Guvernele dezinformează cu privire la adevăratele costuri ale tranziţiei energetice

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 19 februarie

Guvernele dezinformează cu privire la adevăratele costuri ale tranziţiei energetice

"Nu cred că ONG-urile occidentale sunt cele care trebuie să decidă viitorul Namibiei". (Patrick Pouyanne, director executiv TotalEnergies)

Călin Rechea

Directorul executiv al companiei TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat că guvernele prezintă deformat tranziţia energetică, în condiţiile în care "nu recunosc faptul că trecerea la sisteme mai puţin poluante va conduce la creşterea costurilor", conform unui articol recent din Financial Times.

"Credem că, în mod fundamental, această tranziţie energetică va însemna un preţ mai mare al energiei", a afirmat Patrick Pouyanne într-un interviu recent, în cadrul căruia a explicat necesitatea strategiei duale a grupului pe care îl conduce, respectiv investiţiile în energie regenerabilă, alături ce continuarea investiţiilor în noi proiecte de petrol şi gaze naturale.

"Politicienii şi activiştii de mediu au fost naivi dacă au crezut că ar fi posibil să reducă producţia de petrol şi gaze naturale înainte de a fi disponibilă suficientă energie regenerabilă pentru a-i lua locul, având în vedere creşterea continuă a cererii globale de energie", a mai declarat directorul executiv de la TotalEnergies, care încă mai rezistă în faţa atacurilor permanente din partea politicienilor şi ecologiştilor.

În opina sa, investiţiile în producerea energiei vor fi tot mai profitabile, iar aşteptările sale arată că "tranziţia energetică va avea ca rezultat preţuri permanent mai ridicate pentru electricitate", după cum scrie FT.

În aceste condiţii, este explicabilă alocarea investiţiilor de capital ale companiei, care au fost de circa 16,8 miliarde de dolari în 2023, din care aproape două treimi au fost investiţiile în noi exploatări de petrol şi gaze naturale.

O parte semnificativă a investiţiilor sunt alocate diviziei de energie integrată, deoarece conducătorii companiei nu sunt adepţii teoriei conform căreia energiile regenerabile sunt mai ieftine.

"Noi nu credem că energiile regenerabile sunt mai ieftine, deoarece un sistem în care ai mai multă intermitenţă a regenerabilelor este mai puţin eficient", a declarat Pouyanne pentru Financial Times. Tocmai din acest motiv, investiţiile se îndreaptă şi către sursele clasice, astfel încât să fie asigurată furnizarea permanentă a energiei la parametrii ceruţi de consumatorii industriali şi casnici.

Financial Times subliniază că "segmentul tradiţional de afaceri al companiei, cel al combustibililor fosili, este vital pentru asigurarea finanţării activelor producătoare de electricitate şi asigurarea profitabilităţii".

Conform datelor prezentate de FT, TotalEnergies are planificată o creştere a producţiei de petrol şi gaze cu 2% - 3% pe an până în 2030, pe baza încrederii directorului general că "ritmul tranziţiei nu va fi acelaşi peste tot". Acesta a mai arătat că "nu putem cere ţărilor africane să nu îşi dezvolte resursele pentru că noi le-am dezvoltat resursele timp de 20 de ani pentru propriul nostru confort".

O astfel de declaraţie simplă, care exprimă "realitatea din teren", nu poate fi ignorată nici chiar de cel mai zelos propagandist al tranziţiei verzi.

Din păcate, guvernele europene şi liderii de la Bruxelles tocmai asta fac, deoarece au ajuns să condiţioneze orice acorduri, comerciale sau de altă natură, de adoptarea unor politici pentru combaterea schimbărilor climatice, care vor "asigura" menţinerea "partenerilor" din ţările în curs de dezvoltare într-o stare de subdezvoltare permanentă.

După cum scrie FT, producţia suplimentară de petrol şi gaze a grupului TotalEnergies va veni din noile proiecte dezvoltate în Uganda, Mozambic, Irak, Papua, şi Brazilia, în ciuda anchetelor lansate de grupările ecologiste din Senatul francez.

"Prietenilor mei şi principalilor mei concurenţi nu le place să îşi asume riscul, aşa că noi ni-l asumăm", a declarat Pouyanne.

Una dintre economiile în curs de dezvoltare către care se îndreaptă atenţia TotalEnergies este Namibia, în condiţiile în care ţara nu are o industrie petrolieră care să poată exploata zăcămintele descoperite în largul coastelor sale.

"Suntem perfect conştienţi de faptul că orice nouă exploatare de petrol şi gaze ar putea deveni o problemă, dar întrebarea pentru mine este mai degrabă ce vrea Namibia", a declarat Pouyanne pentru FT, iar apoi a venit cu un argument extrem de solid: "Nu cred că ONG-urile occidentale sunt cele care trebuie să decidă viitorul Namibiei".

Exemplul Namibiei ilustrează foarte bine divergenţa dintre Nordul şi Sudul Global pe care o aminteşte directorul general de la Total, divergenţă care s-a manifestat inclusiv la ultima întâlnire organizată de ONU, COP28.

"Dacă nu colaborăm cu Sudul Global, de unde va proveni cea mai mare parte a emisiilor - China, India, Brazilia, Africa de Sud - nu există nicio modalitate de a găsi o soluţie pentru climă", a mai subliniat Patrick Pouyanne, care apoi a avertizat că Europa trebuie să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale şi să-şi asigure importurile pe termen lung de gaze naturale lichefiate din SUA.

Financial Times aminteşte că administraţia de la Washington a decis recent oprirea temporară a acordării noilor licenţe de export pentru GNL în cazul ţărilor care nu au un acord de liber schimb cu SUA, categorie în care se află şi întreaga Uniune Europeană.

În aceste condiţii, directorul general de la TotalEnergies a subliniat că trebuie negociat cât mai rapid un astfel de acord.

Din păcate, este greu de crezut că un astfel de obstacol va fi depăşit uşor, mai ales pe fondul unor măsuri importante de stimulare economică adoptate de Washington în cadrul pachetului legislativ "Inflation Reduction Act" şi a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească partea europeană.

Mai mult, problema aprovizionării cu gaze a Europei tocmai s-a acutizat semnificativ, pe fondul planului guvernamental de la Berlin, care prevede construirea unor capacităţi de ordinul zecilor de GW în noi centrale pe gaze naturale, care să asigure stabilitatea reţelei electrice odată cu extinderea capacităţii în centrale eoliene şi solare.

Consecinţele unor astfel de "planuri" energetice sunt evidente: creşterea masivă a costurilor şi, implicit, a preţurilor, atât pentru energia electrică, cât şi pentru celelalte surse de energie, cu efecte grave asupra competitivităţii economice şi dezastruoase asupra tuturor preţurilor din economia europeană.

Un avertisment în acest sens a lansat recent şi guvernatorul Băncii Naţionale a Belgiei. În cadrul unei sesiuni plenare recente a Parlamentului European, Pierre Wunsch a afirmat că planurile de combatere a schimbărilor climatice vor face Europa mai săracă, deoarece "tranziţia climatică reprezintă un şoc negativ asupra ofertei, care îi va reduce potenţialul de creştere", după cum scrie Euractiv.

Criticii care spun că directorul de la TotalEnergies vine cu scenarii sumbre pentru că urmăreşte extinderea activităţii companiei şi majorarea profitului ar trebui să vină cu argumente mult mai serioase pentru o tranziţie energetică rapidă, care să pornească de la realitatea economică actuală şi să explice detaliat sacrificiile cerute cetăţenilor.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Mai mult decat a fost citat din bancherul central belgian Wunsch, acesta le-a spus euro-parlamentarilor ca oamenii nu trebuie mintiti ca va fi prosperitate si vor fi milioane de locuri de munca bine platite datorita "verzificarii". Din contra, el a comparat situatia cu socul economic al anilor 80 cauzat de scumpirea petrolului. Si stim si noi ce efecte a avut acel soc asupra economiei ceausiste: criza energetica, frig, lipsuri materiale. Noi nu am avut someri pentru ca toata lumea trebuia sa munceasca. Dar occidentalii au avut si 15% somaj.

    Degeaba ne lamentam, costul de a nu face nimic e mult mai mare.

    1. Pai sa nu ne lamentam si sa lasam politrucii eco sa bage ue in faliment.lumea s-a prins ca toata povestea asta verde e o mare minciuna si o nebunie.ma rog,nu chiar toata lumea...

      Nu e raul cel mai mic, e singurul drum inainte. daca vrei sa ai un viitor. in afara de poluare, mai avem in Europa problema ca nu suntem independenti energetic. Suntem dependenti de niste tari de-astea tot una si una, rusnacia, araboii, venezuela si cam atat, ca in 10 ani doar acolo va mai fi petrol. si US, dar ei consuma enorm si nu prea exporta.

      Asa ca nu e alta optiune. sau Mad Max. poftim. dc vrei sa o iei pe drumul ala. 

      Ai dreptate !!!

      DIESEL EURO 4 mai merge?

      minim diesel euro 5 ca al meu.... super motor Renault dCi

    Oare cei care au aprobat distrugerea sectorului energetic ,nu au stiut?

    1. Gazul nu se bea.

    De mult timp guvernele nu mai reprezintă interesele tarilor.Sunt slugi care execută ordine stăpânilor.

    1. Corect. Eu mă așteptam la comentarii de genul că sunt plătiți de Moscova.

      ...

    Acum vedem cum gasca care conduce Romania a pierdut independenta energetica a Romaniei pe mofturile. celor din vest. Fostul ministru al energiei un tra.dat.or notoriu de la PNL a inchis termocentrala Mintia si a dat un bun al statului pe nimic la straini umfland preturile la energia electrica. La pus.ca.ri.e cu el. Totul s-a intamplat cu acordul SRI, DIICOT. Toti acesti gropari ar trebui trimisi in mina de plumb sa scoata plumbul cu unghiile.

    Sistemul capitalist împreună cu robotizarea generalizata, măsurile de protecție a mediului și imigrația masivă vor provoca în lumea occidentală pe termen mediu,revolte populare nemaivăzute,venirea la putere a unor partide extremiste și haos social șomajul va fi peste 35 la sută, evident țările bogate vor introduce protecție socială dar nu va fi de ajuns ,în țări precum Romania va fi dezastru total, emigrați fraților cat puteți, termen mediu înseamnă 15-20 de ani

    Liderii europeni duc la extrem aceasta porcarie cu mediul. O vrajeala facuta pentru supunurea tarilor.

    1. Liderii europeni sunt cei pe care ii votam. mi se pare ca anul asta sunt alegeri?

      Toata constructia e putreda, nu ai ce vota, toti sunt niste slugi, viermi neocomunisti.

      se vede ca n-ai trait pe vremea comunistilor. :) altfel nu te-ai mai plange atat. in fapt, ti-ai da seama ca, desi nu e perfect, e bine!

      Hai, la injectat cu tine! Si sa nu uiti sa stampilezi nazi pass-ul!

      hihihi tot mai disperati sunt hauristii

    Romania face bine ceea ce face .Romania isi pastreaza zacamintele neatinse si consuma zacamintele altora asa cum a facut Europa cu zacamintele Rusiei ce habar nu are cit a exportat si cit a incasat pe export .Ne-am destrabalat energetic pe seama Rusiei .

    ...nu da Statul subventii la toti chorii sa-si puna panouri PV? de unde rezulta ca e gratis....

    Dezinformarile sunt benefice pentru profiturile bancilor!

    Iar la "energie" puri si simplu au inchis fortat capacitati din 2019 in cov... ca sa forteze parasutarea pretului in bula... acum multi nu se grabesc sa deschida nici capacitatile "vechi" care inca produc bine ca sa lasa pe altii "prosti" sa cumpere si instaleze noi capacitati! 

    De ce ai deschide capacitatile daca preturile de bule iti permit sa faci proituri colosale...chiar si platite de stat... in timp ce tu nu te grabest sa inoiesti capacitatile ori sa sa angajezi oameni. 

    Care oameni oricum sunt scumpti, neproructivi si rar de gasit! 

    O dregem asa pana vedem in fata alt ciclu de somaj bompa pe glob sau regiuni! 

    Si o dam in alta criza de sa vezi atunci cu cad toate bulele de costuri! 

    UK se pregateste in fata sa atinga iar maximul istoric de somaj ca in anii 80 - sa vezi ce cade lira! 

    Germania si ea se pregateste sa atinga in fata maximul istoric somaj din trecut... 

    Sa vezi mare veselie! Sa vezi suturi ce isi ia piata muncii actual scumpa in fata; dar pana atunci cartea e la speculatori! 

    Sa termine odata si aurul cu bula lui si sa cada long! ca sa dovedeasca clar ca comoditatile sunt in crash si nu tred boom...inca! 

    In China sute de milioane de apartamente goale; zecii de mii de case goale; orase goale! 

    Boomul comoditatilor a rasuflat acolo! 

    Cand toti au de toate, ce facem? Mergem la razboi? Ca nu mai cumpara lumea ca intensitate dar are de platit credite in sus! 

    Bula din energie a fost o specula financiara pusa in plad de guvernele din mai multe state europene! 

    Nu are treaba Razboiul cu asta! 

    Bula era anuntata ca se va forma din 2019! 

    Erau in anii 2000 si cv articole cu euro 4 motorina...toti mutati pe motorina ca polueaza.... pe urma ... treceti pe gaze.... fara butelii mari de gaze la case in oras ca risc..treceti pe centrale... trecem pe toate... mai nou scoatem centralele si trecem doar pe curent! 

    Pai ce inseamna doar pe curent? 

    Inseamna MONOPOL si CARTEL! 

    Cum vine asta? 

    Uite asa, simplu! 

    Si daca iti pui panouri tot teapa iei! Dar nu iti spune nimeni asta! 

    Te lasa sa te arzi in timp! 

    Daca iti pui o unitate mobila de unitate productie energie nucleara esti scos... dar nu te lasa dasteptii! 

    Se uneste 1-2 bogati si monteaza pe cartier unitatea si gata! 

    Dau o varianta cu unitati stocare baterii.... 1-2 miliarde dolari rezolva toata nebunia din Romania...dar romania a preferat sa plateasca 5 miliarde doar subventia la energie. 

    De ce ar vrea statul sa isi ia teapa? In contul marilor destepti! 

    Dormal ca interesul "statului" este sa isi ia teapa! 

    Statul nu a dat "teapa" niciodata! 

    Mereu a platit! Chiar si in plus! 

    Si mereu cand a platit a mai fost o tura "fraierit"! 

    Statul putea in primul an sa subventioneze si tot in anul ala sa instaleze capacitati de stocare; in anul 2 platea jumate fata de anul 1 sau chiar la a 3 parte... instala si in anul 2 capacitati si gata... in anul 3 eram deja spre 0; din anul patru deja recuperam pierderea. 

    Adica 2 ani de gandire strategica si implementare...scapai si de criza, plateai si la nebuni subventii, instalai si capacitati... din anul 3 spuneai la speculatori stop parleala... si aveai deja capacitatile necesare de stocare energie sa faci fata speculelor viitoare... din anul 4 stateai boier...ridicai deja din anul 3 subventiile si le tremura chilotei la speculatorii. 

    Dar nuuuu! 

    Statul nu tine niciodata cu "poporul"! 

    Statul tine intotdeauna cu "financiarul"! 

    S c c r e t 

    1. mai tine minte lumea cand tot anuntam bula pe uranu? bula pe uraniu?

      uite ca a venit... si deci asta anunta din spate criza... dar simultan si speculatorii si-au inchis capacitatile treptat... odata cu bula! 

      deci nu se plang de profituri colosale la batai de cap in scadere! 

      rusine! 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb