GUVERNUL A APROBAT CODUL FISCAL ŞI CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ Ionuţ Dumitru: "Cota unică va creşte, în mod efectiv"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 martie 2015

Ionuţ Dumitru: "Cota unică va creşte, în mod efectiv"

Proiectul Codului Fiscal lărgeşte baza de impozitare a veniturilor

Proiectul Codului Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală au fost aprobate, ieri, de Guvern, urmând să fie transmise către dezbatere în Senat.

După ce a stat mai bine de o lună pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), proiectul de Cod Fiscal ar fi suferit unele modificări, însă nu ştim care sunt acelea întrucât un proiect actualizat încă nu a fost făcut public.

Reprezentanţii MFP ne-au precizat, ieri, că noua formă a documentului urmează să fie postată pe site-ul instituţiei în câteva zile.

Experţii fiscali consideră că, deşi au fost anunţate o serie de scăderi de taxe pe care noul Cod Fiscal le-ar aduce, proiectul iniţial prevede şi multe majorări de impozite.

Dan Schwartz, managing partner în cadrul RSM Scott, susţine că "sunt foarte multe capcane ascunse în Codul Fiscal care nu au fost mediatizate".

Domnia sa subliniază că vom avea parte de mai multe creşteri de taxe, care vor trece de Parlament, şi de câteva scăderi, pentru că Parlamentul nu va aproba toate reducerile propuse în proiectul Codului Fiscal.

Una dintre aceste capcane este modul în care va fi calculată cota unică de impozitare.

În timp ce anunţa reducerea impozitului pe venit de la 16% la 14%, din 2019, Guvernul nu a precizat şi faptul că, de fapt, începând chiar de anul viitor, când ar urma să intre în vigoare noul Cod Fiscal, cota efectivă de impozitare va creşte.

Acest lucru reiese din textul iniţial al proiectului, care arată: "Impozitul lunar (...) se determină astfel: a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale, aferente unei luni, altele decât contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (...)".

Sintagma "altele decât contribuţiile de asigurări sociale de sănătate", nu apare în actuala legislaţie din domeniul fiscal, în prezent impozitul de 16% fiind aplicat pe venitul din care deja au fost scăzute contribuţiile pentru sănătate.

Specialiştii apreciază că, astfel, cota efectivă de impunere creşte, aceasta reprezentând o pondere de peste 17% din venitul total, ca urmare a lărgirii bazei de impozitare.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne-a declarat: "Practic, în baza de impozitare se introduce şi CASS şi, de facto, este o creştere a cotei de impozitare. Probabil că s-a dorit acoperirea deficitului creat de alte creşteri".

De aceeaşi părere este şi Dan Schwartz, care ne-a precizat: "Este posibil ca, prin noua bază de impozitare, să se vizeze compensarea deficitului creat de limitarea la cinci salarii medii pe lună a venitului la care se aplică CASS. Doar că aceste salarii sunt foarte mari, iar cei cu venituri mici vor plăti mai mult, lărgirea bazei de calcul afectându-i pe toţi contribuabilii. Cu cât salariul este mai mic, cu atât efectul acestei prevederi este mai mare".

Domnul Shcwartz ne-a spus că este posibil să vedem creşteri de taxe şi în zona drepturilor de autor, dar că pe acest aspect "nu s-a făcut mult tam-tam pentru că afectează foarte mulţi ziarişti".

"Proiectul Codului Fiscal este o colectare de capital politic şi material de discuţie. Depinde dacă parlamentarii vor vota după cum le dictează conştiinţa sau la comandă", a conchis domnia sa, adăugând că singurul lucru pozitiv este că au fost eliminate foarte multe inadvertenţe, exprimări ambigue şi tehnice din actuala lege.

Recent, Dan Schwratz a subliniat că proiectul noului Cod Fiscal aduce mediului de afaceri mai degrabă o revenire la normalitate decât o relaxare fiscală, atrăgând atenţia că documentul conţine capcane "pozitive", precum promisiunea de reducere în etape a TVA şi a cotei unice, dar şi capcane "negative", precum majorări de impozite şi taxe concomitent cu reducerile sau renunţările menţionate.

"Am numit aceste creşteri de impozite şi taxe «capcane negative», întrucât ele au fost mai puţin mediatizate şi, implicit, sunt mai puţin «vizibile» pentru contribuabili. Dacă textul va fi promovat în Parlament în forma actuală, implicaţiile negative (concretizate în creşteri de fiscalitate) asupra contribuabililor vor fi semnificative", a subliniat Dan Schwartz.

Ponta vrea reducerea la 9% la TVA la miere

Varianta proiectului de Cod Fiscal aprobată ieri de Guvern prevede extinderea listei produselor pentru care va fi redusă TVA la 9%, de la carne, peşte, lapte şi pâine, la animale vii şi păsări vii, din specii domestice, ouă, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea, precum şi pentru accesul la evenimentele sportive.

Premierul Victor Ponta a cerut, ieri, ca mierea să fie inclusă printre produsele alimentare de bază pentru care TVA va fi redusă la 9%, arătându-se deranjat că proiectul Codului Fiscal nu conţine această reducere.

"Iar aţi uitat mierea? Aţi pus mierea? Parlamentarii pun mierea, noi punem doar carnea?! Hai, dom'le, lăsaţi-o încolo, cum să plăteşti 24% la miere?! Hai, aveţi grijă, că e păcat", a spus Ponta, citat de Mediafax.

În proiect mai sunt prevăzute introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice, reaşezarea nivelurilor accizelor pentru alcool şi băuturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atât a ţiţeiului din producţia internă, cât şi a produselor care se regăsesc la Capitolul II "Alte produse accizabile" (cafea, bijuterii, confecţii din blănuri, autoturisme etc.).

Guvernul a decis să nu mai indexeze valorile impozabile în cazul locuinţelor, terenurilor şi maşinilor, în raport cu inflaţia, stabilind ca impozitele să fie indexate de primari anual, nu la trei ani, ca în prezent.

Printre altele, Executivul a anunţat că amână cu un an reducerea CAS, din 2017 în 2018.

Intenţia autorităţilor este ca ţara noastră să depăşească, în cel mult 10-12 ani, media europeană a PIB pe cap de locuitor şi să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE, după cum anunţa Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor.

Prin implementarea noului Cod Fiscal, impactul bugetar ar urma să fie de 8 miliarde euro, pe o perioadă de cinci ani.

Proiectul Codului Fiscal postat pe site-ul MFP în data de 18 februarie prevede o serie de creşteri şi reduceri de taxe, printre care se numără următoarele:

Reduceri:

- reducerea TVA (la 20% în acest an şi la 18% în 2018);

- reducerea TVA la 9% la carne, peşte, legume, fructe;

- reducerea cotei unice la 14% (din 2019);

- reducerea cotelor contribuţiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5 la 7,5% (2017);

- reducerea cotei contribuţiei de asigurări sociale la angajator de la 15,8 la13,5% (2017);

- renunţarea la accizele nearmonizate (2016);

- renunţarea la impozitul pe dividende (2016);

- eliminarea impozitului pe construcţiile speciale.

Creşteri:

- creşteri în domeniul impozitelor şi taxelor locale;

- schimbarea abordării impozitelor locale asupra clădirilor;

- impozitarea microîntreprinderilor diferenţiat, în funcţie de numărul salariaţilor şi de criteriul desfăşurării activităţii;

- creşterea accizelor pentru unele produse.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa fie mancarea ieftina, sa consume lumea mai multa carne, ca de la atatia cartofi o sa dea in diabet._Carnea de peste e sanatoasa pt creier deoarece contine Omega 3_In Biblie Iisus consuma numai carne de peste si nu de miel sau vitel._De fapt in Biblie unele mesaje sunt codificate._De exemplu mesajul "EU sunt ALFA si OMEGA" poate sa insemne "Alfa LIPOIC si OMEGA 3,6,9 " substante cu rol antioxidant si hranitor pt creier.

    1. Este clar; anarhistul are ceva cu/pe creier. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb