Valoarea salariului minim brut pe economie va fi în primele şase luni ale anului 2008 de 500 de lei, iar în a doua parte a anului va creşte la 540 de lei, dar numai dacă inflaţia, creşterea economică şi productivitatea vor fi cele prognozate, a anunţat miercuri premierul Tăriceanu.
Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre de guvern prin care a legiferat decizia luată luni în urma discuţiilor ministrului muncii, Paul Păcuraru, cu sindicaliştii şi cu patronatele.
În ceea ce priveşte majorarea salariului minim brut la 540 de lei, de la jumătatea anului viitor, premierul a precizat că această decizie va fi luată în baza unei analize a principalilor indicatori economici de performanţă. "Am convenit cu sindicatele şi patronatele şi am constatat că au o atitudine constructivă şi raţională în privinţa acestui subiect, ca majorările să fie bazate pe performanţele economice. Dacă inflaţia se menţine în culoarul prognozat, creşterea economică şi sporul de productivitate vor fi cele estimate, există posibilitatea unei majorări a valorii salariului minim brut pe ţară garantat în plată la 540 lei", a declarat Tăriceanu.
Reprezentanţii Guvernului, ai sindicatelor şi ai patronatelor au stabilit, tot în cadrul negocierilor de luni, ca din 2008 să existe un singul salariu minim garantat în plată, în condiţiile în care, în prezent, există două niveluri ale acestui salariu: unul stabilit de guvern şi unul negociat între sindicate şi patronate.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a precizat că sindicatele vor picheta în 12 decembrie toate prefecturile din ţară pentru a convinge Parlamentul să dezbată Legea bugetului până la sfârşitul anului, Petcu a spus că bugetul ar putea fi dezbătut în plen în 21 decembrie, şedinţă la care vor fi prezenţi şi aproximativ 200 de sindicalişti.
În cazul în care bugetul va fi votat fără a se ţine cont de cerinţele lor, sindicaliştii ameninţă în continuare cu grevă de avertisment în ianuarie.
Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 pe un salariu minim de 450 de lei. În 2007, salariul minim stabilit de Guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lungă durată.