteva luni, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere încă din vara anului trecut: "Ratele ROBOR pe termen foarte scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. (...) Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (...) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia ROBOR pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa. (...) Se tot vorbeşte despre un cartel al băncilor pe ROBOR. Păi aţi mai auzit de vreun cartel format şi de cumpărător şi de vânzător?"

Mugur Isărescu a mai spus că nu este adevărat că băncile au crescut ROBOR ca să îşi majoreze profitul: "Acest indice nu se poate plimba decât în jurul dobânzii cheie, dar noi nu am legat dobânzile populaţiei de ROBOR, totul se face prin băncile comerciale. ROBOR este un indice al unei pieţe care trebuie să funcţioneze".

Isărescu: "Băncile trebuie să explice în mass-media cum este cu zăpăceala asta cu profitul"

Băncile trebuie să fie mult mai active în media, este de părere şeful BNR, răspunzând unei întrebări legate de profiturile instituţiilor financiare. Domnia sa a subliniat, ieri, că bancherii ar trebui să explice cum func­ţionează o bancă, ce înseamnă profitul unei bănci, ce sunt acelea provizioane: "Aceasta este datoria bancherilor, a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Chiar astăzi (n.r. ieri) m-am întâlnit cu preşedintele ARB şi i-am explicat că trebuie să iasă mai des în presă şi să explice. Ei trebuie să spună că profitul din 2018 vine după câţiva ani de pierderi şi, mai mult, în urma eliberării unor provizioane. Noi nu mai dorim să vorbim în numele băncilor. Ele sunt independente. BNR nu e ministerul băncilor. Ele trebuie să explice cum este cu zăpăceala asta - ba că au profit, ba că nu au. Le-am spus şi astă toamnă, când cu ROBOR-ul. Băncile îl formează, dar a devenit problema noastră".

Conform scrisorii transmisă de BNR Ministerului de Finanţe, în care sunt redate rezultatele testelor de stres efectuate anul trecut în sector, profitul sistemului bancar ar fi urmat să scadă drastic chiar dacă nu ar fi fost aplicată "taxa pe lăcomie".

Printre altele, Guvernatorul BNR a reiterat ideea că băncile sunt societăţi comerciale care activează pentru realizarea de profit, modelul lor de business nesuprapunându-se peste modelul economic.

CUM RĂSPUNDE ISĂRESCU LA ÎNTREBAREA PRIVIND UN NOU MANDAT:

"Presa nu poate să intre în intimităţile mele"

"Presa internaţională nu poate să intre în intimităţile mele", a spus, ieri, Mugur Isărescu, după ce a primit o întrebare din partea jurnaliştilor de la o agenţie de presă străină. Aceasta făcea referire la intenţia sa de a mai rămâ­ne în fruntea BNR după expirarea, în acest an, a mandatului său de Guvernator al băncii noastre centrale. Mugur Isărescu a fost întrebat, ieri, de mai mulţi jurnalişti dacă mai doreşte să guverneze Banca Naţională, însă de fiecare dată răspunsul său a fost acelaşi: "Parlamentul va hotărî".

În vârstă de aproape 70 de ani, Mugur Isărescu a fost numit Guvernator al BNR în toamna anului 1990. Domnia sa şi-a întrerupt această funcţie doar timp de un an - în 2000 -, când a fost prim ministru.

------------------

ISĂRESCU, ÎNTREBAT DACĂ TEODOROVICI L-A CHEMAT LA MFP:

"Nu ştiu, nu am auzit"

Întrebat dacă a fost chemat la sediul MFP pe subiectul "taxei pe lăcomie", Mugur Isărescu a răspuns că, până în prezent, nu a primit nicio invitaţie oficială din partea Ministerului de Finanţe: "Nu ştiu, nu am auzit. Sau pot să spun că am auzit din piaţă, însă noi nu am primit niciun fel de document. Întrebaţi-l pe dânsul (n.r. pe ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici) ce a vrut să spună".

Şeful Finanţelor a spus, duminică seara, într-o emisiune televizată: "Am să fac o invitaţie domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanţe. Dânsul n-a mai fost cred că de mulţi ani de zile pe la Finanţe. Am tot fost eu anul trecut şi în cadrul unor şedinţe oficiale, dar şi în discuţii bilaterale. Acum o să-l invit eu la Finanţe, alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi împreună vor trebui să-mi răspundă la nişte întrebări tocmai pentru a evita situaţiile care se întâmplă azi în zona sistemului bancar. Să îi ascult dacă mai au şi alte doleanţe, dar să pun şi eu nişte întrebări la care vreau să am şi câteva răspunsuri.(...) Cred că este momentul ca domnul guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis".

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. de cand stiti ca BCR a fugit la Chisinau cu bilantul din 2011 discutati numai cu ARB, celalalt patronat condus de domnul Manea nici nu up mai amintiti in declaratiile dvs....

    Coincidență să fie ca alocația pentru români din Austria scade după Crăciun cam cu aceleași milioane de euro estimat cât ar trebui să plătească aici băncuțele?

    Pe aceeași gândire austriacă poți taxa firmele austriece de trei ori mai mult decât firmele românești că "sunt vinituri", "migranți profitului" ?

    Pierdere, pierdere dar care nu e pierdere spun băncile? 

    1. Din prima zi a anului s-a asezat la birou si fara niciun menajament i-a facut impertinenti cerand lui Jean Claude sa iia atitudine. Publicatii va dog scrisoare sa analizam procentul de Testosteron. S-ar putea sa salvam cativa rinoceri der a fi vanati pentru pulberea extrasa din colti doar prin manuscrisele doamnei parlamentar. Cat despre Teodorovici cu bomba lui de Craciun e probabil pe lista Interpol de teroristi. A zis bine un mare latifundiar din imperial Austroungar ca valahii e invatati cu brutalitatea, lucru confirmat in Ziarul Ion al reporterului Rebreanu. Atunci nu stiu daca au purtat veste reflectorizante,

      A a 

      Ce "bilețel" pierdut?

      Jiji să fie stângaci? 

      Jiji era ocupat cu mana dreapta rugandu-ee pentru insanatosirea grabnica a recalcitrantului domn neratat si fara privire fixa

      Cum bine recunosti semnandu-te apolitic, Austria a reglementat alocația, nu pentru copii românilor din Austria ci pentru copii din Romania a lucratorilor romani in Austria.Este diferenta mare.

      Asa ca, apoliticule, stai deoparte! 

      Hahaha

    Am retinut 2 formulari care mi-au placut: "avocat ratat" si "individul care priveste fix" :))) Prietenii stiu cine sunt astia. Una peste altu a sters pe jos cu toti ministrii si geniile financiare din guvern. Asa si? Astia abia asteapta sa-si puna un guvernator Dancila style ca sa faca ce vrea cu BNR. Poate chiar Vilcov direct, ca sa nu mai lucreze prin interpusi.

    1. aici te combat. Un caz similar a fost cu domnul Schulz care a fost catalogat asemanator de catre domnul Gabriel. Ce inseamna ratat, cu provides fixa. Si-a facut un deserviciu imens. Daca afla presa internationala nu are alta solutie decat demisia in cazul in care nu vrea sa improaste cu noroi institutia BNR. Nu am auzit asa exprimare la niciun personaj public. Si domnul Jiji ar spune o mai plaastic sa nu il prinda prin Poiana ca i-o trage in freza cu o mana. Adica l-a facut handicapat, da nu de la pupitru de comanda, adaugand ca nu era cu bodiguardul dupa el, Kevin fiind la New York de sarbatori. Titlul editiei urmatoare:Venerabil guvernator cade in laturi Prada unui avocat ratat si a unui cetatean cu privirea fixa dupa o deflagrate cauzata de o bomba de Craciun...

    ... acest slugoi al bancilor , Isarescu , a fost lovit in orgoliul personal pentru ca nu a fost bagat in seama legat de ordonanta in cauza ... taxa pe activele bancilor ar tebui sa fie de cel putin 5% din active , indiferent de ROBOR ... in forma actuala , taxa pe active nu va genera sume de bani catre bugetul de stat ... mafia bancara se va coaliza ... apropos , daca geniile din BNR nu inteleg ordonanta , cum naiba au si venit asa repede cu simularea din care rezulta ca nu o sa mai aiba nicio banca profit ?!?!?! rusine Isarescule !!!!!

    1. BNR manipulează ROBOR prin cartelul bancar, în special în momentele când apar proiecte cu influență în zona taxării băncilor.

      OUG-ul nu e bun pentru BNR, îi ia din putere, băncile nu vor fi de acord să suporte costurile manipulărilor. :) 

    Vad ca se glumeste mult pe aici. Glumim, glumim, dar sper sa ramanem in incinta.

    1. Superba Bianca m-a fascinat prin revelatia oferita de prietenul ei, Mr Bodi. Acesta cu fratii lui au pus pe picioare o afacere cu moneda virtuala sustinuta de rezerva in aur numita karatbarscurrency, fiind prima cu acest concept din lume. Desi la capitalul raportare financiara mai au ceva de imbunatatit, e adevarat nu atat de mult ca EGB , trebuie spus ca aceasta stire ar merita cel putin atata spatiu cat referirile la bomba cauzatoare de privire fixa si esec professional.Daca ar coopta si pe Bianca in kitul de prezentare ar da lovitura. Ar fi atunci Bomba lui Teodorovici vs bomba lui Bodi.

    omul asta e bolnav de putere asa ca sper sa il traga naibii din prize definitiv dupa ce i se termina mandatul anul asta, inca un exemplu ca puterea te imbata si te corupe cand te uita lumea prin astfel de functii inalte.

    demonstratie in cascada de arogante - i-auzi bnr nu e ministerul bancilor, i-a spus el sefului arb ce sa spuna si deja a si spus cum e treaba cu profitul bancilor zici ca ala de la arb e chelnerul lui isarescu.

    alta aroganta: el nu a auzit de invitatia ministrului de finante, astia fac trasnai, iar ei sunt institutie serioasa, ei - scutul de serviciu al bancilor. cica sa fie mai activi in media, asta dupa ce bnr a angajat batausi media gen oanta, Suciu etc. de fapt, manole vrea sa nu fie domle citati zamfir, isar,piperea, ci numai bnr si bancile. individul e deja periculos si arata din cand in cand ca bnr e stat in stat. 

    1. are peste 50 procente din piata bancara si nu spune nimic de dansii ?

      arb e asociatia profesionala, ce reprezinta toate bancile, in timp ce cpbr chiar daca e patronatul cu cele mai mari banci din sistem, este secundar ca reprezentativitate comparativ cu arb. cand spui arb, spui de fapt toata piata bancara asa ca cpbr pare mai degraba un club de banci, care oricum e solidar cu arb cand le sunt atacate interesele. mie imi suna cpbr asta ca un exercitiu de orgoliu al marilor banci straine si a unor indivizi cu un ego supradimensionat gen Groningen. in final, sunt toti o apa si un pamant, iar asociatiile astea sunt facute doar sa mai potoleasca niste orgolii si interese de grup.

    ajunsi sa conduca scumpa tara, au fost loviti... brutal, fara mila, de catre guvernatorul BNR. Si cu totul neasteptat; se parea ca Guvernatorul se va plia pe situatia existenta, si-i va lasa pe infractori... in plata Domnului.

    Sper ca loitura primita va dezmetici infractorii, ar fi un dezastru pentru scumpa tara daca ii va zapaci si mai tare. 

    Gruparea infractionala ajunsa la conducerea tarii pare a se fi luat la trinta... cu toata lumea: presedinte, justitie, servicii, acum BNR, UE... Infractorii astia numai normali nu pot fi. Nu accepta cooperarea. Oare de ce? Sunt paradatori nemernici, niste... porci. Pentru a trai in cooperare cu lumea normala, ei ar tebui sa se schimbe, sa-si opereze instinctul de pradator, sa fie oameni normali. Si nu-s in stare de asa ceva. Ca urmare urmeaza sa fie extirpati.  

    Cititorilor, comentatorilor, colaboratorilor, realizatorilor acestui minunat ziar,

    La multi ani! 

    1. Cetatenii romani alesi democratic nu pot fi numiti infractori. :D Mafia securista care detine toate parghiile de aranjare a adversarilor este adevarata pepiniera de infractori, dar, asa cum recunosti si tu, detine justitia. :))

      La multi ani!

      Pe unde pribegesti?

    Dar pe asta.....RASDAC l-au m-ai arestat , ce se aude ...CONTEXTUL AR FI ACELASI .

    • Isărescu: "Ordonanţa de Urgenţă adoptată la finalul lui 2018 este o trăsnaie pe care nici nu ştii de unde s-o apuci, am citit-o şi pe faţă şi pe dos şi are pasaje întregi pe care nu le înţelegem" ..............

    O fi coborat din crama domnul guvernator?. 

    1. Degustarile (sau des gustarile) pot produce aiureala.

    nenea teo'zdorovici e simpla treaba ,emite o ordonanta care sa dea majorarile de salarii cu bugetul din 2017 , adica sa se restructureze antre ei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb