GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU: Nu avem soluţie financiară şi economică pentru creşterea pensiilor

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2020

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Ţara noastră nu are soluţie financiară şi economică pentru creşterea pensiilor, este de părere Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Şeful băncii centrale a precizat, ieri, în cadrul unui briefing de presă, că politicienii trebuie să fie foarte atenţi la majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, în condiţiile unei creşteri economice de numai 4%, dacă "nu vrem să rătăcim vreo 40 de ani printr-un deşert financiar". Isărescu a menţionat, răspunzând unei întrebări: "Nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice şi să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%. Păi da, legea e mare şi lată, are atâtea prevederi. Hai să fim serioşi cu cifrele. Nu pot să vă dau acum un răspuns pentru că nu am un răspuns. Aici nu este decât soluţie politică. Deci nu avem soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%, că nu este ceva marginal, e jumătate din populaţia activă a ţării. Deci câtă filosofie trebuie să faci aici? Într-adevăr soluţia este dificilă, dar e politică şi socială".

Guvernatorul BNR a declarat, conform Agerpres, că, pentru majorarea pensiilor, "nu sunt bani, din moment ce România are deficit şi nu surplus bugetar".

Pe 27 noiembrie, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, susţinea că amânarea majorării punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1.775 lei este singura măsură capabilă să aducă deficitul în apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%.

Lazea a subliniat atunci că, în urma creşterii punctului de pensie la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019, a rezultat un deficit suplimentar de circa 3,3 miliarde de lei sau 0,3% din PIB pentru ultimele patru luni din 2019 şi de 10 miliarde de lei pentru 2020 sau 0,9% din PIB. În opinia sa, majorarea punctului de pensie la 1.775 de lei, cu 40%, va avea ca efect un deficit suplimentar de 10,6 miliarde de lei sau 0,96% din PIB în cele patru luni ale anului 2020, respectiv 31,8 miliarde de lei sau 2,7% din PIB pentru întreg anul 2021. Astfel, în loc de un deficit de 3% din PIB, vom avea doar ca efect al Legii pensiilor deficite de 4,5% din PIB în 2020 şi 5,7% din PIB în 2021.

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, a crescut cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, şi urmează să se majoreze cu 40% din septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor, până la 1.775 lei.

Isărescu: "Tendinţa deficitului de cont curent rămâne preocupantă"

Tendinţa deficitului de cont curent rămâne preocupantă, a precizat, ieri, Mugur Isărescu. Acesta a subliniat că incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei decurg din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, în condiţiile calendarului electoral intern. De asemenea, incertitudini generează şi evoluţia economiei zonei euro şi a celei globale, pe fondul creşterii tensiunilor geopolitice şi a vulnerabilităţilor unor pieţe emergente, iar conduita acomodativă a politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune rămân relevante. Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei uşor deasupra intervalului ţintei la finele anului 2019, urmată de revenirea şi menţinerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului pe orizontul apropiat de timp, la valori uşor inferioare celor evidenţiate în cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2019, arată datele BNR.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Totodată, a decis menţinerea la 1,5% a ratei dobânzii anuale pentru facilitatea de depozit şi la 3,5% pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). Consiliul de Administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. La pensia "speciala" pe care o am, ma gandesc cat as fi de generos sa nu o mai primesc pe cea de luna urmatoare pana nu o consum pe cea de luna aceasta (pe bunuri in tara) ca de! preturile sunt mici si -mi ramane...

    manole, recunosti că in trecut fi-tu a fost angajat de formă la Romexterra de unde lua salariu moca fără sa faca ceva ????? pretenii de ce...

    manole, manole, manole 

    1. Trebuie o singura lege pentru toți foștii salariați, cu eliminarea bonusurilor și a perioadelor necontributive gen facultate,masterat sau alte smecherii și aplicarea formulei de calcul sugerate de dumitru leonte

    Renunta tu Mugurele la pensia ta si la toti specialii din tara asta sa le fie anulate pensiile speciale,care depasesc chiar si ultimul salar al specialilor si toti banii rezultati sa fie transferati la bugetul de pensii si sa vezi atunci excedent.Iar politicienii sa fie intradevar foarte atenti si sa-i pupe in dos pe toti nespecialii tarii,ca pana acum i-au pupat doar pe speciali!

    1. Pe lazea de la BNR și pe Isărescu nu i-au preocupat deficitul bugetar, când pensionarii speciali prăduiau bugetul de pensii, cam de vreo douăzeci de ani. Acum când s-a gândit cineva la o pensie decenta pentru cei care au contribuit cu adevărat la fondul de pensii, i-a cuprins disperarea. Daca nu se poate majora cu 40 la suta, sa se aplice formula lui Dumitru leonte și tot ar fi corect. Dar nici formula lui Leonte nu este buna, pentru că și printre pensionarii nespeciali s-au creat inechitati de către politicieni, pentru smecherii care le aduceau voturi.

    Exista solutie!

    Renuntati la majorarea procentuala si cresteti pensiile prin indexare cu suma fixa. 

    40% la o pensie de 1.000 lei inseamna 400 lei iar la una de 6.000 lei inseamna 2.400 lei! 

    Mai bine acordati o suma fixa de 3.000 - 5.000 lei la fiecare pensie si in felul acesta aduceti cresterile acolo unde chiar este nevoie de ele (si nu la pensiile care sunt consistente deja) si in plus puteti gestiona mai bine si deficitul bugetar.

    Renuntati la procente si mergeti pe sume fixe (la fel la majorarile in sisemul bugetar) ca sa mai atenuati discrepantele. 

    1. Foarte buna solutia!

    Concluzia este una singura: mafia PSDista a aruncat promisiunea pentru a prosti pensionarii si a le fura voturile, iar acum :baga sula'n coaste neputinciosilor de la guvernare, pentru a le recîștiga voturile pensionarilor.

    Cel de la nr 1, în mod sigur este Cristi C; fost milițian plotoner.

    1. Cine desființează pensia specială a intelectualilor ?

      De ce primesc punctaj pentru perioada studiilor? Nu au obținut în urma studiilor o funcție foarte bine retributa ? Și dacă pt noua funcție au obținut la final de activitate un punctaj mai mare de ce sa consume pe nedrept din fondul de pensii creat de muncitorii pe care i-au disprețuit toată viața pentru că sunt inculți ? Ei au dreptul să fie avari sau hoți consumând din acest fond? 

      Pensiile revoluționarilor din Decembrie creste de Iliescu pentru cei care au luptat la cotul Donului in Lugoj Zimnicea sau Buzău nu influențează negativ deficitul ? Deci pentru,, lupta,,. lor de maxim trei zile merita 3000 pe luna ? Frumoasa inechitate !

      Daca nu se desființează pensiile speciale ale judecătorilor, revoluționarilor, intelectualilor sau altor șmecheri.,nu o sa fie nevoie de Macron, ne vom inspira din idei Mioritice

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb