GUVERNATORUL MUGUR ISĂRESCU ÎI CEARTĂ "PRIETENEŞTE" PE BANCHERI: "Normele europene nu vă mai permit să staţi cu spatele la clienţi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 mai 2017

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Şeful BNR: "Ieşiţi din capcana litigiilor în instanţă!"

Isărescu: "Educaţia financiară trebuie să înceapă chiar cu noi"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu s-a adresat, ieri, bancherilor, având un discurs destul de dur şi reproşându-le, în faţa premierului Sorin Grindeanu, că nu stau cu faţa către clienţi.

Şeful Băncii Centrale a ţinut să sublinieze că BNR nu este avocatul băncilor şi că, de câte ori este nevoie, îi "ceartă" pe bancheri, chiar dacă face acest lucru "prieteneşte". Prezent la Forumul Pieţei Financiare, organizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Mugur Isărescu le-a spus şefilor de bănci că trebuie să iasă din "muţenie" şi să-şi spună punctul de vedere fără să aştepte acest lucru de la Banca Naţională sau de la Guvern.

Mugur Isărescu le-a transmis: "Chiar dacă vă supăraţi, este nevoie să vă recâştigaţi credibilitatea. Pe drept sau pe nedrept, aceasta s-a erodat. Trebuie, apoi, să vă cultivaţi clienţii. Numai din schimburi valutare nu aveţi cum să vă faceţi profiturile. Trebuie să daţi credite, în condiţii de prudenţă. Şi asta înseamnă să ştiţi să vă apropiaţi de client. Nu trebuie mângâiat pe creştet, dar nici să-i întoarceţi spatele. A cultiva clientul înseamnă benevolenţă, înseamnă negociere. (...) Nu vă culcaţi pe-o ureche că aşa este peste tot în lume! A fost, e adevărat, o perioadă grea, în care sistemele bancare au fost criticate. Onorabilitatea funcţiei de bancher este foarte importantă şi ea trebuie recâştigată şi întărită. (...) Educaţia financiară trebuie să înceapă chiar cu noi. Cu omul dumneavoastră de la ghişeu, care trebuie şi educat şi mai bine plătit. Dacă el este supraîncarcat şi prost plătit, ce imagine trimite el în exterior?"

În context, domnia sa a adăugat că depăşirea crizei în România s-a făcut fără ca vreuna din bănci să apeleze la ajutoare fiscale. Şeful BNR le-a transmis bancherilor: "S-a spus că multe bănci au fost ajutate cu milioane de dolari (...) Este rolul dumneavoastră să spuneţi adevărul. Trebuie să ieşiţi din această «muţenie», care dă sentimentul de vinovăţie şi nu aveţi de ce să fiţi vinovaţi. În România numai acţionarii au făcut majorări de capital".

Mugur Isărescu le-a spus din nou bancherilor să negocieze cu clienţii, menţionând că băncile trebuie să iasă din capcana litigiilor în instanţă: "Ieşiţi din capcana litigiilor în instanţă! Aţi văzut foarte bine că există norme care spun că, în măsura în care o bancă are foarte multe litigii, înseamnă că intră în zona de risc şi trebuie să îşi majoreze capitalul. Trebuie să găsiţi metodele de a negocia cu clienţii în interiorul băncii, în interiorul sistemului bancar. Am făcut, să zic, un cărăuş, un vehicul prin care să negociaţi (n.r. CSALB), de ce nu îl folosiţi? Am creat Institutul Bancar Roman şi l-aţi lăsat deoparte. Acum aveţi vehicul şi pentru negociere. Folosiţi-l!".

Isărescu: "Supravegherea bancară şi protecţia cumpărătorului de servicii financiare-bancare sunt domenii conflictuale"

Guvernatorul BNR a mai spus, printre altele, că este nevoie de o clarificare în ceea ce priveşte reglementările din domeniul bancar, cel mai important aspect referindu-se la cine se ocupă de protecţia cumpărătorului de servicii financiar-bancare. Banca Centrală nu poate îndeplini această funcţie, a subliniat şeful BNR, motivând că Banca Naţională se ocupă de supraveghere şi reglementare, iar protecţia cumpărătorului de astfel de servicii ar veni în contradicţie cu celelalte atribuţiuni. Mugur Isărescu a conchis: "BNR a fost acuzată că nu se ocupă de protecţia consumatorului. Însă, în ţările în care banca centrală se ocupă de asta, nu se ocupă şi de supraveghere, sunt domenii conflictuale. Trebuie să protejăm banii deponenţilor, să cerem băncilor să recupereze banii de la cei care se împrumută. Acest lucru înseamnă să fim mai răi cu debitorii. Se împacă asta cu protecţia benficiarului de credite? Nu prea".

Guvernatorul: "Dacă multinaţionalele s-ar împrumuta la băncile din România, atunci ar scădea datoria externă privată şi ar creşte creditul"

Ţara noastră a scăpat de riscul creditului în valută asumat de cei care câştigau în lei, fără ca împrumuturile în altă monedă să fie blocate, a evidenţiat Mugur Isărescu, precizând: "Poate vorbesc puţin mai devreme decât ar trebui, dar am scăpat de acest mare risc al creditului în valută şi mai ales al creditului în valută asumat de oameni care aveau câştigurile în lei. Acolo a fost marea problemă. Şi am scăpat fără să blocăm creditul în valută. Adică fără să sărim, cum se spune, pârleazul, să sărim în partea cealaltă. Să spunem, domnule ne-am supărat aşa de tare pe creditul în valută încât îl oprim de tot. De ce? Exportatorii şi importatorii au nevoie de credit în valută. Ei lucrează în valută. A-i obliga să se împrumute numai în lei înseamnă să le dai lor riscurile cursului valutar. Era un mare păcat şi o greşeală". Şeful Băncii Centrale a menţionat că, înclusiv în BNR au existat propuneri pentru majorarea rezervei minime obligatorii la 100% şi interzicerea creditului în valută, însă România nu ar fi putut să intre în Uniunea Europeană în 2007 dacă nu liberaliza total contul de capital, fapt care presupune posibilitatea de accesare a creditelor în valută.

Faptul că multinaţionalele se împrumută, de regulă, din străinătate conduce la două realităţi care se bat cap în cap, a subliniat Guvernatorul BNR: datoria privată pare să fie foarte mare, iar creditul neguvernamental pare să fie foarte mic. "Dacă multinaţionalele s-ar împrumuta la băncile din România, atunci ar scădea datoria externă privată şi ar creşte creditul", a concluzionat Mugur Isărescu.

Isărescu: "Nu am intrat în capcana să lăsăm numai pieţele să stabilească cursul"

Tabloul real actual este următorul - dobânzi scăzute, lichiditate din belşug, bănci solide şi curs de schimb stabil, a conchis Mugur Isărescu, precizând: "Nu am intrat în capcana să lăsăm numai pieţele să stabilească cursul. BNR şi-a asumat transparent rolul de a fi jucător pe piaţa valutară atunci când este nevoie".

Guvernatorul BNR spune că niciodată, în ultimii 27 de ani, nu am stat mai bine din punct de vedere macro-economic, subliniind şi riscurile însemnate la care suntem supuşi, ca economie.

Mugur Isărescu a declarat: "În cariera într-adevăr cam lungă pe care o am în această poziţie, nu am văzut niciodată, dar absolut niciodată în 27 de ani, o situaţie macroeconomică mai bună, dar tot la fel de adevărat este că nu am văzut riscuri mai mari. Nu este o contradicţie, nu este un conflict. Când ajungi aşa, mai sus, ca să folosesc o metaforă, riscul unei căderi este mai mare şi efectele sunt mai mari. Cu alte cuvinte, noi trebuie să continuăm, că nu o să stagnăm de frica riscurilor, să ne asumăm riscuri în condiţii de prudenţă mai mare. Nici acest lucru nu este un mesaj contradictoriu. (...) Dumneavoastră, industria financiară, vă ocupaţi cu riscurile. Nici nu aţi exista dacă nu v-aţi asuma riscuri, întrucât creditele se dau în viitor. O situaţie macro-economică bună şi riscuri mai mari şi mai bine administrate reprezintă un tablou suficient de corect al situaţiei prin care trecem acum".

Mugur Isărescu atrage atenţia bancherilor că acţionarii băncilor pe care le conduc ar putea pune întrebări, în condiţiile în care lichiditatea este foarte ridicată, iar creditarea a scăzut: "Acţionarii ar putea să vă tragă de urechi, să vă întrebe ce faceţi cu atâta capital - este capital nefolosit. Sunt sigur că, dacă nu v-au întrebat, o să vă întrebe".

Guvernatorul a evidenţiat, ieri, că economisirea este mult mai mare decât creditarea, iar structura creditului este mult mai stabilă, pe măsură ce creditarea în valută s-a redus.

Domnia sa a menţionat că este un moment optim pentru "restartarea" creditării, subliniind că băncile nu sunt societăţi de caritate, iar ele dau credite ca să obţină banii înapoi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Supravegherea, activitatea principala a Bnr se bate cap in cap cu Protectia consumatorului" Tare asta, adica principala preocupare a bancii centrale este in contradictie cu protectia cetatenilor....pe fata, fara scrupule.....bravo mestere pensionar.

    1. Sa nu-i strice zaibarul. Cu rapoarte financiare precum Erste avand BCR la Chisinau si cu BCR Romania avand ca actionar EGB Ceps Holding e clar ca are ca atributie protectia consuumatorului...

    Am fost la negociere cu CREDIT E.B. a fost umilit cum nu se putea mai rau,mereu imi repeta ca numai Bucurestiul hotaraste negocierea creditului,,,,atunci am intrebat ''asta este negocierea''''au raspuns ca asa sunt normele BNR......o sa astept sa vad ce hartie imi trimite si apoi voi alege DIP....m-am uitat pe portalul justitiei si CREDIT E.B. are numai executari silite si contestatii la legea 77/2016.....oamenii acestia cred ca nu au inteles nimik......niciodata nu m-am gandit ca romani contra roman isi face rau unul altuia......dar astai viata'''''o vorba de la bunici''''SI PATRATUL SE INVARTE O DATA'''

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb