GUVERNATORUL BNR, MUGUR ISĂRESCU: "Leul a crescut după ce un vânzător important a vândut multă valută"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2020

"Leul a crescut după ce un vânzător important a vândut multă valută"

Leul a crescut, în ultimele zile, pentru că un vânzător important a vândut mai multă valută, ceea ce a dus la întărirea monedei naţionale, a explicat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Şeful BNR a subliniat, conform Agerpres: "Cred că, în primul rând, trebuie înţeles că piaţa valutară are mulţi determinanţi şi faptul că ne-am obişnuit ca un eveniment politic sau altul să aibă impact imediat asupra pieţei valutare nu este o percepţie eronată, pentru că evenimentele politice categoric că influenţează piaţa, dar evenimentele politice nu sunt singurele. În ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informaţii pe care le obţinem şi noi cu o anumită greutate, a acţionat în principal faptul că pe piaţa monetară, aşa cum se întâmplă de obicei între 25 ale lunii precedente şi 5-10 luna curentă, apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populaţia, toate îşi plătesc impozitele la stat, dările la stat şi atunci în contul Ministerului de Finanţe de la Banca Naţională a României apare un surplus. E ca şi cum ar steriliza banca naţională banii respectivi. Ei ies din circulaţie. Am mai dat explicaţia asta, acum simplific. Şi când pe o asemenea situaţie apare un vânzător mai important şi asta pot să vă garantez că de data asta nu am fost noi, Banca Naţională, a fost un client. Pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare este pură speculaţie - că s-o fi gândit şi el «pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acum o sumă mai mare ca să câştig». Oricine vrea să câştige mai mult, dar nu s-a întâmplat. A vândut mai mult şi s-a apreciat cursul".

El a afirmat că acesta a vândut valută timp de câteva zile. De asemenea, guvernatorul BNR a spus că piaţa leului nu este una "foarte adâncă" şi când cineva vine cu 100 de milioane sau 200 de milioane de euro şi le vinde poate să mişte cursul.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de 4,7642 lei pentru un euro, în continuă scădere de-a lungul săptămânii trecute, după ce, luni, un euro valora 4,7788 lei.

BNR: Dinamica scăzută a economiei globale şi creşterea riscurilor privind perspectiva sa, inclusiv pe fondul coronavirus-ului, sporeşte incertitudinile la adresa inflaţiei

Banca Centrală se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să se reducă semnificativ în primele luni ale anului curent şi să rămână în jumătatea superioară a intervalului ţintei până la finele orizontului proiecţiei, pe o traiectorie ce redevine uşor crescătoare în a doua parte a anului curent.

Conducerea BNR opinează: "Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, mai ales în contextul calendarului electoral 2020, iar nivelul şi tendinţa deficitului de cont curent şi a celui bugetar sunt deosebit de preocupante. Incertitudini sporite generează şi dinamica scăzută a economiei zonei euro şi a celei globale, precum şi creşterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, inclusiv pe fondul epidemiei de coronavirus. Rămân, de asemenea, relevante deciziile de politică monetară ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune".

În acest context, Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Banca Naţională a decis şi menţinerea la 1,5% a ratei anuale a dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,5% a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). Date fiind evoluţia creditului în valută şi nivelul adecvat al rezervelor valutare, CA al BNR a redus rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 6%, de la 8%, începând cu perioada de aplicare 24 februarie - 23 martie 2020. "Măsura vizează inclusiv continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele şi practicile în materie ale Băncii Centrale Europene şi ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene", porivit informaţiilor BNR. Acestea arată că rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb