Guvernul a adoptat, la propunerea ministerului Energiei, ordonanţa de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, conform unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.
"Investiţiile sunt cheia către independenţa şi securitatea energetică a României. Care se vor face şi cu banii alocaţi din Fondul pentru Modernizare. Astăzi am adoptat această Ordonanţă de Urgenţă importantă care va permite gestionarea acestor fonduri. Aşa cum am anunţat la începutul lunii aprilie Comitetul de Investiţii a dat aprobarea pentru a primi anul acesta aproximativ 1,4 miliarde de euro, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiţii la CEO, Transelectrica, dar şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică. Şi vom lansa şi alte call -uri pentru proiecte de investiţii. De asemenea, putem încheia parteneriate cu alte instituţii publice pentru a mări absorbţia acestor fonduri şi pentru a face call-uri de proiecte. De exemplu, ministerul Agriculturii prin AFIR va derula call-uri de proiecte pentru energie regenerabilă şi biogaz", a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
Fondul pentru Modernizare aflat la dispoziţia României are o valoare de peste 13 miliarde de euro pentru perioada 2021- 2030, evaluare ce are la bază estimările privind preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Fondul pentru Modernizare sprijină investiţiile în modernizarea sistemelor energetice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, inclusiv finanţarea proiectelor de investiţii la scară mică, în concordanţă cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima şi energia pentru 2030 şi cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris şi contribuie la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziţii juste din punct de vedere social către o economie verde.
Potrivit Ministerului Energiei, finanţarea din Fondul pentru Modernizare pentru implementarea investiţiilor prioritare şi neprioritare se poate realiza prin granturi, instrumente financiare cum ar fi garanţii, împrumuturi preferenţiale, rambursarea parţială a împrumuturilor bancare, plăţi suplimentare pentru dobânzile la împrumuturile bancare sau alte forme. Modalitatea efectivă de acordare a finanţării este indicată în documentaţia aferentă fiecărei proceduri de selecţie a propunerilor de investiţii.
1. intrebari
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2022, 17:11)
tara asta e condusa doar cu OUG-uri?
care este caracterul de urgenta in cazul de fata?
1.1. evident (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de singur în data de 04.05.2022, 22:58)
furtul
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2022, 09:35)
COLONIA,are intradevar posibilitatea sa construiasca noi capacitati de producere a energii electrice.Dupa ce aceste capacitati vor fi terminate,ele,vor fi predate STAPANILOR occidentali asa cum s-a procedat si cu capacitatile existente construite cu TRUDA,SUDOARE si BANI,de catre cei care azi sunt UMILITI de catre TRADATORII acestei natii,adica cei care au condus,conduc si vor coduce COLONIA.PENSIONARII de azi,care in proportie de 60% au ajuns cersetori in tara lor,sunt cei care au construit,termocentrale,hidroc entrale si centrala atomica de la cernavoda. Cui apartin aceste producatoare de energie electrica azi,STRAINILOR care isi bat joc de cei care prin SACRIFICII enorme au construit aceste capacitati de productie si care in loc sase bucure de munca lor,au ajuns SCLAVII noilor STAPANI.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2022, 17:48)
In afara de umflarea artificiala a PIB nu sunt convins ca aceste fonduri ar asigura cresterea reala la un pret sustenabil a productiei de curent. Mai grav este ca jumatate din fonduri sunt credite care vor trebui rambursate.
3. Bani fără număr
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2022, 22:01)
Unde - i mintea să ardă becul și gazul .