Guvernul a aprobat acordarea de sprijin financiar familiilor pacienţilor răniţi în incendiul de la Colectiv

Ziarul BURSA #Politică / 10 noiembrie 2015

Guvernul a aprobat acordarea de sprijin financiar familiilor pacienţilor răniţi în incendiul de la Colectiv

Actualizare 15:20 Siegfried Mureşan: "Cîmpeanu să solicite urgent activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE în cazul Colectiv"

Deputatul european Siegfried Mureşan îi cere prim-ministrului interimar al Guvernului României, Sorin Cîmpeanu, să solicite urgent Comisiei Europene activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene în contextul tragediei de la clubul Colectiv din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PMP) i-a transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului interimar, Sorin Cîmpeanu, în care a arătat că acesta a greşit când a declarat sâmbătă că tragedia din 30 octombrie petrecută în clubul Colectiv nu se poate încadra în categoria dezastrelor pentru care România poate fi sprijinită prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

În acest context, deputatul european a cerut ca Executivul să solicite de urgenţă Comisiei Europene activarea mecanismului european.

"Conform legislaţiei care reglementează mecanismul, «dezastru» înseamnă orice situaţie care are sau poate avea efecte grave asupra persoanelor, a mediului, sau a bunurilor materiale, inclusiv asupra patrimoniului cultural. Este adevărat că, în general, acest instrument se activează în cazul unor calamităţi naturale pentru a ajuta statele afectate să facă faţă mai bine operaţiunilor adiacente. Însă sunt şi alte situaţii în care a fost activat, de aceea şi în cazul tragediei de la Colectiv existau şanse mari să poată fi activat acest mecanism", se arată în scrisoarea trimisă lui Sorin Cîmpeanu.

Deputatul european dă exemplul Norvegiei, care în 2014 a solicitat activarea mecanismului pentru operaţiunile de intervenţie când doi scafandri şi-au pierdut viaţa în timpul unor scufundări într-o peşteră.

"Atunci, Marea Britanie a trimis o echipă de scafandri profesionişti pentru a interveni. Chiar dacă este vorba de o situaţie diferită, se vede clar că mecanismul a mai fost activat şi pentru altfel de accidente decât cele naturale, iar numărul de victime în situaţia din Norvegia a fost mult mai mic decât în tragedia de la Colectiv", arată eurodeputatul.

Siegfried Mureşan precizează că, prin activarea acestui mecansim, autorităţile din România ar fi putut să solicite, spre exemplu, detaşarea unor experţi care să sprijine autorităţile române în gestionarea mai bună a situaţiei răniţilor.

"De asemenea, mecanismul se putea activa pentru a deconta unele costuri cu transportul răniţilor în spitalele din străinătate. Dacă solicitarea privind activarea Mecanismului de protecţie civilă se făcea a doua zi după tragedie, în câteva zile experţii europeni puteau ajunge la Bucureşti", a adăugat eurodeputatul român.

Acesta susţine că ţara noastră încă poate solicita activarea mecanismului pentru protecţie civilă.

"De ce să acoperim din bugetul de rezervă al României costurile cu transportul victimelor în clinicile din străinătate, dacă ar exista posibilitatea ca aceste cheltuieli să fie decontate de Comisia Europeană? Aceasta este şi ceea ce i-am spus prim-ministrului interimar al Guvernului României în scrisoarea pe care i-am adresat-o astăzi", a menţionat Mureşan.

În scrisoarea trimisă, eurodeputatul îi mai solicită lui Cîmpeanu să explice public care sunt motivele reale care au stat la baza deciziei Guvernului de a nu cere activarea Mecanismului de Protecţie Civilă a UE.

(S.A.)

----------

Guvernul a aprobat luni măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienţilor internaţi în spitalele din România sau trimişi la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.

Potrivit unui comunicat al Executivului, "un membru al familiei sau altă rudă care însoţeşte un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare şi masă (200 de euro pe zi) şi 1.500 de euro pentru transport".

De asemenea, "un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din Bucureşti va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării", potrivit Agerpres.

De acest sprijin poate beneficia un membru al familiei rănitului sau rudă a acestuia - însoţitor -, indiferent de gradul de rudenie.

Sprijinul financiar se acordă în maximum 5 zile lucrătoare, în baza unei cereri, însoţite de copia actului de identitate al însoţitorului pacientului şi a actului pe baza căruia s-a aprobat tratamentul în ţară sau în străinătate.

Surse oficiale au precizat pentru agenţia de presă că cererile se depun la agenţiile judeţene de plăţi şi inspecţie socială sau în Capitală la Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială.

Banii se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru toată perioada de spitalizare, mai informează Executivul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iar echitatea si echidistanta fata de toti cetatenii (copiii, batrinii si ceilalti) tarii, dreptul la ajutor din partea statului (asa cum spune constitutia) in momentele deosebite din viata cetateanului (boli in faze terminale, depistare si tratament, preventie, etc.), care nu au rezonanta in presa si interes speculativ politic, unde sunt? Cum acum pentru "aceasta" operatiune se gasesc si se aloca bani iar pentru altele, cu nimic mai prejos sau mai presus , nu se gasesc? Daca acest articol nu este parte din speculatia politica, ca si iesirea ambasadorului "licurici" la rampa cu sustinerea "revolutiei", atunci ce este? Informare?

    1. Nici nu mai contează în baza căror principii. La accidentul din Muntenegru nu s-a dat nimic. Doar ajutorul standard la repatriere și asistența medicală de urgență.

      Mie îmi spune un lucru. Statul se simte responsabil fiindcă autoritatea lui a greșit: un primar, câțiva de la ISU. Și atunci aruncă cu bani în victime. 

      Ai dreptate.

      In acelasi timp, este de-a dreptul gretos felul in care Arafat isi arata suficient, plin de el, competenta!

      El care este principalul vinovat 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb